Anunţ

Caută printre mesajele de pe forum înainte de a scrie unul nou!
Formulează corect întrebarea sau problema pe care o ai.
Respectă regulile forumului și Codul de Conduită!

#1 13 Mar 2014 01:00:19

iTheMaster
KDE RULZ!!
Locaţie: Tulcea
Înregistrat: 18 Apr 2011
Mesaje: 913
Site web

Prezentarea Mediului De Lucru

Mediul de lucru KDE este format din 3 componente de bază: două primare (desktop-ul și panel-ul) și una secundară (widget-urile). Desktop-ul și panel-ul sunt componente primare deoarece pot îngloba alte componente în structura lor, iar widget-urile sunt secundare deoarece nu pot decât să îndeplinească funcția pentru care au fost create fiecare în parte.

http://i.imgur.com/bJyWpmWl.jpg

În imaginea de mai sus se disting cele 3 elemente:

Desktop-ul este cel care înglobează toate elementele de pe ecran plasându-se în "spatele" acestora. Este reprezentat de imaginea de fundal și de funcționalitățile specifice (voi vorbi despre asta în detaliu mai târziu);

Panel-ul se află (în acest caz) în partea stângă. Este redat sub forma unei benzi distincte de restul elementelor de pe desktop;

Widget-urile sunt cele care fac mediul KDE unic. În imaginea de mai sus sunt exemplificate printr-un ceas analogic pe desktop și totalitatea elementelor incluse în panel (ceas digital, system tray, task manager, etc.).

Deși lucrurile par simple la început, nu trebuie a se confunda (sau asocia) simplitatea în utilizare cu banalitatea. Mediul de lucru KDE este fără doar și poate cel mai maleabil mediu de lucru, reușind să se adapteze nevoilor fiecăruia tocmai prin ușurința modificării și aranjării elementelor ce se doresc afișate, putându-se adauga funcționalitate sau, din contră, simplifica lucrurile, până la nivelul dorit.


Desktop-ul

Așa cum spuneam mai sus, desktop-ul este partea de fundal de pe ecran. Ceea ce deosebește KDE-ul de celelalte medii de lucru este faptul că dezvoltatorii KDE au înțeles că nu toți utilizatorii sunt la fel și același lucru este valabil și când vine vorba de dispozitivele pe care aceștia le folosesc. Un desktop clasic, deși va mulțumi fără probleme pe marea majoritate a utilizatorilor, nu este întotdeauna suficient. S-a creat astfel o varietate de stiluri de spații de lucru:

1) Stilul plasma desktop este stilul implicit în cazul majorității distribuțiilor linux ce au ca mediu de lucru KDE. Acesta reprezintă cel mai bine filozofia KDE de eficiență în simplitate, punând la dispoziție cele mai uzuale funcționalități ale mediului de lucru într-un aspect clasic.

http://i.imgur.com/3KdAtqIl.jpg

2) Stilul folder este stilul cel mai apropiat de stilul prezentat de Microsoft în versiunile Xp, Vista și Win7, în ideea că poate să facă tot ce fac cele 3 menționate anterior plus o serie de extrafuncțiobalități. Reprezintă cel mai bine ideea de desktop clasic.

http://i.imgur.com/AAmBvQUl.jpg

3) Stilul search and launch este cel mai potrivit celor care rulează acest mediu de lucru de pe dispozitive cu ecrane mai mici, axându-se pe căutarea rapidă a aplicațiilor, direct de pe desktop, selectarea a câtorva aplicații favorite, mereu la îndemână și rularea acestora pe întreg ecranul. Se poate folosi însoțit de un panel, dar acest lucru nu este necesar, în special dacă se fac și alte setări de sistem precum folosirea activă a colțurilor ecranului ș.a.m.d. (despre asta cu altă ocazie).

http://i.imgur.com/fN3Y1kFl.jpg

4) Stilul newspaper se axează pe afișarea în grilă a widget-urilor. Util pentru acele persoane care doresc să profite la maxim de utilitatea widget-urilor. Se folosește cel mai des pe un desktop secundar (se pot seta mai mult de un spațiu de lucru; despre asta mai jos).

http://i.imgur.com/bPowpubl.jpg

Dacă nu sunteți hotărât ce desktop vi se potrivește, nu este nici o problemă. Le puteți încerca pe toate în același timp, pe desktop-uri virtuale diferite, fiecare cu stilul și numele său. Aceste desktop-uri virtuale vor fi stabilite din setările de sistem (system settings), iar fiecare modificare poate fi oricând anulată pentru a se reveni la setăril inițiale.

http://i.imgur.com/POe8RgSl.png


Panel-ul

Aici veți găsi de cele mai multe ori elemente precum un meniu de start, un manager de aplicații, system tray, un ceas digital. Aceste elemente sunt în realitate widget-uri înglobate în panel și pot fi completate de alte widget-uri, la alegere.
Pot fi adăugate mai multe panel-uri, fiecare cu propriul set de widget-uri , cu propriile dimensiuni și cu poziții diferite pe ecran.

http://i.imgur.com/Fe1A1COl.jpg

http://i.imgur.com/0utlmrIl.png


Widget-urile

Sunt elementele cele mai simple ale mediului de lucru. Acestea îndeplinesc câte o funcție anume, prevăzută în descrierea acestora. Se pot plasa direct pe desktop sau în panel în oridinea dorită și configurate să afișeze informația dorită. Poziția lor poate fi ulterior blocată în locul dorit (previne mutarea sau închiderea accidentală a acestora).

Dacă lista inițială de widget-uri nu conține elementul dorit, se pot descărca și altele direct din meniul de adăugare (Get new widgets). Atunci când sunt plasate în panel, widget-urile pot fi accesate/activate cu un click.

http://i.imgur.com/ATSE8Yul.jpg

http://i.imgur.com/jMoHlGll.jpg

http://i.imgur.com/MH9uubzl.png

Aceasta a fost o prezentare în ansamblu a mediului de lucru KDE. În articolele viitoare voi intra mai în amănunt în ceea ce presupune configurarea în detaliu a elementelor spațiului de lucru. Articolul original îl găsiți aici.

Editat ultima oară de iTheMaster (13 Mar 2014 16:44:35)

Offline

 

#2 13 Mar 2014 15:49:24

iTheMaster
KDE RULZ!!
Locaţie: Tulcea
Înregistrat: 18 Apr 2011
Mesaje: 913
Site web

Re: Prezentarea Mediului De Lucru

As dori fixarea subiectului daca se poate. Multumesc! smile
Editare marianvasile: rezolvat!

Editat ultima oară de marianvasile (13 Mar 2014 16:10:24)

Offline

 

#3 13 Mar 2014 19:11:31

wladypauly
Membru
Locaţie: Pascani
Înregistrat: 14 Jun 2011
Mesaje: 4822
Site web

Re: Prezentarea Mediului De Lucru

Ce n-am înțeles este ce treabă are KDE-ul cu Guy Fawkes și Bonfire Night! smile (ce e pe sticky ăla galben)


Răspunsul va fi pe măsura întrebării!
I am curious. Since I'm not a cat, that's not dangerous. House M.D.
(Adică ceva de genul „Curioșii mor repede, dar nu mor proști”)

Offline

 

#4 13 Mar 2014 19:32:15

iTheMaster
KDE RULZ!!
Locaţie: Tulcea
Înregistrat: 18 Apr 2011
Mesaje: 913
Site web

Re: Prezentarea Mediului De Lucru

Widget-ul se numeste ”remember the milk”... e un reminder...
De la ”remember the milk”... remember, remember... e unul din citatele mele favorite big_smile

Offline

 
Feed

Antet forum

Powered by FluxBB