Anunţ

Caută printre mesajele de pe forum înainte de a scrie unul nou!
Formulează corect întrebarea sau problema pe care o ai.
Respectă regulile forumului și Codul de Conduită!

#1 05 Jan 2011 18:00:33

alexandru.com
Membru nou
Locaţie: Campina
Înregistrat: 27 Dec 2010
Mesaje: 26

Nu mai booteaza

Salutare.El e un Dell Inspiron 1545 scos din cutie de aprox 2 saptamani, cu ubuntu 10.10 reinstalat pe el pe 31.dec.Eu sunt incepator in linux.Cand l-am pornit azi mi-a aparut pe ecran asta:

killed
mount: mounting /dev on /root/dev  failed: No such file or directory
mount: mounting /sys on/ root/sys     failed: No such file or directory
mount:mounting /proc on/ root/proc  failed: No such file or directory
Target filesystem doesn't have requested  /sbin/init
No init found. Try passing init=bootarg

BusyBox v1.15.1 (Ubuntu 1:1.15.3 - 1ubuntu5) built - in shell  (ash)
Enter 'help' for a list of built-in commands.
(initramfs)_

Am cautat pe forum si am ajuns aici :http://forum.ubuntu.ro/viewtopic.php?id=10158 ."LINUXMARIAN" pare sa fi rezolvat problema asa:
- inversand memoriile intre ele.Eu am 2 identice 2048 MB DDR2-400 - Kingstone TTX 60-ELF si nu vad de ce le-as inversa intre ele( oricum nu m-as baga sa demontez laptop-ul)
- si-a partitionat din nou hard-ul.Eu inca nu ma pricep la partitionare sub Linux asa ca le-am lasat asa cum si le face singur la instalare, deci nu vad ce ar putea fi gresit la ele.
Ultimul post de la linkul de mai sus e al lui valisergiu care vad ca are un laptop si o eroare asemanatoare
Aveti vre-o alta idee (in afara de cea cu reinstalatul) ?

Putin offtopic : maine as fi vrut sa ii prezint unui coleg de munca pe viu ubuntu, in incercarea de al convinge sa il incerce. Imi inchipui ce fata ar fi facut cand ar fi vazut eroarea (care cred ca de fapt e de la laptop si nu de la OS).Mai am putin de munca inainte sa dau sfaturi.


Linux , the best windows cleaner.

Offline

 

#2 05 Jan 2011 18:25:20

Ăla mic
moderator
Locaţie: Constanța
Înregistrat: 10 Feb 2010
Mesaje: 5277
Site web

Re: Nu mai booteaza

Deocamdată arunc'-o privire aici :  http://ubuntuforums.org/archive/index.p … 49842.html

L.E.  Dacă mai ai LiveCD-ul cu care ai instalat Ubuntu pornește de pe el și deschide un Terminal și  dă comanda cu Copy&Paste de aici :

Cod:

sudo fdisk -l

și pune tot cu C&P rezultatul întrun mesaj în care să precizezi partiția pe care ai desemnat-o ca fiind root (/) la instalarea Ubuntu;
CRED că este posibil să meargă rezolvată problema cu reinstalarea GRUB2, lucru destul de simplu de făcut, rulând tot în modul LiveCD.
.

Editat ultima oară de Ăla micu' (05 Jan 2011 18:40:28)


[REZOLVAT] ? => DONEAZĂ !     GRUB2

Ce este un forum?   Spray anti-troll.     Ubuntu = umanitate către ceilalți

Offline

 

#3 05 Jan 2011 18:54:36

alexandru.com
Membru nou
Locaţie: Campina
Înregistrat: 27 Dec 2010
Mesaje: 26

Re: Nu mai booteaza

Disk /dev/sda: 250.1 GB, 250059350016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 30401 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x000b6a79

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *           1       29165   234259456   83  Linux
/dev/sda2           29165       30402     9936897    5  Extended
/dev/sda5           29165       30402     9936896   82  Linux swap

Cat despre partitie desemnata root, cand am instalat ubuntu am folosit optiune "foloseste tot spatiul" (sau cam asa).

Editat ultima oară de alexandru.com (05 Jan 2011 19:01:20)


Linux , the best windows cleaner.

Offline

 

#4 05 Jan 2011 19:21:51

Ăla mic
moderator
Locaţie: Constanța
Înregistrat: 10 Feb 2010
Mesaje: 5277
Site web

Re: Nu mai booteaza

Hai să-ncercăm să reinstalăm GRUB2.
Pornește PC-ul în modul LiveCD , cu opțiunea "Încearcă Ubuntu" și în Terminal dă pe rând comenzile următoare :

Cod:

sudo mount /dev/sda1 /mnt
sudo grub-install --root-directory=/mnt /dev/sda
sudo umount /mnt
reboot

Soluție conf. sursă adaptată la condițiile concrete expuse de tine.

.

Editat ultima oară de Ăla micu' (05 Jan 2011 19:22:48)


[REZOLVAT] ? => DONEAZĂ !     GRUB2

Ce este un forum?   Spray anti-troll.     Ubuntu = umanitate către ceilalți

Offline

 

#5 05 Jan 2011 19:34:11

alexandru.com
Membru nou
Locaţie: Campina
Înregistrat: 27 Dec 2010
Mesaje: 26

Re: Nu mai booteaza

Ce gresesc?Am luat cu copy/paste comenzle,dau enter ,se muta cursorul pe urmetorul rand si nimic!Ar trebui sa dureze ceva mai mult?Ptr ca daca ma duc la :places si ii dau mount la partitie imi spune ca nu se poate ,ptr ca o operatie este deja in lucru!.

Editat ultima oară de alexandru.com (05 Jan 2011 19:43:32)


Linux , the best windows cleaner.

Offline

 

#6 05 Jan 2011 19:39:21

Ăla mic
moderator
Locaţie: Constanța
Înregistrat: 10 Feb 2010
Mesaje: 5277
Site web

Re: Nu mai booteaza

Folosind opțiunea "Code", ultima de la stânga la dreapta, situată deasupra acestei ferestre în care scriem mesajele, copiază exact comenzile pe care le dai și rezultatele obținute sau copiază exact din sursa indicată comenzile cu modificările de rigoare.
.

Editat ultima oară de Ăla micu' (05 Jan 2011 19:42:16)


[REZOLVAT] ? => DONEAZĂ !     GRUB2

Ce este un forum?   Spray anti-troll.     Ubuntu = umanitate către ceilalți

Offline

 

#7 05 Jan 2011 19:53:50

Ăla mic
moderator
Locaţie: Constanța
Înregistrat: 10 Feb 2010
Mesaje: 5277
Site web

Re: Nu mai booteaza

alexandru.com a scris:

Ce gresesc?Am luat cu copy/paste comenzle,dau enter ,se muta cursorul pe urmetorul rand si nimic!Ar trebui sa dureze ceva mai mult?Ptr ca daca ma duc la :places si ii dau mount la partitie imi spune ca nu se poate ,ptr ca o operatie este deja in lucru!.

NU, nu trebuie să dureze mult ; nu ai ce căuta în "Places", ci doar în Terminal imediat cum sistemul a pornit în modul LiveCD și interfața grafică a apărut în toata spendoarea ei. Fii atent la ce faci, deoarece trebuie să meargă.

Nu mai reedita, te rog, mesajele dacă după tine a mai postat altcineva.

.


[REZOLVAT] ? => DONEAZĂ !     GRUB2

Ce este un forum?   Spray anti-troll.     Ubuntu = umanitate către ceilalți

Offline

 

#8 05 Jan 2011 20:03:36

alexandru.com
Membru nou
Locaţie: Campina
Înregistrat: 27 Dec 2010
Mesaje: 26

Re: Nu mai booteaza

Scuze ptr reeditare.Lipesc prima linie de comanda in terminal si fara sa dau enter cursorul se muta pe randul urmator.Si astept.Nu vreau sa renunt ,dar daca nu ai timp de mine pot incerca o reinstalare(nu am date pe care sa la pierd).Numai ca am citit pe forumuri ca problema asta apare si dupa reinstalare,chiar si dupa instalarea altor versiuni Linux


Linux , the best windows cleaner.

Offline

 

#9 05 Jan 2011 20:13:28

Ăla mic
moderator
Locaţie: Constanța
Înregistrat: 10 Feb 2010
Mesaje: 5277
Site web

Re: Nu mai booteaza

alexandru.com a scris:

Scuze ptr reeditare.Lipesc prima linie de comanda in terminal si fara sa dau enter cursorul se muta pe randul urmator.Si astept.Nu vreau sa renunt ,dar daca nu ai timp de mine pot incerca o reinstalare(nu am date pe care sa la pierd).Numai ca am citit pe forumuri ca problema asta apare si dupa reinstalare,chiar si dupa instalarea altor versiuni Linux

Prima comandă "montează" partiția pe care este instalat root (/).
Și ce se-ntâmplă dacă încerci să "lipești" a doua comandă în Terminal ?

Eu am timp; reinstalare poți face oricând, da' acum este momentul să-nveți cum se restaurează GRUB2.
Aproape sigur îți va mai folosi și altădată.

.


[REZOLVAT] ? => DONEAZĂ !     GRUB2

Ce este un forum?   Spray anti-troll.     Ubuntu = umanitate către ceilalți

Offline

 

#10 05 Jan 2011 20:17:42

alexandru.com
Membru nou
Locaţie: Campina
Înregistrat: 27 Dec 2010
Mesaje: 26

Re: Nu mai booteaza

ubuntu@ubuntu:~$ sudo mount /dev/sda1 /mnt
sudo grub-install --root-directory=/mnt /dev/sda


Se intampla ca si in cazul primei linii de comanda :cursorul sare pe randul urmator


Linux , the best windows cleaner.

Offline

 

#11 05 Jan 2011 20:29:21

Ăla mic
moderator
Locaţie: Constanța
Înregistrat: 10 Feb 2010
Mesaje: 5277
Site web

Re: Nu mai booteaza

Deși aici scrie foarte clar că după fiecare comandă trebuie apăsată tasta "Enter" voi verifica pe un HD-extern toate secvențele de restaurare GRUB2 și voi reveni dacă nu te-ai plictisit deja.

http://i.imgur.com/nIoG7s.jpg

.


[REZOLVAT] ? => DONEAZĂ !     GRUB2

Ce este un forum?   Spray anti-troll.     Ubuntu = umanitate către ceilalți

Offline

 

#12 05 Jan 2011 20:32:04

alexandru.com
Membru nou
Locaţie: Campina
Înregistrat: 27 Dec 2010
Mesaje: 26

Re: Nu mai booteaza

Plictiseala e unul dintre motivele ptr care am renuntat la windows.De Linux nu vad cum as putea sa ma plictisesc curand. Mai ales ca imi da atatea batai de cap.Mersi ptr stradania ta!


Linux , the best windows cleaner.

Offline

 

#13 05 Jan 2011 20:51:20

Ăla mic
moderator
Locaţie: Constanța
Înregistrat: 10 Feb 2010
Mesaje: 5277
Site web

Re: Nu mai booteaza

Așa ceva trebuie să-ți apară :
http://i.imgur.com/hkDGDs.jpg   http://i.imgur.com/oqfvWs.jpg

Sunt capturi de ecran făcute acum în modul de lucru LiveCD.

http://i.imgur.com/dRUFXs.jpg  http://i.imgur.com/TNRzMs.jpg
.

Editat ultima oară de Ăla micu' (05 Jan 2011 20:55:43)


[REZOLVAT] ? => DONEAZĂ !     GRUB2

Ce este un forum?   Spray anti-troll.     Ubuntu = umanitate către ceilalți

Offline

 

#14 05 Jan 2011 20:56:33

alexandru.com
Membru nou
Locaţie: Campina
Înregistrat: 27 Dec 2010
Mesaje: 26

Re: Nu mai booteaza

am vazut ca tu dai sdb6 . La mine e corect sda1?


Linux , the best windows cleaner.

Offline

 

#15 05 Jan 2011 21:07:53

alexandru.com
Membru nou
Locaţie: Campina
Înregistrat: 27 Dec 2010
Mesaje: 26

Re: Nu mai booteaza

Ca altceva nu vad diferit intre ce ai scris tu si ce am scris eu


Linux , the best windows cleaner.

Offline

 

#16 05 Jan 2011 21:13:17

Ăla mic
moderator
Locaţie: Constanța
Înregistrat: 10 Feb 2010
Mesaje: 5277
Site web

Re: Nu mai booteaza

alexandru.com a scris:

am vazut ca tu dai sdb6 . La mine e corect sda1?

Eu am /dev/sdb6 deoarece  acea partiție am configurat-o la instalare ca punct de montare pt. root (/), adică a 6-a partiție de pe HD-ul nr. 2 (b).

La tine este corect să montezi /dev/sda1 deoarece acolo s-a instalat Ubuntu, /dev/sda5 fiind partiția de Swap.
GRUB2 se instalează, de obicei, pe sectorul de boot al HD-ului, numit și MBR, în cazul tău /dev/sda.

Pe mine mă depășește, în acest moment, problema ta.

.


[REZOLVAT] ? => DONEAZĂ !     GRUB2

Ce este un forum?   Spray anti-troll.     Ubuntu = umanitate către ceilalți

Offline

 

#17 05 Jan 2011 21:15:19

marius.toma
Membru
Înregistrat: 03 Nov 2010
Mesaje: 445

Re: Nu mai booteaza

alexandru.com, te sfatuiesc sa instalezi iarasi ubuntu, si sa creezi alta tabela de partitii. aia a ta e praf.
deasemenea incearca sa faci tu partitiile (nu il mai lasa pe el sa le faca).
daca vrei ajutor sa-mi un mail si te ajut pe mes

Offline

 

#18 05 Jan 2011 21:37:11

alexandru.com
Membru nou
Locaţie: Campina
Înregistrat: 27 Dec 2010
Mesaje: 26

Re: Nu mai booteaza

Ok. O sa caut mai intai pe forum despre partitionare si daca nu ma descurc,intreb. Sper doar ca problema sa nu se mai repete, pentru ca asa cum am scris la inceputul threat-ului,de pe forumuri adunate : problema reapare si dupa reinstalarea sistemului de operare!


Linux , the best windows cleaner.

Offline

 

#19 05 Jan 2011 22:29:52

Ăla mic
moderator
Locaţie: Constanța
Înregistrat: 10 Feb 2010
Mesaje: 5277
Site web

Re: Nu mai booteaza


[REZOLVAT] ? => DONEAZĂ !     GRUB2

Ce este un forum?   Spray anti-troll.     Ubuntu = umanitate către ceilalți

Offline

 

#20 05 Jan 2011 22:52:11

alexandru.com
Membru nou
Locaţie: Campina
Înregistrat: 27 Dec 2010
Mesaje: 26

Re: Nu mai booteaza

Am incercat si cu : sudo e2fsck -C0 -p -f -v /dev/sda1, dar mi-a intors : e2fsck: Device or resource busy while trying to open /dev/sda1
Filesystem mounted or opened exclusively by another program?


Am vazut ca la asta nu au gasit ca solutie decat folosirea terminalului din SLAX.


Linux , the best windows cleaner.

Offline

 

#21 05 Jan 2011 22:56:05

alexandru.com
Membru nou
Locaţie: Campina
Înregistrat: 27 Dec 2010
Mesaje: 26

Re: Nu mai booteaza

Si la : sudo fsck -y /dev/sda1 imi aduce mesajul de mai sus


Linux , the best windows cleaner.

Offline

 
Feed

Antet forum

Powered by FluxBB