Anunţ

Caută printre mesajele de pe forum înainte de a scrie unul nou!
Formulează corect întrebarea sau problema pe care o ai.
Respectă regulile forumului și Codul de Conduită!

#26 18 Jul 2014 17:52:18

liviumihai
Banned
Locaţie: Bucuresti
Înregistrat: 15 Oct 2013
Mesaje: 722

Re: Campanie de promovare unitara

Da, dar in publicitate se lucreaza in echipe. Pot da ca exemplu o campanie de apa minerala, foarte interesanta pentru mine. Campania a inceput cu faza de documentare, in care un specialist in ape minerale - un tip in varsta cu ochelari - ne-a explicat tot ce se poate afla despre apa minerala in general si despre apa pe care firma dorea sa o promoveze (am aflat ca singura apa de pe planeta Pamant care nu e minerala e apa distilata, restul toate sunt... minerale!)

Cu documentarea la dosar s-a trecut la urmatoarea faza, in care echipa s-a intrunit pentru 'batalia de idei' (in popor ii zice brainstorming). La noi participau absout toti colegii, de la copywriteri pana la colegul care conducea masina firmei si se ocupa de aprovizionare. Faza asta era si cea mai placuta, si pe masura ce inaintam peretele se umplea de schite, desene sau postituri.

Cand blueprint-ul campaniei a fost gata mapa a trecut la echipa de design si productie.

Ce incerc sa spun e ca rezultatele unei munci in echipa sunt infinit mai bune, ca sa nu mai pun la socoteala ca este infinit mai misto decat sa lucrezi de unul singur. Cu toate racaielile inerente eu cred ca pe forum exista o echipa puternica si cred ca facem o mare greseala daca nu ne unim fortele pentru a face ceva concret.

Dar de ce ar trebui sa avem o campanie unitara in opinia mea? O campanie unitara ar da posibilitatea ca mesajul sa se raspandeasca mai usor si ulterior sa fie preluat si de persoane entuziaste care au mai putine cunostinte in domeniu. Daca mesajul capata anumite standardizari va deveni mai usor de memorat si implicit mai usor de raspandit. Cei care au trac si care se tem sa vorbeasca in fata unei sali pline ar avea de ce sa se agate pentru a-si construi discursul.

Daca aceasta campanie gaseste si elemente-cheie (Linux are deja o mascota care in ultimii ani a intrat intr-un nemeritat con de umbra) am putea beneficia de un fel de campanie virala care sa lucreze chiar si in lipsa noastra. Eforturile pe care le facem independent s-ar putea uni si cred ca rezultatul ar fi de zeci de ori mai eficient.

In plus e fun, e haios, e o echipa, e ceva de facut.

Offline

 

#27 18 Jul 2014 18:03:51

geralddan
Master Chef
Locaţie: Sant Feliu de Guixols
Înregistrat: 27 Apr 2009
Mesaje: 2316

Re: Campanie de promovare unitara

Aveti cuvantul meu de onoare ca nu-nteleg rolul subiectului asta. Ori sunt prost, ori sunt prea obosit, sau amandoua. Se discuta in plan teoretic? Fapte nu? Ah... Daca ne strangem vreo 10-15 de p-aici care-au promovat si promoveaza Ubuntu pe bune, cu toate experientele comune sau particulare, s-ar putea sa nu mai aiba timp sa posteze "teoreticienii". Nu vad nimic rau in a discuta, dar pare ca unii au inventat apa calda.


Desteptii invata din greselile altora, prostii din ale lor.

Offline

 

#28 18 Jul 2014 18:11:49

bispartacus
Banned
Înregistrat: 05 Apr 2011
Mesaje: 815

Re: Campanie de promovare unitara

Pe spatiul TV este marea provocare financiara si de toate felurile in modul de a promova Ubuntu.Ma gindesc ca nu era cinestie ce filozofie sa promovezi personaje de genu Tolea Ciumac, Magda Ciumac , Moni Columbeanu si altele.
Apareau pur si simplu pe ecran si incepea swhoul fara alta preparatie.Acestia aveau avantaju de a avea zeci de ore prezenta pe ecran fara stres si printr altele prezentau marea prostie necondensata in mesaje cheie ,sau vorbe cu tilc.


Sfaturile sau suportul oferit pe acest forum este fara nici un fel de garantie.
Pentru suport profesional  vizitati http://www.canonical.com/

Offline

 

#29 18 Jul 2014 18:49:13

Andy
Membru
Locaţie: Londra
Înregistrat: 14 May 2012
Mesaje: 866

Re: Campanie de promovare unitara

smile
Sper sa nu se supare nimeni, dar ... proaspat pe twitter de la nixcraft -> In 90 days Kerala India Legislature announces smooth transition to #GNU/#Linux & free software http://www.thehindubusinessline.com/new … 224551.ece … #GoodByeXP #Microsoft

Editat ultima oară de Andy (18 Jul 2014 18:50:00)


---"Traveler, there is no path. Paths are made by walking."---

Offline

 

#30 18 Jul 2014 19:09:28

Alexandru.Cucu
Administrator
Locaţie: -21.8021247, -154.6975949
Înregistrat: 17 Jun 2008
Mesaje: 6966
Site web

Re: Campanie de promovare unitara

Cum ar zice francezu': „you are doing it wrong”.

Offline

 

#31 18 Jul 2014 19:53:34

UBU
Membru
Înregistrat: 22 Jun 2012
Mesaje: 549

Re: Campanie de promovare unitara

Serios ca asteptam sa vii si tu cu o chestie "decisiva" de genul: haideti sa haidem, sa facem o intrunire de brain...cum zici tu....Sa pui la dispozitie un loc de intalnire , niste materiale, eventual 1-2 colegi cu aparatura/experienta in ale storm-ingului.Ceva bani pentru materiale si niste relatii importante care pot fi convinse de diferenta.

Cand colo...tu vii cu prosteala clasica de care suntem satui si de care multi dintre cei de aici(si nu numai) sunt capabili.
Nu la slogan si poze este problema...vorba CUCU-lui.

In alta ordine de idei, eu nu m-as stresa fiindca acest S.O. este o alternativa care poate "decapita"oricand win prin insusi existenta lui.In zilele astea majoritatea au acces la .net si vorba despre linux circula repede.Doar cine nu e curios (deci nici inteligent) nu-l gaseste fiindca nu-l merita.

Ca o gluma...daca vrei sa se afle despre linux la multe nivele, trebuie sa vina DNA-ul si sa se dea la tv.Sa vezi promo!

Editat ultima oară de UBU (18 Jul 2014 20:01:33)


Oamenii se casatoresc din ura...barbatii urasc sa fie singuri iar femeile urasc sa fie sarace.

Offline

 

#32 18 Jul 2014 20:18:26

iulian X
Membru
Înregistrat: 02 Feb 2012
Mesaje: 835

Re: Campanie de promovare unitara

UBU a scris:

Ca o gluma...daca vrei sa se afle despre linux la multe nivele, trebuie sa vina DNA-ul si sa se dea la tv.Sa vezi promo!

Care se sacrifica ?

Offline

 

#33 18 Jul 2014 20:35:01

liviumihai
Banned
Locaţie: Bucuresti
Înregistrat: 15 Oct 2013
Mesaje: 722

Re: Campanie de promovare unitara

1. Eu doar particip la campanii ca angajat, ca firme si alte asemenea posesiuni nu am. Am job, cat l-oi mai avea si pe asta in vreme de criza. Probabil ca m-ati confundat cu vreun mecena, ceva...

2. Vad ca e o obsesie cu televizorul asta smile De publicitatea pe internet n-a auzit nimeni? Din cate stiu e o felie puternica, chiar la concurenta cu televiziunea. Spre deosebire de campaniile duse pe TV, cele de pe net se fac mai repede si nu necesita finante (poate a auzit cineva de conceptul de viral marketing). Am participat la asemenea campanii si stiu cu ce se mananca,. stiu sa formez o echipa de entuziasti care sa raspandeasca diverse materiale. Nu e prima oara cand o fac, am facut-o pentru firmele la care am lucrat dar si pentru mine, cu instrumente simple si uzuale (blog, clipuri Youtube, bannere).

3. Sloganul e doar o parte a unei campanii de promovare. El oricum e existent, in orice campanie. Si in caz ca nu s-a observat vorbim deja de o campanie de promovare si de un slogan (Incearca Ubuntu). Nu spun ca drumul ales pana acum ar fi rau, spun doar ca se poate face mai mult daca se respecta unele principii de marketing clasice. Asta in cazul in care plecam de la premiza ca marketingul inseamna ceva si poate ajuta cu ceva unei campanii de promovare.

4. Ba da, o promovare eficienta e legata de modul de prezentare care, in ce vad pe aici, mi se pare destul de tehnic pentru o masa de utilizatori care folosesc PC-ul ca pe o tableta sau ca pe un smartphone, adica fara sa stie prea bine cu ce se mananca toate acestea. E pe principiul daca merge nu are rost sa ma intreb de ce si cum merge. Ideea era sa oferim acestor utilizatori o campanie diferita, mai pe intelesul lor. De fapt acestia formeaza marea masa de refractari atunci cand vine vorba de Linux.

Se pare insa ca nimeni nu e interesat de treaba asta si atunci poate ca ar fi mai bine sa incheiem discutia. In orice caz, cine citeste topicul isi poate da seama de ce Linux nu e atat de raspandit pe la noi. Noi suntem mai mioritici. Suntem de pe plaiurile lui Las' ca merge! Pentru mine e foarte amuzant sa vad cum se agita lumea, mai ales ca stiu si alternativa.

Dar merge si asa! Pai atunci hai s-o lasam asa, ca ne stresam si ne face rau.

Editat ultima oară de liviumihai (18 Jul 2014 20:38:19)

Offline

 

#34 18 Jul 2014 21:06:05

Cornel78
Membru
Locaţie: Râmnicu Sărat
Înregistrat: 24 May 2012
Mesaje: 253
Site web

Re: Campanie de promovare unitara

@liviu mihai: Ai dreptate în unele privințe, nu te contrazic, însă tot ce spui tu este doar teorie. Nu neg că ai aptitudini și calități pentru a pune această teorie în practică, dar scapi din vedere un lucru foarte important din punctul meu de vedere: Comunitatea Ubuntu România este formată doar din simpli utilizatori.. Nu suntem nici fundație, nu suntem nici ONG, nu suntem nici asociație, nimic din acest punct de vedere. Deci, fiecare , fără supărare, este de "capul lui". Fiecare promovăm funcție de timp, dispoziție, abilități. Sau nu.
Tot ce ai spus tu ar fi valabil doar în cadru organizat (așa cum am spus : ONG, fundatie etc), pentru că, probabil, în acea formă de organizare ar fi inclus și acest aspect al promovării și ar fi desemnate și persoanele care vor fi responsabile cu așa ceva.
Din acest punct de vedere, pot da exemple de promovare a Linuxului în România două organizații: Fundația C.E.A.T.A, și ROSEdu.
Ce putem face noi, simpli utilizatori? Măcar dacă am putea urma exemplul colegilor din Dobrogea, un exemplu aici.
Până atunci rămânem la zicala : Teoria ca teoria, dar practica ne omoară!

Editat ultima oară de Cornel78 (18 Jul 2014 21:07:03)

Offline

 

#35 18 Jul 2014 21:54:24

liviumihai
Banned
Locaţie: Bucuresti
Înregistrat: 15 Oct 2013
Mesaje: 722

Re: Campanie de promovare unitara

Cornel78 a scris:

Ai dreptate în unele privințe, nu te contrazic, însă tot ce spui tu este doar teorie. Nu neg că ai aptitudini și calități pentru a pune această teorie în practică, dar scapi din vedere un lucru foarte important din punctul meu de vedere: Comunitatea Ubuntu România este formată doar din simpli utilizatori. Nu suntem nici fundație, nu suntem nici ONG, nu suntem nici asociație, nimic din acest punct de vedere. Deci, fiecare , fără supărare, este de "capul lui".

1. Ce se aude prin targ:

Marketingul viral a aparut ca o nevoie fireasca de diversificare a modului in care este transmis mesajul publicitar astazi. Testat de mai bine de 5 ani in America, marketingul viral s-a dovedit mai eficient si mai rentabil decat publicitatea traditionala. Marele avantaj al acestui mod de a face publicitate este reprezentat de faptul ca destinatarul nu se mai fereste pentru ca stie ca e manipulat, ci accepta cu placere mesajul, ba chiar il cauta si il transmite, din proprie initiativa pentru ca i se pare original, amuzant si demn de trimis prietenilor si cunoscutilor. Aceasta solutie alternativa, mai eficienta decat orice forma traditionala de publicitate, utilizeaza Internetul, e-mail-ul, site-uri, blog-uri, forumuri, messenger, dar si sms-uri, spoturi pline de umor, jocuri, word-of-mouth si word-of-mouse. Marketingul viral creeaza buzz, adica un zgomot care face ca brandul despre care se vorbeste sa fie o prezenta permanenta si continua in viata consumatorului. Campaniile virale se desfasoara in orice intervale de timp - scurte sau lungi- si au o forta de convingere uluitoare. Cu ajutorul lor publicul isi interiorizeaza mesajul si il asimileaza propriilor convingeri.

Articolul este preluat de aici.

As mai aduga doar ca marketingul viral este si ieftin, iar echipa care il face se poate intalni tot pe net si pot lucra cu instrumente specifice (forum, pangina de FB, cont de cloud etc.)

2. A nu se face confuzia dintre diseminarea mesajului si a materialelor promotionale si continutul mesajului. Bannerul oferit de comunitatea noastra pe site face parte din acest gen de campanie, insa are o singura hiba: e atat de anost incat ai senzatia ca mesteci carton. Singurul element care iti ramane in memorie e ca Linuxul este imun la virusi.

De ce acest afis nu-ti ramane in memorie se poate discuta pe puncte, clar si foarte bine argumentat. Din 100% afisul e doar 1% eficient. Restul e ceva ce n-ai da mai departe.

Cornel78 a scris:

Comunitatea Ubuntu România este formată doar din simpli utilizatori.

Comunitatea Ubuntu Romania este formata din simpli utilizatori, dar acesti utilizatori se plang constant ca principala piedca ce se pune Linuxului e obtuzitatea celorlalti, lipsa curiozitatii si reticenta.

Sunt curios insa daca aceasta comunitate poate da dovada de deschidere si de largirea orizontului. Nu doar Linuxul iti largeste orizontul, mai sunt si altele pe lumea asta. Daca aceasta comunitate e scoasa din zona ei ingusta de confort mai ramane ceva? Poate ca inainte de a-i acuza pe altii ar fi bine sa ne privim mai cu atentie cum functionam noi si cat de permeabili suntem la nou. Poate ca asa am gasi si raspunsuri pentru ceilalti.
______________________________________________
Aplicatii practice. Fragment din materialul de promovare:

Ubuntu este un sistem de operare complet, bazat pe Linux, potrivit pentru calculatoarele de birou, cele portabile si pentru servere.
Este gandit pentru a oferi un nivel ridicat de securitate, nefiind expus programelor spyware sau  virusilor.

Dictionar:

-sistem de operare (limbaj tehnic) = aaa... eu un fel de program mai mare cu care merge calculatorul... nu? Fara el nu merge calculatorul. Uneori se blocheaza calculatorul (sau in realitate se blocheaza sistemul?).

-server (termen tehnic) = aaa... un fel de calculator mai puternic care leaga alte calculatoare

-nivel ridicat de securitate (limbaj tehnic) = adica e mai sigur decat alte sisteme de operare. Poate fii spart mai greu de hackeri.

-nefiind expus programelor spyware sau a virusilor (limbaj tehnic) = adica virusi, programele astea de spyware fiind tot un fel de virusi care iti spioneaza calculatorul.

Ce ar fi e gresit cu asemenea formulare? Se aude prin targ:

Toți specialiștii – medicii, juriștii, militarii, preoții, filosofii etc. – au limba lor de lemn. Diferența constă în faptul că respectivele jargoane specializate înseamnă ceva, cel puțin pentru cei inițiați, și deci nu sunt dezinformatoare nici pentru cei ce le înțeleg, nici pentru cei ce nu le înțeleg.

Articolul - nu foarte inspirat - este preluat de aici.

Va dati seama ce putere de convingere are un asemenea limbaj asupra tinerilor scolari in care ne punem atatea sperante. Il inteleg de le iese parul prin basca. Dupa cum vedeti, limbajul, bata-l vina!
____________________________________________________________________
Comasare mesaje succesive.
.

Editat ultima oară de Ăla mic (19 Jul 2014 11:16:47)

Offline

 

#36 18 Jul 2014 21:59:44

UBU
Membru
Înregistrat: 22 Jun 2012
Mesaje: 549

Re: Campanie de promovare unitara

Sa ne intelegem.Din punctul meu de vedere marketing-ul urmareste doar prosteala in diferite forme si interesul individual sau grup restrans.
Publicitatea in ro este minciuna in majoritate si exagerare in restul.
Poti imbraca tu in oricate neologisme si tehnicalitati specifice ca tot acolo ajungi.PRAFTICA!

Da ,e adevarat ca aici sunt utilizatori dar o parte destul de importanta au  cunostiinte avansate.Pana si eu am invatat de la acei "simpli" utilizatori ssi stii ce....nu se plang frate de nimic.Tu te plangi de obtuzitate desi nu ti-a spus nimeni sa nu o faci.

A mai fost unu p-aici care chiar facea cate ceva si conta intr-o masura...pana s-a stricat la gura si la caracter si a dat o teapa exact celor care-l sustineau fizic(adica cu bani).

Inca o data iti spun:Bucurestiul este plin de d-astia cu GURA...Pune mana (sau tastatura) si fa ceva concret si apoi vino cu idei sa vedem exact cu ce poti ajuta.
Cei de aici "obtuzi" asa fac destule.Te sfatuiesc sa citesti forumul in urma si vei vedea rezultate.


Oamenii se casatoresc din ura...barbatii urasc sa fie singuri iar femeile urasc sa fie sarace.

Offline

 

#37 18 Jul 2014 22:11:46

liviumihai
Banned
Locaţie: Bucuresti
Înregistrat: 15 Oct 2013
Mesaje: 722

Re: Campanie de promovare unitara

UBU a scris:

A mai fost unu p-aici care chiar facea cate ceva si conta intr-o masura...pana s-a stricat la gura si la caracter si a dat o teapa exact celor care-l sustineau fizic(adica cu bani).

Eu nu sunt 'unu' si nici n-am pus problema banilor, ba am zis ca se pot face lucruri eficiente fara bani. Citeste mai sus ce am postat despre conceptul de viral marketing.

UBU a scris:

Din punctul meu de vedere marketing-ul urmareste doar prosteala in diferite forme si interesul individual sau grup restrans.
Publicitatea in ro este minciuna in majoritate si exagerare in restul.

Daca nu ma insel eu principalele distributii de Linux sunt produse si sustinute de companii. Aceste companii au in componeta si departamente de marketing. Oare de ce? Daca produsul in sine e atat de bun de ce se mai folosesc promovari de genul easy to use, free of charge etc sau clipurile haioase cu 'dom'soara' Linux (erau facute de o companie Linux) ? Si da, aceste departamente au in vedere si segmente specializate, adica persoane care stiu ce-i aia sistem de operare, server sau spyware. Pentru majoritatea sistemul de operare e de fapt calculatorul. Se blocheaza calculatorul. In calculator intra un virus.

Nu confunda minciuna cu limbajul accesibil. Cand o campanie de promovare foloseste un limbaj accesibil nu inseamna ca prosteste, ci doar ca face ceea ce trebuie sa faca pe acel segment, adica sa-i vorbeasca pe intelesul lui.

Daca e s-o luam pe tehnic hai sa explicam ca de fapt doar kernelul se numeste Linux, ca tot vorbim de cinste. Atunci toata lumea intelege, ca doar toata lumea stie ce e aia un kernel. Pana si un copil de scoala primara stie ce e ala un kernel.

Editat ultima oară de liviumihai (18 Jul 2014 22:17:41)

Offline

 

#38 18 Jul 2014 22:39:15

wladypauly
Membru
Locaţie: Pascani
Înregistrat: 14 Jun 2011
Mesaje: 4822
Site web

Re: Campanie de promovare unitara

OK, de dragul discutiei, liviumihai, propune tu un plan pe puncte (pas cu pas/pe etape, etc.) concret, cat mai explicit despre cum sa facem o campanie de asta de viral marketing pentru a promova Ubuntu! Plan in care sa prevezi si resursele necesare - umane, materiale, etc. pentru fiecare etapa. Si locul/locurile precise unde sa fie promovat. Pe pagina fiecaruia de Facebook/Google +? Been there, done that... Pe alte site-uri/bloguri? Care anume? Sunt zeci de site-uri cu si despre Linux/Ubuntu. Spui de lucruri clare/argumentate, dar tocmai asta nu faci tu. Imi pare rau, dar noi aici vorbim discutii, batem apa-n piua si lucram la CMZ - Cooperativa Munca in Zadar. Daca folosesti Ubuntu cam de cand esti inscris pe forum, te inteleg. Fara ironie, si eu am fost ca tine la inceput. Era altceva decat MS Windows, era mai bun in multe privinte, si as fi vrut sa-i pot face pe toti sa treaca la GNU/Linux (am inceput cu Ubuntu 7.04 si Mandriva Limited Edition, mai tarziu... apoi am trecut prin alte distributii pana m-am oprit la Ubuntu si derivate. ) Dar cu timpul mi-am dat seama ca nu e chiar asa simplu cum pare...
Spuneam mai demult si pe blog ca mentalitatea unora nu o schimbi nici cu 1000 de virale. Din multiple cauze... Cel mult poti face pe unii sa aiba un dual-boot, din care 20% stau pe Ubuntu, asa, din curiozitate, iar restul pe Windows (ca au jocuri/soft/etc/ specific). Trebuie sa recunoastem ca Linux-ul in general are inca niste probleme de rezolvat pana sa poata fi utilizabil de catre oricine, in orice conditii... dar in momentul ala nu va mai fi nevoie de virale...


Răspunsul va fi pe măsura întrebării!
I am curious. Since I'm not a cat, that's not dangerous. House M.D.
(Adică ceva de genul „Curioșii mor repede, dar nu mor proști”)

Offline

 

#39 18 Jul 2014 23:00:48

liviumihai
Banned
Locaţie: Bucuresti
Înregistrat: 15 Oct 2013
Mesaje: 722

Re: Campanie de promovare unitara

Daca tot vorbim de copii stiu pe cineva care e organizator de workshopuri pentru copii (7-14 ani) si care s-ar baga la asa ceva. Asta daca tot am fost intrebat ce cunostinte am. Dar nu pot sa-i arat afisul de promovare de pe site ca-mi rade in nas.

Da, cunosc cum stau lucrurile - sunt pe Linux de peste 10 ani - dar raspunsuri si solutii nu putem gasi decat impreuna, daca exista bunavointa si dorinta de a accepta ceva nou. Daca insa o luam cu prefabricate de genul marketingul e cah si mi-e indiferent daca cineva foloeste Linux sau nu e pierdere de timp pentru toata lumea. Nu dispun de mult timp si n-as vrea sa-mi bat joc de el jucandu-ma de-a promovarea in conditiile in care am facut promovare la greu si cam stiu cu ce se mananca. Nu singur, ca nu-s regele promovarii, ci in echipa.

Pot ajuta cu know-how - termenul se poate gasi pe net pentru cine nu stie - dar cu conditia ca lucrurile sa fie relaxate si intre prieteni. Nu eu dansez si toti asteapta sa-mi rup piciorul ca sa ma arate cu degetul si sa-mi spuna 'V-am zis io ca numa' gura era da el?'.

  a scris:

Spui de lucruri clare/argumentate, dar tocmai asta nu faci tu.

Wlady, cand fac o campanie pentru o apa minerala nu inseamna ca stiu totul despre apa minerala. Rolul meu este acela de specialist in marketing/publicitate, nu specialist in apa minerala/Linux/ etc. Eu pot face ca mesajele/cerintele unor specialisti sa fie traduse in limbajul comun pentru a determina folosirea produsului. Deci nu pot spune nimic concret pana nu aflu tot ce trebuie stiut. Pentru asta procedez ca un medic: alcatuiesc un diagnostic si il remodelez in asa fel incat publicul sa accepte respectivul produs. Da, exista multe lucruri pe care le vad acum si am o multime de intrebari sa va pun, ba chiar am unele conluzii.

Am insa o mare problema. Eu nu lucrez niciodata haotic. Cand ma apuc de o treaba nu fac un experiment, ci chiar imi fac treaba. Daca simt ca povestea nu are sorti de izbanda nu ma apuc de ea. In plus, ca orice proces creativ, o campanie de promovare are nevoie de entuziasm, camaraderie etc. Sunt componente pe care nu prea le simt pe-aici. In rest, sa topai dupa modelul 'sa vedem ce-i poate pielea' nu-i genul meu. Asta ca sa fie clar din start. In rest... numai bine... ca e bine... lasa ca merge si asa... si tot asa...

...hop-asa, hop-asa...

Editat ultima oară de liviumihai (18 Jul 2014 23:15:19)

Offline

 

#40 18 Jul 2014 23:14:33

oby2001ro
Membru
Locaţie: Ploiești
Înregistrat: 26 Jan 2013
Mesaje: 1032
Site web

Re: Campanie de promovare unitara

@liviumihai, cât ai scris tu romane pe aici despre promovare (cu încălcarea regulilor forumului) eu am mai convins o persoană să încerce Ubuntu.


Sunt și voi rămâne nou în Linux!

Offline

 

#41 18 Jul 2014 23:26:56

liviumihai
Banned
Locaţie: Bucuresti
Înregistrat: 15 Oct 2013
Mesaje: 722

Re: Campanie de promovare unitara

Ma bucur, si eu am convins ieri pe cineva sa testeze Ubuntu si azi mi-a trimis un mail 'ca e super, mai ales smecheria cu fisierul hosts' (l-am invatat cum sa-l foloseasca). N-am precizat ca se poate si pe alte sisteme.

Oby, n-ai inteles ideea. Fiecare putem face destul de mult convingand diverse persoane sau grupuri de persoane, insa putem porni o campanie organizata, pe care sa o gandim impreuna dupa regulile clare si bine definite ale unei campanii de promovare. Nu una lautareasca. Nu spun ca lautareste nu convingi destule persoane, dar 'ca la carte' sansele cresc considerabil.

Depinde daca vrem sa facem acest lucru eficient sau doar sa pescuim si sa vedem daca se prinde sau nu. Pentru asta trebuie sa fim convinsi ca marketingul/promovarea sunt instrumente eficiente aflate in uz de ceva vreme (bazele s-au inchegat prin anii 60-70). Eu sunt convins pentru ca am experimentat multa vreme instrumentul numit marketing.

Mai clar decat atat nu pot explica. Profesionist sau lautareste. Nu spun ca lautareste nu merge, zic doar ca se poate mai mult. Dar daca suntem multumiti cu ce avem acum e iar bine. Ca doar automultumirea e cheia progresului.

E bine... las' ca-i bine... e tare bine...

Offline

 

#42 19 Jul 2014 00:08:15

UBU
Membru
Înregistrat: 22 Jun 2012
Mesaje: 549

Re: Campanie de promovare unitara

Cand am intrat prima oara aici eram deja "montat' de altii (useri win ca si mine)ca astia cu linuxu lor sunt plini de figuri.Nu te ajuta daca esti un incepator absolut sau nu stii sa pui intrebarea academic .Ca ei sunt deja plictisiti de linux si daca iti raspund nu intelegi mai nimic si daca le spui asta te ignora total(in cel mai bun caz).

Recunosc ca am si eu o "victima" la activ, o femeie de 40 ani cu un copil autist,pe care am reusit sa o scot din sindromul Windows.

Folclorul popular este marcat in functie de traseu si detinatori.Linuxul nu e greu dar nici facil.La fel este/era si win cand il abordai prima oara.

Vrei sa faci ceva dar nu poti ca nu vrem si noi...ai timp dar nu prea si nu vrei sa-l pierzi cu...nimic.Frate , dar nu te mai impiedica in noi, misca-ti ...ideile in propriul craniu si FA CEVA PRACTIC ! Daca este promitator si are rezultate unii dintre noi(premiantii) poate te vor ajuta.Dar vino cu ceva concret ca de vorbe am podu plin.

Editat ultima oară de UBU (19 Jul 2014 00:14:04)


Oamenii se casatoresc din ura...barbatii urasc sa fie singuri iar femeile urasc sa fie sarace.

Offline

 

#43 19 Jul 2014 00:10:51

wladypauly
Membru
Locaţie: Pascani
Înregistrat: 14 Jun 2011
Mesaje: 4822
Site web

Re: Campanie de promovare unitara

Daca as fi rau as zice ca suferi de mania (auto)presecutiei. Dar...

liviumihai a scris:

Eu nu lucrez niciodata haotic.

1. Tocmai de aia ti-am cerut un plan, in viziunea ta, despre cum trebuie procedat.

insa putem porni o campanie organizata, pe care sa o gandim impreuna dupa regulile clare si bine definite ale unei campanii de promovare

2. Cine stie, dintre toti utilizatorii de aici, care sunt regulilea alea, va rog mana sus! Daca nu stim, aici intervine punctul 1. NU suntem specialisti in marketing, dar promovam Ubuntu cum si cat putem.
3. In kilometrii aia de text pe care i-ai scris aici, decat sa spui diverse generalitati si teorii de genul `sa fie bine ca sa nu fie rau`, mai bine spuneai un fel de plan, chiar si incipient/incomplet. Altfel eu personal nu vad decat vorbaraia de dragul vorbaraiei. NE trebuie idei concrete, nu citate de pe Wikipedia. De alea gasim si singuri.
Ca sa nu zici ca vorbesc aiurea iti dau un exemplu de situatie in care noi, unii de pe aici (se stiu ei care...) ne-am organizat intr-un fel oarecare ca sa putem lucra la traduceri/localizare cat mai eficient. NU stiu daca ceilalti au cunostinte de project management, SAP, workflow streamlining sau alte asemenea bazaconii teoretice. Eu sigur nu am, desi fortat de imprejurari a trebuit sa intru in contact si cu notiuni de alea, dar nu le-am aprofundat. In schimb, baietii aia au lucrat foarte bine si au reusit multe contributii bune la localizarea Ubuntu. Repet, fara romane-fluviu scrise pe aici, dar cu un document Google si multa munca+dorinta reala de a face, nu de a vorbi. Si nu poti spune ca e munca de echipa, cel putin nu in totalitate (e un 10-15% acolo, ca restul e munca efectiva la traduceri). Iarasi, habar n-am ce si cat au studiat ei din teoria traducerilor/traductologie, dar se descurca de minune. Concluzia? Dac vrei cu adevarat, poti. Adidas Torsion. (pentru cine isi mai aminteste de Coppa del Mondo Italia '90:) ). Faci ceva, apoi vii si spui ce-ai facut. Unii te vor ajuta, iti vor dezvolta munca, se vor alatura si altii... etc. etc. (nu pare cunoscuta treaba asta?).
Vorba americanului, it's my two cents.. parerea mea... ultima la subiectul asta.


Răspunsul va fi pe măsura întrebării!
I am curious. Since I'm not a cat, that's not dangerous. House M.D.
(Adică ceva de genul „Curioșii mor repede, dar nu mor proști”)

Offline

 

#44 19 Jul 2014 00:26:12

Anca_Emanuel
Membru
Înregistrat: 28 Jan 2011
Mesaje: 1759

Re: Campanie de promovare unitara

@liviumihai, ai adus niște critici privitor la pagina ubuntu.ro. E foarte bine că există critică constructivă. Softul "liber" nu putea evolua altfel.
Propune schimbări de exemplu:
înlocuiește linia x cu y.

Cu toate explicațiile necesare, și te asigur că se va întâmpla asta.

În rest, cred că ar trebui un minim tutorial, despre cum să prezinți linux altei persoane.
Uite ce am primit recent: https://training.linuxfoundation.org/im … FS101x.pdf

Ieri am instalat Ubuntu 14.04 acasă la cineva pe un laptop, iar după ce am arătat că funcționează totul cum ar trebui, a chemat unul din copii să vadă ce părere are.
I-am arătat cum se oprește un program, și cum se pornește. Unde găsesc fișierele personale, etc. Copilul a fost interesat doar de faptul că a putut folosi chrome, cont facebook si joculetele de acolo.
Omul la care am fost, zicea să îi pun Ubuntu peste tot. I-am explicat, că durează până te obișnuiești cu el, și nu e cazul de un hei rup.
I-am pus shortcut la acest forum, și cred că e mai bine să o ia cu încetinitorul.

Editat ultima oară de Anca_Emanuel (19 Jul 2014 00:31:20)

Offline

 

#45 19 Jul 2014 00:37:36

liviumihai
Banned
Locaţie: Bucuresti
Înregistrat: 15 Oct 2013
Mesaje: 722

Re: Campanie de promovare unitara

wladypauly a scris:

2. Cine stie, dintre toti utilizatorii de aici, care sunt regulilea alea, va rog mana sus! Daca nu stim, aici intervine punctul 1.

Buna intrebare. Ia sa vedem: e cineva pe forum care sa se priceapa la marketing/publicitate? A lucrat cineva in domeniu? Macar unul... cineva... oricine... cineva sa fi lucrat in domeniu, pe la firme de publicitate...

Poate ca ai dreptate. Dai cu tunul si nu gasesti pe nimeni  smile

wladypauly a scris:

2. Cine stie, dintre toti utilizatorii de aici, care sunt regulilea alea, va rog mana sus!

Hello! (waving both hands) La mine se pune? Nu, ca e un forum dedicat specialistilor, eu nefiind specialist. In Linux ma refer.

wladypauly a scris:

3. In kilometrii aia de text pe care i-ai scris aici, decat sa spui diverse generalitati si teorii de genul `sa fie bine ca sa nu fie rau`, mai bine spuneai un fel de plan, chiar si incipient/incomplet.

Daca sunt binevenit cu mare placere, dar am senzatia ca sunt oleaca intrus, si ca orice as spune trebuie facut praf.

wladypauly a scris:

NE trebuie idei concrete, nu citate de pe Wikipedia.

Ideile am dat si in ce am scris pana acum. Sunt luate de pe Wikipedia pentru ca asta am gasit rapid la indemna, dar nu vad diferente prea mari. Doar nu-ti inchipui ca le spun 'de la mine'.

Bref:

[b]Sunteti de acord sa gasim IMPREUNA o camapnie de promovare inchegata care sa se adreseze maselor largi de utilizatori (adica cei care habar n-au de server, kernel etc.), o campanie care sa fie fun, memorabila, catchy, de impact etc.? O campanie care sa ne faca placere sa o punem la punct si implicit sa placa si masei largi de utilizatori, indemnandu-i sa utilizeze si sa indrageascu Ubuntu?

Va stau la dispozitie cu:
-know-how
-persoane care pot prelua mesajul nostru in activitatile lor (cu conditia sa nu fie formulari de genul 'este un sistem fiabil, stabil, imun la spyware' etc.', ci formulari comune).


Campania ar cuprinde:

-identificarea nevoilor utilizatorului comun (mindmapping - ce s-a facut pana acum a mers mai mult pe produs decat pe utilizator)
-gasirea unor solutii (brainstorming)
-persoane care se pot ocupa de partea grafica (afise, bannere, animatii gif sau chiar flash, benzi desenate etc.)
-gasirea unor entuziasti... etc.

Nu e nimic nou sub soare, aceste lucruri se fac deja si am gasit aici pe forum multe elemente de marketing facute instinctiv. Ca echipa le putem organiza mai bine, canaliza si transforma intr-un instrument constient si eficient. Cu alte cuvinte ce s-a facut pana acum ca rudiment de marketing sa devina un real instrument de marketing.

Mama, ce greu e! Cred ca am asudat pe tastatura!

Offline

 

#46 19 Jul 2014 01:00:29

wladypauly
Membru
Locaţie: Pascani
Înregistrat: 14 Jun 2011
Mesaje: 4822
Site web

Re: Campanie de promovare unitara

Hai sa-mi incalc pe vorba si sa mai zic ceva: (desi mi se pare ca te cam dai mare la faza de mai sus, dar...)

1. N-ai inteles pe deplin ce-am vrut eu sa zic in mesajul anterior din mai multe motive:
a. Tocmai pentru ca nu suntem specialisti nu putem gandi impreuna la ceva dupa niste reguli pe care nu le cunoastem. De aia...
b. ... am zis sa spui tu un plan de actiune/lucru, cum dracu s-o chema. Tu, ca specialist care esti tu specialist... smile
c. A fost nevoie de atata vorba ca sa iesi la inaintare cu lista aia de mai sus? smile

2. Utilizatorul comun s-ar putea sa n-aiba nevoie de Linux, cum am mai sus mai sus. Si daca n-are nevoie, care-i problema?? Fiecare utilizeaza ce vrea, cum vrea, in functie de nevoile sale. Dragoste cu forta nu se poate. Nici eu nu vreau hartie igienica pusa pe tub de ala care se dizolva in apa sau smartfon cu selfie preview. Poti sa faci 100 de virale, ma lasa rece. Schimb postul daca e la TV, iar pe laptop am AdBlock si daca totusi vad asa ceva nu mai intru la tine pe site.

3. Vrei formulari comune? Uite una: "ba, frate, uite, eu mi-am pus pe calculator un Linux, cica nu ia virusi, e p****OS, plus ca nu ma tem ca vine garda si ma ia pe sus ca moca, frate... si e si niste baieti de comitet pe forumu lor, te mai ajuta daca stii cum sa-i intrebi...". LA cati va prinde asta, dupa parerea ta de specialist?

4. Banere, grafica, etc. unde le pui? PE site-uri de Linux/open source? Ce target ai acolo? Fix pix, ca aia deja stiu cu ce se mananca (aia=vizitatorii de pe site). Le pui pe ziare.net sau alt site generalist? Cum platesti?

4. NU orice ai spune trebuie facut praf. Trebuie sa tii cont de niste chestii:
      I. discutii de astea au mai fost pe aici cu rezultat zero barat. Fa ceva, apoi vino si spune " am facut asta, ce facem mai departe? Mai e cineva interesat?" nu " hai sa facem, noi, asa, marele mut...".
      II. prea multe aspecte teoretice. Ne doare-n cot de teorie, hai cu practica!
      III. Ai o oarecare aroganta (voita sau nu) in exprimare care creeaza o bariera... asta plus cele doua puncte de mai sus au dus ... unde au dus.
Sincer, eu nu vad ca o asemenea chestie sa reuseasca. Bine ar fi sa reuseasca, dar... am mari rezerve. Din varii motive date de experienta mea in "promovarea din gura in gura" si de multe discutii de pe net referitoare la subiectul asta.  Apoi, sigur stii, s-au mai vazut campanii de marketing care au dat cu oistea-n gard.
EDIT:
LA scoala nuse poate...

Restul nu prea au auzit de calculator. Ce poti face cu calculatorul intr-o scoala obisnuita de cartier, sa studiezi geometrie pe Geogebra sau sa explorezi astrele cu Stelarium?...

Dar la acasa se poate?

In schimb a devenit semi-specialist in astronomie cu Stellarium,

De ce sa nu ai ca target adoptarea Linux in scoli generale?

Pentru un utilizator obisnuit conteaza programele, nu sistemul de operare.

OK, cum joc World of Tanks la aceeasi calitate pe Linux? Pe acelasi sistem? Dar FIFA? A, si cum fac raportul ala cu placinte si grafice in Excel, ala de cateva tabele bune, pe care mi l-a cerut seful? Ca el are OFfice 2010 si eu LibreOffice? Dar cum deschid fisierele alea .cdr trimise de varu, ca sa-i fac coperta la carte, ca vrea s-o trimita la editura? (Vrea sa scoata o carte de exercitii, sa aiba punctaj mare ca-i trebuie la fisa de evaluare, intra saracul in restrangere de activitate!)
Cum ziceam, " e usor a scrie versuri...".
Un weekend minunat tuturor!!
P.S. Atentie!  Astea se pot considera ideile mele din sedinta de brainstrorming. tongue

Editat ultima oară de wladypauly (19 Jul 2014 01:09:26)


Răspunsul va fi pe măsura întrebării!
I am curious. Since I'm not a cat, that's not dangerous. House M.D.
(Adică ceva de genul „Curioșii mor repede, dar nu mor proști”)

Offline

 

#47 19 Jul 2014 01:06:12

liviumihai
Banned
Locaţie: Bucuresti
Înregistrat: 15 Oct 2013
Mesaje: 722

Re: Campanie de promovare unitara

Anca_Emanuel a scris:

I-am arătat cum se oprește un program, și cum se pornește. Unde găsesc fișierele personale, etc. Copilul a fost interesat doar de faptul că a putut folosi chrome, cont facebook si joculetele de acolo.

Ce fisiere personale face un pusti? Zi-mi si mie.

Hai sa-ti zic eu de un pusti de 10 ani care e topit dupa Edubuntu. Habar n-are sa deschida o locatie. In schimb a devenit semi-specialist in astronomie cu Stellarium, e pasionat de istorie cu 0ad (vrea sa scrie echipei 0ad un mail in care sa-i convinga de necesitatea unui imperiu trac), joaca sah in retea cu Pychess, coloreaza harti in program de geografie, invata dactilografie oarba cu un program cu Tux, plus o gramda de alte lucruri.

Dar sa-i arati ce-i aia un dosar Home nu-l intereseaza. Deocamdata. In schimb ii place Geogebra, unde a invatat sa construiasca un triunghi isoscel.

Pentru un utilizator obisnuit conteaza programele, nu sistemul de operare. Pustiul e incatat pentru ca poate sa exploreze programe. De toate felurile si de toate culorile. Deschide Ubuntu Control Center, le citeste si le instaleaza.

Vrei sa-i dau documentatia trimisa de tine? Aia care iti spune unde se gaseste kernelul? Ii foloseste la ceva? Zi-mi si mie ce e mai haios: sa deschizi 0ad sau sa ii arati cum sa deschida o locatie si cum sa-si salveze un document?

Cand ai instalat sistemul ti-a venit ideea sa intri pe 0ad si sa descarci - fara ca el sa te vada - un wallpaper pentru ca pustiul sa exclame: Mamaaaa, ce e cu soldatii aia? Nu, nu ti-a venit, pentru ca erai prea preocupat de sistemul de operare, nu de cerintele copilului. In loc sa-i prezinti niste programe cool si educative (si Edubuntu e centrat pe treaba asta) tu i-ai prezentat un sistem de operare. Vai, ce palpitant!

========
wladypauly, o sa studiez cu mare atentie cam tot ce s-a experimentat aici referitor la prezentarea Ubuntu - Anca Emanuel mi-a dat spre analiza tocmai un asemenea caz - si am sa fac un plan. Ok? Ideea era daca vrem sa ne apucam sau nu.

Daca facem o campanie o facem dupa anumite principii standard. Ca sa ma apuc de asa ceva trebuie sa ma asigur daca aceste princpii pot fi respectate. E ca la sah: citesti regulamentul si te pui pe joc. Altfel ma trezesc cu 'nooo, ca noi suntem specialisti, noi credem ca e mai bine ca sa se stie de kernel, de server etc.' Atunci muncesc degeaba si chiar imi pasa de timpul meu.

Offline

 

#48 19 Jul 2014 01:13:05

wladypauly
Membru
Locaţie: Pascani
Înregistrat: 14 Jun 2011
Mesaje: 4822
Site web

Re: Campanie de promovare unitara

VEzi ca tocmai ti-am mai dat niste idei. In afara de asta, pe mine nu poti conta deloc. Motivele cred ca le-ai descoperit deja.
P.S. Fara principii, fara know-how, doar cu how-how smile eu am convins trei-patru persoane sa treaca pe Linux. (In afara de familie, unde eu-s seful sa fac toti ce zic eu daca vor sa lucreze la PC big_smile ).


Răspunsul va fi pe măsura întrebării!
I am curious. Since I'm not a cat, that's not dangerous. House M.D.
(Adică ceva de genul „Curioșii mor repede, dar nu mor proști”)

Offline

 

#49 19 Jul 2014 01:16:04

liviumihai
Banned
Locaţie: Bucuresti
Înregistrat: 15 Oct 2013
Mesaje: 722

Re: Campanie de promovare unitara

wladypauly a scris:

OK, cum joc World of Tanks la aceeasi calitate pe Linux? Pe acelasi sistem? Dar FIFA? A, si cum fac raportul ala cu placinte si grafice in Excel, ala de cateva tabele bune, pe care mi l-a cerut seful? Ca el are OFfice 2010 si eu LibreOffice?

Si asta e de discutat. Hai sa gasim impreuna o solutie. Esti specialist in Linux, da-mi o solutie. Eu sunt specialist in comunicare, adica pot convinge mase largi de oameni folosind argumentele tale. Eu ambalez produsul in asa fel incat lumea face Ooooh, cum de am trait pana acum fara Linux?

Haide sa vedem ce e cu gamerii, cati joaca jocuri de calibru (gen Fifa) sau cati joaca 'impusca rata'. Hai sa vedem, sa intoarcem problema pe toate fatele. Repet: jobul meu e sa pregatesc comunicarea. Solutia o gasim impreuna.

wladypauly a scris:

P.S. Fara principii, fara know-how, doar cu how-how

Man, campania si convinsul 'in particoler' is doua chestii diferite. Campania publica e un ostroment care functioneaza si atunci cand tu nu esti prezent in carne si oase, in sensul ca cineva o citeste si se convinge. Adica ce faci tu e undita, campania e plasa. Actioneaza pe o arie mai larga. Mai mult: campania poate lucra chiar si atunci cand nu e prezenta, adica respectivul ramane cu un mic carlig (slogan, personaj gen Tux etc.) Daca fidelizezi un public cu un blog cu benzi desenate despre aventurile unui linuxist vei vedea ca fanii vor incepe sa se identifice cu personajul propus si sa incerce chiar ei sistemul (eventual strecori un link sub benzile desenate). Eu nu inteleg ce e asa de greu de inteles, sunt chestii care se fac de ani de zile, nu le inventam noi acum.

wladypauly a scris:

De ce sa nu ai ca target adoptarea Linux in scoli generale?

Wlady, ca sa impui Linux in scoli generale e necesar sa existe computere. Nu ma refer la anumite scoli de elita sau de traditie care au cabinete de informatica, ma refer la scoala de cartier, ca nu toti ne ducem copii la cine stie ce pepinere de olimpici.

Bref: o campanie poate avea mai multe targeturi, de la scoli specializate (licee cu profil de info) pana la scoli de cartier sau persoane particulare. Faptul ca o campanie are ca target utilizatorul obisnuit nu inseamna dezlandare. Utilizatorul obisnuit e vazut tot ca o institutie. E o tinta.

In scoli e ok in masura in care scolile au computere, dar multe nu au. Elevii insa pot avea acasa. Nu toti, dar multi au inceput sa aiba. Un elev entuziasmat de programele din Linuxul sau poate convinte alti colegi sa il foloseasca. E o modalitate. Nu am nimic cu liceele/scolile/facultatile de profil (mate-info), dar asta e o cu totul alta mancare de peste. E o zona specializata. Eu vorbesc de utilizatorul obisnuit, nu de olimpicul care va deveni un bun inginer de sistem sau un bun programator.

Editat ultima oară de liviumihai (19 Jul 2014 01:35:16)

Offline

 

#50 19 Jul 2014 02:22:31

geralddan
Master Chef
Locaţie: Sant Feliu de Guixols
Înregistrat: 27 Apr 2009
Mesaje: 2316

Re: Campanie de promovare unitara

Acum fara falsa modestie ti-o zic pe sleau domnul Balzac: am instalat cred ca la peste 100 de persoane Ubuntu dintre care in momentul de fata il folosesc aprox. 80% fara cnou-hau sau hau-hau. Cucu, Marian Vasile si multi altii de-aici, au promovat Ubuntu mai ceva ca Renault pe Dacia. Un capitol special este grupul Dobrogea, format din Ala mic fara apostrof, Valeriu, Ghita, Masterica, VENERIX cu litere mari big_smile, care se lupta in fiecare zi cu mentalitatea unora. Din fericire i-am cunoscut personal pe toti si sunt oameni de toata isprava si ubuntisti adevarati (mai putin Venerix care-i soldat universal big_smile). Sa ma ierte multi altii pe care nu i-am mentionat, si sunt multi.

Asa ca domnul Sandra Brown, nu ne mai aburi cu discutii vorbite despre comentarii ca suntem satui. Ia-ti laptopul, usb-ul, cd-ul si treci la instalari. Deja m-ai agitat...


Desteptii invata din greselile altora, prostii din ale lor.

Offline

 
Feed

Antet forum

Powered by FluxBB