Anunţ

Caută printre mesajele de pe forum înainte de a scrie unul nou!
Formulează corect întrebarea sau problema pe care o ai.
Respectă regulile forumului și Codul de Conduită!

#1 04 Jul 2013 21:28:21

shogun1
Membru
Înregistrat: 01 Apr 2009
Mesaje: 1213
Site web

TUTORIAL despre KDE/ Kubuntu

Linux este modular, se poate folosi fără o interfață grafică sau putem avea instalate mai multe DE-uri. KDE este unul din cele mai populare medii grafice și cu siguranță cel mai complet/ complex. Dacă folosiți Ubuntu cu Unity, Gnome3, Xfce sau Lxde (așa numitele Xubuntu și Lubuntu) puteți instala (și) Kde dând în terminal comanda: sudo apt-get install kubuntu-desktop, iar apoi părăsiți sesiunea (logout) și la relogare (login) alegeți Kde Plasma Desktop. Sau instalați direct Kubuntu...

Aplicații implicite (în paranteze sunt date alternative viabile):
- centru de control/ setări: system settings;
- manager grafic pachete: muon (apper, synaptic);
- administrator de ferestre (windows manager/ WM): kwin (compiz, openbox, etc);
- administrator de fișiere (file manager): dolphin (krusader);
- emulator de terminal: konsole (yakuake);
- editor de text: kwrite (kate);
- client email: kmail (thunderbird);
- client mess: kopete (gyachi, pidgin);
- player audio: amarok (audacious);
- player video: dragon (mplayer, smplayer, romp, vlc, totem);
- mixer audio: kmix (pavucontrol);
- multimedia API (application programming interface): phonon;
- administrare utilizatori/ grupuri: kuser;
- rulare aplicații grafice ca root: kdesu, kdesudo;
- vizualizator de imagini: gwenview;
- vizualizator universal de documente (PDF de exemplu): okular;
- birotică (office): libreoffice;
- utilitar desen și manipulare imagini: kolourpaint;
- navigator internet (browser): firefox (konqueror, chromium, opera, chrome, midori)
- conexiune internet: network manager (wicd);
- aplicație căutare fișiere: kfind (meniu) și nepomuk (dolphin);
- lansator aplicații (app launcher): krunner;
- screenshots: ksnapshot (shutter);
- screencast: vokoscreen, qt-recordmydesktop, istanbul, romp;
- inscripționare cd/dvd: k3b;
- utilitar alarme (email, la un anumit timp, etc): kalarm;
- utilitare educație/ științifice: kalzium, kstars, kalgebra, cantor, kgeography, marble, avogadro.
Mai multe despre aplicațiile Kde: http://www.kde.org/applications/

Dolphin
Fișierele ascunse apar/ dispar prin apăsarea combinației de taste Alt+. (Alt și punct) sau F8. Are trei moduri diferite de vizualizare a fișierelor,  cu pictograme (afișare pe linii orizontale), compact (afișare în coloane) și detaliat (afișare structură ierarhică), schimbăm între modurile de vizualizare apăsând butoanele din bara de unelte. În plus putem avea două panouri în loc de unul singur, ca-n Total Commander.
Din meniul View- Panels- putem ”lipi” la ferestra Dolphin alte panouri cu Locuri, Informații, Dosare, sau deshide în partea de jos a ferestrei un mic terminal...
Alternativ putem apăsa tastele funcționale F4 (terminal), F7 (Directoare), F9 (Locuri), F11 (Informații). F1 este help, F3 desparte fereastra în două panouri, F5 este refresh, F6 vă arată calea exactă a locației curente, F8 arată/ ascunde fișierele ascunse, F10 creează director nou în acea locație.
Putem seta Dolphin să arate spațiul liber, să afișeze comanda ”Delete” pentru ștergere directă (nu trimitere în coșul de gunoi), să ceară sau nu confirmarea anumitor operații (ștergere, mutare, închidere ferestre cu file/ taburi multiple), să deschidă directoare cu un clic sau cu dublu clic), schimba locația implicită de dechidere, și multe altele. Cu clic dreapta pe un fișier apare meniul contextual de unde alegem operațiunea dorită, putem seta aplicația ce va deschide permanent acel tip de fișier.
Setările se fac în Settings- Configure dolphin. Verificați bara de meniuri, sunt multe alte setări posibile.
Dolphin
http://i.imgur.com/uoYrlx1.png

Krusader
Este un administrator de fișiere cu două panouri gen Total Commander. În partea de jos este o bară de comenzi intuitivă. Fișierele ascunse apar/ dispar
cu combinația de taste Ctrl+. (Ctrl și punct).
Krusader

Konsole
Este terminalul implicit din Kde. Putem deschide mai multe taburi apăsând Ctrl+Shift+t, ne mutăm între taburi cu Shift+ săgeată stânga sau săgeată dreapta, mutăm taburile cu Ctrl+Shift+ săgeată stânga/ dreapta. Închidem un tab cu Ctrl+d (de fapt sesiunea curentă, dacă am schimbat contul de user ar trebui să dăm de două ori Ctrl+d, Ctrl+Shift+w închide direct), suspendăm cu Ctrl+s, deblocăm cu Ctrl+q, oprim o comandă dată cu Ctrl+c, ștergem linia curentă cu Ctrl+u, ștergem un cuvânt din stânga cursorului cu Ctrl+w, copiem cu Ctrl+Shift+c, lipim cu Ctrl+Shift+v, ne mutăm la începutul liniei cu Ctrl+a sau la finalul liniei curente cu Ctrl+e. Putem alege directorul inițial, encodarea, tipul și culoarea cursorului, tipul și dimensiunea fontului, transparența fundalului, în meniul Settings (sau clic dreapta în konsole)- Edit Current Profile- ...
O idee interesantă o constituie integrarea konsolei în spațiul de lucru: Embed konsole
Fișierul de configurare este ~/.bashrc, alte posibile fișiere cu setări sunt .bash_profile, .bash_aliases. Putem folosi în konsole metacaractere (wildcards),
aliasuri, funcții bash.
Metacaractere
Aliasuri
Funcții bash

Yakuake
Este un terminal drop-down, deschis permanent în fundal în toate desktopurile, apare la apăsarea tastei F12, dispare la pierderea focalizării. Setările se fac prin apăsarea butonului din mijloc din cele 3 din partea dreaptă jos, Open Menu- Configure Yakuake.

System settings
Este centrul de control al KDE, în systemsettings facem majoritatea setărilor, limba sistemului, stilul și tema, layout tastatură, efectele grafice, comportamentul ferestrelor și al spațiului de lucru, aplicațiile implicite, eventuala autologare, autostart, setările privind economia de energie, tastatură, mouse, touchpad, etc.
Câteva setări de bază
http://i.imgur.com/WfeREhH.png

Krunner
Este lansatorul de aplicații de pe desktop al Kde. Apăsând Alt+F2 apare krunner, tastăm numele aplicației dorite, apăsăm Enter și aplicația respectivă pornește.
Dar krunner este mai mult decât atât, poate executa comenzi bash, deschide o locație web, face calcule matematice, face conversii între unități de măsură, arată data, traduce, etc.
Dacă am activat efectele grafice putem alege între modurile de schimbare între ferestrele deschise în system settings- Window Behavior- Task Switcher între cover, flip, pictograme mari sau mici, etc.
Krunner

Setări/ personalizări
Pentru a avea Kde în limba română trebuie să instalăm pachetul kde-l10n-ro (KDE-L10N-RO cu minuscule) și alegem limba română în system settings- Locale- Languages.
În cazul că limba maternă e alta înlocuiți după caz ro cu hu (maghiară/ deci kde-l10n-hu), de (germană), ru (rusă), tr (turcă) etc.
Pentru a purea folosi la scris limba română cu diacriticele specifice: system settings- Input Devices- Keyboard- Layouts- bifăm Configure layouts- clic Add, alegem Romanian (standard)- Apply. Dacă bifați și Show layout indicator puteți alege indicatorul din panou între steag, etichetă (ro, us, etc) sau steag cu etichetă.
Implicit layotul se va schimba cu Ctrl+Alt+k, dar puteți seta și o altă tastă/ combinație la Advanced, de exemplu eu folosesc tasta Meta (windows logo, și-așa nu-și avea rostul). Diacriticele ăîâșț vor apărea la tastarea []\;' (evident cu Shift+[]\;' va rezulta majuscule ĂÎÂȘȚ).
Wallpaper
Putem alege stilul desktopului între desktop clasic, folder (va afișa conținutul directorului Desktop), search and launch și altele cu clic dreapta pe desktop- configure desktop (configure folder, etc, în funcție de tipul de afișare ales de noi). Tot de acolo schimbăm wallpaperul și setăm acțiunile mouse-ului pe desktop.
Pentru wallpapere diferite pe fiecare ecran/ desktop, de fapt e vorba de ceva mai complex, de setări diferite pentru fiecare desktop, wallpaper, shortcuturi, etc, system settings- Workspace Behavior- Virtual Desktops- Desktops- bifăm Different widgets for each desktop, iar la Switching alegem efectul de schimbare a desktopului (cub, slide, sau nimic). Astfel putem avea pe un desktop setări de Search and Launch, pe alt desktop modul Folder (Dosar/ cel în care sunt vizibile directoarele și fișierele din directorul ~/Desktop), iar pe altul clasicul mod Desktop.
http://i.imgur.com/egP1aNUl.jpg
Menu
Cu clic dreapta pe pictograma meniului- Switch to Classic Menu Style modificăm stilul meniului din Kickoff în clasic. Implicit meniul are alocat un hotkey, Alt+F1,
putem seta altă combinație cu clic dreapta meniu- applicattion launcher menu settings- keyboard shortcut.
Panou
Panoul se poate muta pe desktop în orice poziție cu clic pe Cashew (pictograma din extrema stângă a panoului, in formă aproximativă de semilună sau lacrimă)- punem cursorul mouse-ului pe Screen Edge și tragem cursorul pe lângă marginea ecranului în poziția dorită. De la Height se modifică lățimea panoului, Add Widgets ne permite adăugarea de noi plasmoide (widgeturi, controale, elemente) în panou, săgețile de deasupra sunt pentru dimensionarea panoului (nu e neapărat să ocupe toată lățimea ecranului), din More Settings putem maximiza la loc panoul, să-i setăm autoascunderea, etc. Fiecare element al panoului este personalizabil cu clic dreapta pe acesta.
Tema panoului se modifică din system settings- Workspace Appearance- Desktop Theme. Tot în categoria Workspace Appearance sunt setările pentru decorațiile ferestrelor, cursor mouse și Splash Screen (imaginea de la încărcarea Kde).
Stil și temă sistemului
System settings- Application Appearance- Style: alegem stilul, eu prefer QtCurve (trebuie instalat) pentru semitransparența ferestrelor. La Colors optăm pentru o temă, putem descărca și alte teme (Get New Schemes), e posibil chiar și personalizarea unei teme anumite: System settings- Application Appearance- Colors- Colors- ...
În aceeași categorie se pot modifica pictogramele, fonturile și zâmbăricii (emoticons).
Display and Monitor
În tabul Size and Orientatio setați rezoluția ecranului și puteți conecta un al doilea monitor sau tv. Pentru tv prin hdmi ieșirea audio se configurează în Multimedia- Audio and Video Settings- Audio hardware setup.
Scurtături personale
System settings- Shorcuts and Gestures- Custom shortcuts- Edit- New- Global shortcut- Command/URL- la new action alocăm un nume, la Trigger apăsăm combinația dorită,
la Action trecem numele aplicației/ comenzii (firefox, chromium, konsole, audacious, /sbin/shutdown -h -P now, pactl set-card-profile 0 output:hdmi-stereo, etc).
Efecte grafice
System settings- Desktop Effects- bifați Enable desktop effects at startup, în tabul All Effects bifați efectele dorite. Combinația Alt+Shift+F12 activează/ dezactivează
efectele.
Autologin
Dacă preferați ca sistemul să încarce KDE fără logare ca user+ parolă: system settings- Login Screen- Convenience- bifați Enable auto-login, alegeți utilizatorul- Apply.
Startup and shutdown
În această categorie, la Autostart puteți adăuga aplicații, scripturi pentru a porni automat la boot, iar la Service management aveți serviciile activate automat.

Optimizări
1- Îmbunătățire timp logout/ reboot/ shutdown: trebuie să nu avem în fundal (background) aplicații gtk (libreoffice-gnome, wicd-gtk, etc);
2- Îmbunătățire timp deschidere aplicații: creăm un fișier ~/.compose-cache (mkdir -p ~/.compose-cache); folosim preload și prefetch;
3- Îmbunătățire timp boot și Kde, economie resurse: eliminăm serviciile ce nu sunt neapărat necesare (bluetooth de exemplu), punem la Autostart doar aplicațiile strict necesare, dezactivăm căutarea semantică de birou Nepomuk, dezactivăm Klipper, sunete sistem (system settings- Application and System Notification- System Bell- debifăm sunetul), dialogurile de confirmare și pornim o sesiune nouă în loc de cea precedentă cu setările salvate (system settings- Startup and Shutdown- Session Management), dezactivăm Akonadi server (edităm ~/.config/akonadi/akonadiserverrc și modificăm StartServer=true în StartServer=false)
4- Instalăm fonturi ttf pentru aspect plăcut;
5- Aspect frumos aplicații gtk: instalăm lxappearance, pornim aplicația și alegem o temă precum qtcurve;
6- Meniu KDE fără aplicații Gnome, Xfce, etc, în caz c-ați instalat Kde lângă Unity, Gnome, Xfce, Lxde (înlocuiți GNOME cu XFCE sau după caz):
a) faceți backup fișierelor de setări:
    mkdir -p ~/.menu-backup/{gnome,kde}
    cp /usr/share/applications/* ~/.menu-backup/gnome
    cp /usr/share/applications/kde4/* ~/.menu-backup/kde

b) sudo cd /usr/share/applications/ ; for i in *; do echo “ShowOnlyIn=GNOME” >> $i; done ; cd /usr/share/applications/kde4/ ; for i in *; do echo “ShowOnlyIn=KDE” >> $i; done ; exit

Iacă-tă și videotutorialul/ alegeți o rezoluție decentă, 720p...

Editat ultima oară de shogun1 (07 Mar 2014 19:46:35)

Offline

 

#2 04 Jul 2013 22:03:14

guletz2002
Membru
Locaţie: Brasov
Înregistrat: 09 Sep 2009
Mesaje: 1512

Re: TUTORIAL despre KDE/ Kubuntu

... destul de bun, felicitari sincere!


Daca retea Nu e, atunci nimic nu e !!!
LiCo : Proud GNU/Linux User since 2003.

Offline

 

#3 04 Jul 2013 23:11:11

fritz
Membru
Locaţie: Bucuresti
Înregistrat: 23 Aug 2008
Mesaje: 105

Re: TUTORIAL despre KDE/ Kubuntu

Super prezentat , multumim!


"Dacă vrei să ştii cine este un om, dă-i o funcţie de conducere."

Offline

 

#4 06 Jul 2013 05:40:42

shogun1
Membru
Înregistrat: 01 Apr 2009
Mesaje: 1213
Site web

Re: TUTORIAL despre KDE/ Kubuntu

Poate adminii vor lua în considerare fixarea acestui material, ca și niște eventuale tutoriale privind Xfce (Xubuntu) și Lxde (Lubuntu), și mai este unul despre Openox: Poate-i puțin mai vechi, dar dacă-i valabil...??? O ”serie” de tutoriale despre DE-uri?
Ar ajuta sigur începătorii să le găsească.

Iată c-am dat și ceva idei de tutoriale celor ce vor să scrie ceva. big_smile
________________________________________________________________________
Mulțumim maestre!
Am fixat subiectul.

.

Editat ultima oară de Ăla micu' (06 Jul 2013 11:04:48)

Offline

 

#5 06 Jul 2013 11:52:07

shogun1
Membru
Înregistrat: 01 Apr 2009
Mesaje: 1213
Site web

Re: TUTORIAL despre KDE/ Kubuntu

Mulțumesc!

Offline

 

#6 06 Jul 2013 13:33:15

Ăla mic
Moderator
Locaţie: Constanța
Înregistrat: 10 Feb 2010
Mesaje: 5600

Re: TUTORIAL despre KDE/ Kubuntu

Cu plăcere.
Mi-am permis să mut subiectul la forumul corespunzător "KDE" pt. că fiind primul tutorial despre subiect și fiind fixat are vizibilitate mai mare decât la "Tutoriale și alte ghiduri practice" unde-s mai multe fixate.
.

Offline

 

#7 06 Jul 2013 21:06:40

wladypauly
Membru
Locaţie: Pascani
Înregistrat: 14 Jun 2011
Mesaje: 4822
Site web

Re: TUTORIAL despre KDE/ Kubuntu

@shogun1 - chiar mi-ai dat, dar după ce vin din concediu ... cu forțe proaspete... big_smile


Răspunsul va fi pe măsura întrebării!
I am curious. Since I'm not a cat, that's not dangerous. House M.D.
(Adică ceva de genul „Curioșii mor repede, dar nu mor proști”)

Offline

 

#8 06 Jul 2013 22:47:45

dadix
Membru
Înregistrat: 17 Jan 2012
Mesaje: 331

Re: TUTORIAL despre KDE/ Kubuntu

Bun tutorialul, dar cred ca iti era mai usor sa faci un videoclip decat sa scrii atat de mult. smile


Sistem de operare : GNU
Kernel: GNU Linux-Libre
Distributie: Trisquel

Offline

 

#9 07 Jul 2013 05:46:27

shogun1
Membru
Înregistrat: 01 Apr 2009
Mesaje: 1213
Site web

Re: TUTORIAL despre KDE/ Kubuntu

Da, ar fi fost mai ușor pentru mine, nu și pentru ”audiență”, aceasta n-ar fi știut ce taste (hotkeys) apăs eu pentru a face ceva, n-ar fi putut copia comenzi (copy & paste) în terminal, n-ar fi putut căuta ceva anume (în browser Edit- Find- .../ sau Ctrl+f- ...) și cred că tutorialele scrise sunt mai ușor de reținut/ asimilat. Oricum comoditatea a făcut să dau unele linkuri în loc de a descrie amănunțit unele chestii, alte chestii mai neimportante au fost omise... sad

Offline

 

#10 07 Jul 2013 10:20:08

dadix
Membru
Înregistrat: 17 Jan 2012
Mesaje: 331

Re: TUTORIAL despre KDE/ Kubuntu

Programul Screenkey e de ajutor pentru video tutoriale asa cum s-a mai spus aici: http://forum.ubuntu.ro/viewtopic.php?pid=83355#p83355
Acum necesita Python 2.6

Editat ultima oară de dadix (07 Jul 2013 10:21:06)


Sistem de operare : GNU
Kernel: GNU Linux-Libre
Distributie: Trisquel

Offline

 

#11 07 Jul 2013 12:04:38

shogun1
Membru
Înregistrat: 01 Apr 2009
Mesaje: 1213
Site web

Re: TUTORIAL despre KDE/ Kubuntu

Ok, ”mulțumită” EON, care m-au lăsat fără curent, internet și restu' (urările mele strămoșești de bine... sad ), am făcut și-un fel de videotutorial, mulțumesc @dadix. Făcut cu vokoscreen, nu-ș de ce, ffmpeg rules (adică știu, tutorialul e pentru începători...).
LE: văd că vreți să mă-njure colegul @Goth că-i intru pe domeniu... sad

Editat ultima oară de shogun1 (07 Jul 2013 12:11:27)

Offline

 

#12 08 Oct 2014 10:13:31

richardsdma
Membru
Înregistrat: 30 Sep 2013
Mesaje: 323

Re: TUTORIAL despre KDE/ Kubuntu

salut fratilor!
am si eu o rugaminte pentru fanii KDE:
faceti un ghid complet pentru a rula cat mai repede, asa cum este la windows "best performance".
eu, am dezactivat toate efectele si de asemenea, am dezactivat si cursorul ala saltaret de pe ecran (ce chestie puerila).
mai sunt si alte stari?
ma refer totusi la setari la indemana, nu chestii foarte ascuse sau cine stie ce editari de fisiere, chestii care se pot face din setarile normale care vin la KDE.
multumesc!

Offline

 

#13 08 Oct 2014 15:35:54

marianvasile
Administrator
Locaţie: Bucuresti
Înregistrat: 15 Jan 2008
Mesaje: 4042

Re: TUTORIAL despre KDE/ Kubuntu

^ o postare mai veche a lui octavian http://forum.ubuntu.ro/viewtopic.php?pid=89360#p89360


Tot ceea ce mâinile tale prind să săvârșească, fă cu hotărâre, pentru că în groapa în care te vei duce nu există nici faptă, nici punere la cale, nici știință și nici înțelepciune. (Ec. 9:10)

Offline

 

#14 08 Oct 2014 17:46:28

guletz2002
Membru
Locaţie: Brasov
Înregistrat: 09 Sep 2009
Mesaje: 1512

Re: TUTORIAL despre KDE/ Kubuntu

... faceti un ghid complet pentru a rula cat mai repede, asa cum este la windows "best performance".

Una e sa declari ca e "best performance", si alta e sa si fie acoperita acesta sintagma de realitate. "Best performance" e de fapt o "fata-morgana" nascocita de geniile care se ocupa de marketing, ne-avand NICI un fel de legatura cu partea tehnica. Best-performance e legata intotdeauna de un anume caz concret de utilizare/dotare hardware. Fara a specifica aceste conditii, "Best Performance" e doar un VIS frumos ...... pt cei care nu au habar de partea tehnica. De altfel, cine stie putintica "matematica", si anume chestii elementare de optimum/maximum, cunoaste deja, ca un sistem care are anumite restrictii date, NU poate fi OPTIMIZAT(matematic = nu are solutii sistemul de restrictii). Ca unii din marketing, au alta "matematica" pe creier, e problema lor ...... dar din pacate acestia nu sunt pusi sa si "demonstreze" aceste afirmatiii. Eu de regula cand ii aud, ii pun sa parieze salarul meu pe 10 ani cu salarul lor pe 1 an, prin acte NOTARIALE. Pana acum inca nu am avut amatori ..... wink. Si nu ma refer la SRL-ri de 2 angajati cu un sediu intr-o garsoniera ......

Editat ultima oară de guletz2002 (08 Oct 2014 17:50:25)


Daca retea Nu e, atunci nimic nu e !!!
LiCo : Proud GNU/Linux User since 2003.

Offline

 

#15 08 Oct 2014 17:55:19

iTheMaster
KDE RULZ!!
Locaţie: Tulcea
Înregistrat: 18 Apr 2011
Mesaje: 913
Site web

Re: TUTORIAL despre KDE/ Kubuntu

Probabil ca s-a referit strict la "performanta" placii video, ca si timp de executare a anumitor animatii/tranzitii, unde lipsa acestora da impresia de executare ultra-rapida... smile

Offline

 

#16 08 Oct 2014 19:54:33

richardsdma
Membru
Înregistrat: 30 Sep 2013
Mesaje: 323

Re: TUTORIAL despre KDE/ Kubuntu

exact la asta m_am referit. eu folosesk kde pe opensuse si dupa ce am dezactivat cate efecte am putut, kde se misca nemaipomenit de bine. chiar am incercat kubuntu live pe un laptop single core de 1.6 cu viachrome9 si kde fara efecte merge bine.
eu vorbesc din punctul meu de vedere, nu sunt interesat de efecte d_astea, mi se pare consum inutil de resurse. asa fac si la windows, am debifat toata lista aia.

Offline

 

#17 08 Oct 2014 20:09:20

titus
Membru
Înregistrat: 24 Apr 2009
Mesaje: 1108

Re: TUTORIAL despre KDE/ Kubuntu

KDE rulează la fel de repede cu efecte sau fără efecte activate, dacă sunt îndeplinite cerințele minime de sistem. Dar KDE mai are o opțiune la efectele video, care permite aplicarea efectelor de la instantaneu la extrem de lent în 7 pași. Configurări utile pentru aceia care doresc să vadă, de ex. cum se răsucește cubul pe birou la schimbarea birourilor, etc..... Simpla dezactivare a acestor efecte rezolvă toate problemele. Dezactivare nu dezinstalare, din meniul dedicat.


IT&C Expert

Offline

 
Feed

Antet forum

Powered by FluxBB