
Forumul dedicat sistemului de operare Ubuntu în România
Forumul Ubuntu România
Forumul de discuții și asistență al comunității Ubuntu din România
Forumul dedicat sistemului de operare Ubuntu în România
Forumul de discuții și asistență al comunității Ubuntu din România
Neautentificat.
Ok, inteleg perfect, firma conteaza foarte mult aici. Totusi aceeasi firma poate scoate si produse mai ieftine - probabil pentru utilizatori ca mine, care nu administreaza o firma intreaga pe trei etaje - insa calitativ bune. Vad de exemplu Mikrotik RB750 la un pret acceptabil (164 RON). Tot MiroTik este.
E ca si cum ai avea o masina de familie si un SUV, ambele proudse de aceeasi firma. Daca firma e buna atunci automat si masina ar trebui sa fie, numai utilitatile sunt diferite de la un model la altul.
Offline
.... da poti avea 6-7 in jurul tau, dar daca sunt la distanta mare, sau sunt pereti multi intre tine si ei, efectul este mai redus. Sau sa ai 3-4 care au semnal mare pe langa tine, sau chiar mai multi si daca ocupa toate canalele, sa vezi atunci mai vorbim. Sau incearca sa faci un download mare un DVD cu linux de pe un laptop/pc prins in switch-ul de la router, si uitat-te sa vezi cum iti variaza viteza de download pe WiFi. Ala ce zici tu de 90 ron, probabil ca nu mere pe N/draftN ci pe G, si de aia nu ai probleme cu el, si mai mult ca sigur are si putere de emisie pe WiFi mai mica, si atunci interfereaza mai greu cu vecinii.
Offline
.... exact la ala ma gandeam si eu pt. cazul tau, daca pretul conteaza f. mult, sau atat e bugetul. Oricum, recomandarea mea este daca poti(chestie de bani), mergi pe un model superior din seria 9xx, ca asta de exemplu:
MIKROTIK RB951UI-2HND - e cam 230 RON(cpu si ram superioare fata de rb750), dar are si WiFi(atentie, RB750 nu are wifi)
In cazul Mikrotik, produsele mai ieftine au de regula capabilitati HARDWARE mai reduse(memorie mai putina, cpu mai slab, lipsa protectie la scurtcircuit, etc). Daca te hotarasti pe Mikrotik, da-mi de stire si povestim putin, ca sa inteleg exact ce vrei sa faci cu el, ca poate modelul dorit de tine nu e cel potrivit .... oricum, indiferent ce vrei sa iti ei, este bine sa citesti atent specificatiile producatorului.
Editat ultima oară de guletz2002 (15 Jul 2014 17:07:12)
Offline
Nu mai sint reviste de IT care faceau teste pe viu.Am gasit un test la o revista de IT straina cu cele mai bune routere testate de ei:
http://www.pcadvisor.co.uk/test-centre/ … ss-router/
Offline
guletz2002 a scris:
Daca te hotarasti pe Mikrotik, da-mi de stire si povestim putin, ca sa inteleg exact ce vrei sa faci cu el, ca poate modelul dorit de tine nu e cel potrivit .... oricum, indiferent ce vrei sa iti ei, este bine sa citesti atent specificatiile producatorului.
Poate ca ar fi trebuit sa incep chiar de aici. Din pacate nimic complicat. Nu e vorba de nicio aventura tehnica, nu vreau sa cuceresc niciun Everest. Am doua computere in camere diferite. Unul are net, cel de al doilea nu are. Am nevoie de un dispozitiv care sa dea net si celuilalt simultan (din cate stiu mai exista si ceva numit switcher).
Intre cele doua computere e o distanta de vreo 6m, intre camere e un hol. Asta in caz ca e importanta localizarea.
In rest vreau ca cele doua computere sa functioneze cu aceeasi viteza cu care functioneaza cablul. Sa mearga bine, nu stiu exact ce sa spun...
Nu inteleg de ce tocmai lucrurile simple sunt atat de greu de inteles...
Offline
@liviumihai-lucrurile nu sint asa de simple.Dupa cum ai spus daca comp. lucreaza la aceeasi viteza care este scrisa in contract rezulta ca unul din PC-uri nu va mai avea net.Sa mearga bine este un termen general si nu se refera la ceva anume.
Daca doreai un switch nu se mai facea atita teorie puneai un switch si treaba era rezolvata.
Nu inteleg de ce tocmai lucrurile simple sunt atat de greu de inteles...
Era usor de inteles in momentul in care problema se punea de la inceput si, se dadeau toate datele asa, se vine pe parcurs cu switch ,si alte dispozitive-cred ca este offtopic sa nu zic altceva.
Offline
Aici i-i dau dreptate lui @bispartacus. Oricum asa cum ai tu cerintele merge si merge si modelul RB750, dar ar fi de preferat pe modelul sugerat de mine, ca poate in viitor sau poate chiar ai si dispozitive wifi gen smart-phone sau tableta. Mai ales ca diferenta de pret nu e mare. Ambele modele au switch deci poti prinde cabluri utp intr PC si router. Cablurile ar fi bine sa le faci undeva la un service de PC-ri, si sa fie mai lungi cu 10-20 % fata de cat e nevoie si sa fie si ecranate(shilded). Eu acasa asa mi-am pus acasa.
Offline
Bispartacus, incerc cat pot de simplu:
1. Am doua computere.
2. Unul are net.
3. Cel de al doilea nu are.
4. Vreau ca ambele sa aiba net. Simultan. Adica eu ma dau pe net cu barca in camera mea, celelalt utilizator se da pe net cu barca in camera lui. La viteza decenta, sa nu dau cu capul in pupitru ca nu intra pe mail, sa nu-mi creasca barba pana se deschide o pagina, sa nu plang dupa semnal etc.
Referitor la viteza de net, am intrebat pe undeva pe aici care ar fi o viteza decenta dar nu am primit un raspuns. Va trebui sa ghicesc, si ca sa fac acest lucru am nevoie de un punct de reper. As alege ca reper esecul meu cu stickul, care, dupa cei 4GB oferiti cu larghete pentru a ma prinde in capcana a inceput sa mearga la viteza de 128. De aici si prima concluzie: 128 e de cacao!!!
Judecand dupa cum mergea as zice ca o viteza decenta ar trebui sa fie de trei ori viteza stickului, adica undeva pe la 300-400. Daca impart viteza intre doua computere atunci ar trebui sa am in jur de 1000 sau 800 pentru ca cele doua computere sa mearga la o viteza decenta. Repet: spun decenta, nu ma intereseaza superviteze.
Mai mult nu stiu, lamuriti-ma voi.
Offline
Cu viteza la băţul ăla de net te lămuresc acum...
Normal ai posibilitatea la 5 GiB transfer de date într-o lună.
Ai depăşit norma, ţi se îngustează ţeava...
Simplu...
Cealaltă situaţie: am D-Link DIR 615 şi dau net la un laptop fără fir,
un telefon mobil şi un PC şi merg toate fără sincope...
TV-MAXE rulează non-stop pe ambele maşini...
Concluzia e simplă...
Editat ultima oară de marcelbanu (15 Jul 2014 18:29:49)
Offline
Ti se ofera si ingustimi ceva mai late, adica o ingustare la 200 si ceva sau una pe la 400, numa ca iti cer si bani. E criza, tata, si rostul crizei e sa scada preturile alea aberante care explodasera prin 2008.
Eu nu sunt dispus sa dau un ban in plus, ca doar nu-mi cresc in gradina copaci cu bani in loc de frunze. Cand pretul unei tevi de 400 o sa fie acelasi cu ala de 128 atunci o sa cotizez, altfel NU.
Offline
Eu zic ca merita sa risti 60 de lei pe un router ieftin si usor de configurat decat sa bagi 300 intr-un produs pentru profesionisti.
nu sunt de acord. va speriati degeaba. desi routerele Mikrotik sunt pentru profesionisti, configurarea pentru conectarea la internet si wireless este mult mai simpla decat la un router obisnuit. apoi, asta nu te intereseaza prea mult pentru ca, sa zicem, ti-l programeaza cineva dar nu te mai doare capul dupa aia ca iti pica. in plus preturile sunt chiar acceptabile si nu are rost sa dai banii pe un router de duzina numai pentru ca stie toata lumea sa puna un user si o parola pe el.
Editat ultima oară de geosoft1 (15 Jul 2014 19:35:58)
Offline
De la Microtik i-mi plac ofertele pe AP de exterior.Nu strica sa plantezi o maciuca d-asta in interior http://www.wireless-center.ro/index.php … 5hn-detail
Offline
Eu am Asus de ăstași n-am avut probleme cu el. PRoblema este că nu mai știu cât costă acum... sau dacă se încadrează FIX în dorința lui liviumihai. PE el am un PC conectat prin cablu, laptop prin WiFi, TV prin WiFi, tabletă prin Wifi și au fost câteva zile și trei telefoane tot prin WiFi.
Offline
Personal am un router ca asta http://www.dlink.com/ro/ro/support/prod … eu_revb1b2 cu ultimul firmware instalat (Version 2.17b02)
Personal am redus viteza pe wireless deoarece in momentul in care aveam 3-4 telefoane android prin preajma "sugeau" la greu din banda de 50Mbit/s alocata prin abonament.
Acus le-am alocat vreo 30Mbit pe wi-fi si se conecteaza fiecare cu cite 30/2 sau 30/3 in functie de citi clienti wireless sint.
Apropo pe acest site este si codul sursa al firmware-ului dar vad ca legatura ftp nu este activa stiti cumva alta legatura de unde sa iau codul sursa.
Editat ultima oară de bispartacus (15 Jul 2014 20:31:41)
Offline
Nu strica sa plantezi o maciuca d-asta in interior
eu cu Groove m-am dus cu semnalul peste 1Km. nu prea ai ce face cu el in interior. doar daca vrei sa dai semnal la tot cartierul. pentru interior 951-2n (2x1.5 dbi) e mai mult decat suficient, hai 951g-2hnd (2x2.5dbi)...
inainte mai puneam dlink/tplink uneori cu dd-wrt care oferea ceva functii suplimentare dar aveam diverse neajunsuri, semnal mai slab decat firmware original, caderi de semnal, blocari. totusi problema cea mai deranjanta era (asa cum s-a mai spus) functionarea intre alte multe routere.
totusi, daca vrei facilitati multimedia sau print server (vezi wladypauly) nu iti iei Mikrotik ca nu merge.
Editat ultima oară de geosoft1 (15 Jul 2014 21:04:12)
Offline
bispartacus a scris:
M-am gindit la asta (sint fan dlink) http://www.fanplace.ro/wireless/d-link/ … %2BSupport
Ce mi-a trimis bispartacus pare ok. Daca nu e foarte dificil de configurat ar fi o optiune ideala...
Offline
Viteza sa fie ok si sa nu piarda semnal, ca alte pretentii nu am. Vreun sfat la ce viteza sa cer? Exista vreo sansa sa dezleg misterul unei viteze decente? Asa, ca sa nu mor prost. Sa fie 300? 400? Ca 128 nu e sigur.
Vad ce viteza am pe contract si o impart in doua? Imparte routerul egal viteza pentru doua computere sau voi avea surprize, in sensul ca un computer va zbarnai si celalalt va fi in coma?
Offline
Routerele in general nu impart banda in modul fair intre utilizatori din n motive(ex. banda consumata depinde si de ce gen de trafic se face, si ce poate livra celalalt capat de unde se trage). Dar de regula daca toata banda disponibila este ocupata, atunci routerul va incerca sa "egalizeze" traficul intre clientii activi. La Mikrotik, se poate cel mai simplu sa setezi aceste limite pe cele 2 porturi pe care vei avea PC-le(5 M up/down de exemplu). Exista si un set-up care poate imparti banda cum vrei tu, dar este mai dificil de implementat, intrucat tu nu ai un abonament cu banda garantata, si necunoscand aceasta garantare, atunci nu va functiona cum trebuie. Prima varianta sugerata de mine va da rezultate mai bune, dar nu este ceva f. exact, dar dupa ceva teste se poate gasi un optimum. Oricum daca acele PC-ri sunt cu linux, ai putea obtine rezultate mai bune daca vei instala pe fiecare din ele un server de proxy, care in timp, poate economisi banda de Internet(statistic, cam 40%), intrucat paginile de net des vizitate vor fi stocate pe HDD, si in acest caz la afisarea lor, nu se mai iese pe NET pt. afisarea lor ci se iau de pe HDD.
Offline
Uite aici alt test facut de cineva de la noi>La banii astia nu mai gasesti altul: http://www.nwradu.ro/2013/12/cel-mai-bu … 1000-mbps/
Offline
Stati ca eu nu ma apuc sa trag cabluri de la un comp la altul, trebuie sa fie wireless...
Offline
La banii astia nu mai gasesti altul ....
- da, fara qos(care e facut doar doar pe baza de port si ptotocol la layer 3 si nu la layer7) si 2-3 reguli de firewall(care e oricum e de 2 lei, reguli dinamice nu are si nici nu poate). Inclusiv in comentariile din articol sunt unii care zic ca le pica semnalul pe wifi. Dar e cel mai bun .... nu-i asa!!! Si e chiar ieftin, numa 12 bulioane. La mai putin decat banii astia iau 1 echipament Mikrotik, la 7-8 milioane are 24 porturi ethernet Gbit, wifi cu putere de 1 W, si are si suport de fibra optica - e 80 ron modulul de fibra(si fac pe el si captiv portal ...... si dual-wan pe LTE/4G, il pun si in pod alimentat cu PowerOverEtherne prin cablu de retea, .... printre multe altele), si ma pot lega direct la fibra de la RDS de exemplu. Deci CUMULAT(si ponderat in acelasi timp), raportul pret/performanta(si capabilitati) intre Mikrotik si orice vrei tu de pe piata, pana la 10-12 milioane e de departe mult mai bun.
Offline
Daca nu tragi cabluri at iti iei unu cu wifi. De care vrei ....
Offline
la 7-8 milioane are 24 porturi ethernet Gbit, wifi cu putere de 1 W
intamplator am routerul asta (un CRS125)... e departe de Asus-ul ala din topuri. totusi, noi aici comparam mere cu pere adica scule de uz casnic versus scule profesionale. routerele alea din topuri sunt ok, chiar niste routere bune as zice dar doar ca scule domestice. pina la urma daca nu stii mare lucru si vrei un router acasa poti pune orice. te invata oricine cum sa-l mai scoti din priza din cand in cand.
Offline
.... corect ce zici @geosoft1. Comparam mere cu pere.
Offline