Anunţ

Caută printre mesajele de pe forum înainte de a scrie unul nou!
Formulează corect întrebarea sau problema pe care o ai.
Respectă regulile forumului și Codul de Conduită!

#1 04 Aug 2016 12:22:14

RazTaz
Membru
Locaţie: Bruxelles
Înregistrat: 17 Jan 2011
Mesaje: 853

Catre o administratie open data si open source

M-am gandit ca sunt multi colegi printre noi care vor fi - ca si mine - bucurosi sa auda urmatoarea stire:

Actualul guvern a venit cu ideea de a strange un grup de oameni interesat in modernizarea administratiei, antreprenoriat IT si
promovarea culturii open data și open source. Au creat in acest scop o platforma la http://ithub.gov.ro

Citez de pe pagina lor:
"GovITHub este programul guvernamental care își propune să creeze comunitatea celor care cred într-un viitor digital pentru România prin transformarea serviciilor publice cu ajutorul tehnologiei. Un spațiu în care cei cu talent și spirit inovator se intersectează cu cei ce au experiența și rigoarea administrației publice, GovITHub reunește specialiști, antreprenori și factori de decizie cu scopul comun de a rezolva probleme stringente ale serviciilor publice și de a transforma modul în care statul interacționează cu cetățenii și cu mediul antreprenorial

Specialiști din mediul IT – programatori, designeri, manageri de proiect, antreprenori în domeniu etc., sunt chemați să se alăture decidenților din administația publică centrală pentru a încerca simplificarea interacțiunii cu cetățenii prin digitalizare, dar și pentru a aduce un plus de inovație în acest domeniu dezvoltând servicii noi sau lucrând la îmbunătățirea celor existente.

GovITHub este deschis tuturor celor care doresc să susțină activitățile programului devenind parteneri. Ne bazăm pe aceștia pentru promovarea programului către toți actorii relevanți.

Toți cei care doresc să se implice efectiv în implementarea proiectelor și care își exprimă disponibilitatea alocării unui număr de ore pentru proiectele propuse pot aplica voluntar pentru a deveni membri ai GovITHub.
Cei care doresc o implicare permanentă pot aplica pentru pozițiile full-time (fellowship) remunerate. În acest sens, ne propunem lansarea unui concurs pe bază de propuneri de proiecte pentru GovITHub, care se va finaliza prin selecția a 10 fellows/bursieri pentru o perioadă de 6 luni.

Cu toții vor avea statutul de membru al Hub-ului și astfel se vor putea implica, pe lângă proiecte, într-o serie de activități comune și vor avea parte și de o serie de beneficii (training-uri, acces la platforme de dezvoltare etc.).

De asemenea, pentru dezvoltarea optimă a GovITHub se vor iniția o serie de parteneriate cu diferite organizații non-guvernamentale, cu reprezentanți ai industriei IT, cu comunitățile de IT și antreprenoriat și diferite instituții ale statului."Acest proiect mi se pare extrem de oportun, mai ales in contextul discutiilor de le-am avut tot aici pe forum:

http://forum.ubuntu.ro/viewtopic.php?id=21709
http://forum.ubuntu.ro/viewtopic.php?pid=103124

Nu pot decat sa va incurajez sa bagati un ochi.

Editat ultima oară de RazTaz (04 Aug 2016 12:22:37)


SISTEM:
Ubuntu 14.04 running on Lenovo Thinkpad x220t tablet/convertible.

Offline

 

#2 04 Aug 2016 19:29:14

guletz2002
Membru
Locaţie: Brasov
Înregistrat: 09 Sep 2009
Mesaje: 1512

Re: Catre o administratie open data si open source

... te stiam un tip serios wink  Sunt prea batran ca sa pot mesteca povesti de genul asta.  Dar crede-ma ca stiu sistemul.... din experienta.


Daca retea Nu e, atunci nimic nu e !!!
LiCo : Proud GNU/Linux User since 2003.

Offline

 

#3 04 Aug 2016 23:01:39

geosoft1
Membru
Locaţie: Râmnicu Vâlcea
Înregistrat: 21 Sep 2009
Mesaje: 3735

Re: Catre o administratie open data si open source

initiativa cel putin asa cum e expusa teoretic e laudabila. totusi, ca sa faci asa ceva, in viziunea mea, trebuie sa iei niste masuri:
- zbori Microsoftul din schema
- zbori toate firmele capusa care fac bani cu produsele Microsoft
- zbori toate firmele capusa care dezvolta solutii de rahat pentru diverse segmente din administratie (finante,invatamant,sanatate...etc)
- zbori toti unchiasii din functiile cheie care sunt bâtă, nu se adaptaza la nimic, toti userii de telefoane cu butoane si toti incuiații care tin totul pe loc
- adopti software liber/open source, reinstruiesti personalul pe software liber, faci cursuri pe tema asta
- faci contracte cu producatorii de hardware pentru achizitii si suport (calculatoare,imprimante,alte dispozitive)
- faci o strategie serioasa si clara sa refaci/rescrii totul din temelii, sa faci eGuvernarea aia integrata care nu exista
- faci o agentie guvernametala (ca in toate tarile care au facut asta) care numai de asta se va ocupa ani de zile, cu sucursale, specialisti pentru implementare si suport in toata tara nu cativa insi in Bucuresti ca aia nu e treaba
- iei specialisti in tehnologii noi (php-ul nu te face mare specialist!), iei oamenii cu experienta in zonele vizate (cu background cum s-ar zice) te uti sa fie deschisi si implicati in chestii noi ca degeaba e specialist in Fox sau VB
- trimitii specialistii la training-uri la Google,Facebook,Twiter sau iei din cei care au lucrat sau macar au facut internship-uri colo ca sa stie cum se lucreaza/programeaza la scara mare (sa nu se mai blocheze serverul cand da medicul cu cardul sau similar), ca alea nu-s servere ce fac ei pe acolo... daca vrei sa vezi datacenter-uri te duci in Irlanda nu la Bucuresti...
- nu exista proiecte ci PROIECTUL, ca sa faci o treaba serioasa aici ai nevoie de un proiect de tara nu de trei surcele pe Linux ca da bine, suntem open... ai nevoie de viziune, de integrarea tuturor institutiilor, de baza de date unica,... sunt departe baietii de ce trebuie sa fie...
- alte masuri similare

asta cu "chemam specialistii sa se alature" e cam gargara... ia sa vad, ma inscriu eu primul sa pun umarul la recladirea informatica a tarii, ma cheama cineva?... asa ma gandeam si eu.

altfel, treaba luata asa in usor se va solda cu niscai "proiecte" pe langa multimea de alte "proiecte" absolut inutile care au dus intotdeauna de nicaieri spre niciunde pe foarte multi bani.

acest comentariu este un pamflet, orice asemanare cu persoane sau situatii reale este apsolut intamplatoare.

Editat ultima oară de geosoft1 (04 Aug 2016 23:31:55)


Daca raspunsul nu te multumeste, probabil nu ai pus intrebarea potrivita.
Registered linux user #542751

Offline

 

#4 05 Aug 2016 13:06:49

RazTaz
Membru
Locaţie: Bruxelles
Înregistrat: 17 Jan 2011
Mesaje: 853

Re: Catre o administratie open data si open source

@guletz2002: am lucrat si in administratia de stat si in sectorul privat, atat in tara si in strainatate. SUNT un tip serios (dar nu fara ceva simt al umorului) si nu incurc lumea aiurea cu propaganda inutila sau cu spamuri. Stiu sa fac diferenta intre niste jnapani si/sau cacaturi fara finalitate si, un proiect serios si bine-intentionat.

Cred cu toata convingerea e aiurea sa ne plangem ca nu se poate si ca e rau si ca toate sunt ca dracu in tara asta dar, cand chiar avem posibilitatea sa schimbam sau sa facem ceva, sa ne tzatzaim sceptici.

De bine de rau, prin proiectul asta e prima data cand vreun guvern intreaba si IT-istii, "Ba, ce dreq e naspa in administratie? Ce putem sa reparam si cum sa facem sa nu mai fim dependenti de toti jnapanii infipti in licitatiile cu statul (Siveco, Teamnet, samd) care dau cacaturi closed source si apoi jupuiesc beneficiarul pe mentenanta.

Eu unul chiar am de gand sa le scriu. O prima idee (simpla) ar fi sa puna documentele de pe site-urile administratiei publice in format interoperabil (.doc, xls, sau .odt, .ods), sa nu mai existe documente in .pdf sau .docx sau .xlsx. Si toti agaraicii aia de la stat care au "Permisul European pentru Conducerea Computerului"  (luat tot pe bani de la stat) sa fie testati prin sondaj, ca sa nu mai existe statistici publicate in word sau pdf. atunci cand ele trebuie livrate in .xls si invers.  Ca e de toata jena ca rezultatele la un concurs de admitere sa fie afisate in .pdf in loc de .xls (ca sa poata oamenii sa faca statistici), in timp ce "formularul electronic" sa reprezinte un rahat de template in .pdf  (care sa fie descarcat de utilizator, completat cu pixul si trimis prin posta) in loc de forma online conectata la o baza date (solutii opensource). O sa fie mica mea contributie, my 2 cents, dar sper sa scrie si alta lume de pe aici.

Pina la urma, exista (si aceastsa comunitate e un exemplu) multa bunavointa pentru voluntariat, cand e o cauza in care credem. Imi aduc aminte de colegii care au prezentat ubuntu in scoli si universitati, de "fest"-uri in care instalau si depanau gratis sisteme, de ajutorul tehnic de pe formuri, de colegii care dezvolta aplicatiii gatuite (Ovidiu, Venerix, Moromete, si cati altii..) si opensource.. deci buna-vointa e, iar asta e o posibilitate sa fie si lumea asta ascultata si sa contribuie la decizie, nu doar lipitorile securiste din business-ul IT.

Ca argument suplimentar: am scris si la proiectul "Comisia de taiat hartii" cu o propunere de schimbare a unei declaratii cretine. Rezultatul? Aici.

Asta apropo de cat sunt de serios. smile

Editat ultima oară de RazTaz (05 Aug 2016 13:23:30)


SISTEM:
Ubuntu 14.04 running on Lenovo Thinkpad x220t tablet/convertible.

Offline

 

#5 05 Aug 2016 17:48:25

guletz2002
Membru
Locaţie: Brasov
Înregistrat: 09 Sep 2009
Mesaje: 1512

Re: Catre o administratie open data si open source

Sa faci voluntariat pt scoli, da e ok. Pt altceva nu e ok, și nici nu ajuta. Și nici nu corect. Adică statul sa beneficieze de ceva gratis, da ce, mie îmi reduce impozitul? Crede-mă ca am făcut de ambele,  și de fiecare data am luat doar șuturi la dos. Tu crezi ca aia de sus nu știu ce probleme sunt la stat? Cum e cu formatele deschise? Știu asta de ani de zile.   După mine proiectul ala e doar o chestie de imagine. Dacă era ceva serios, făceau ca bulgarii, de mâne dam o lege, și orice soft cumpărat de stat, va fi open source. Parlamentul bulgar asa a făcut, luna trecuta.
  Sa nu crezi ca la stat, lucra numai ageamii.  Am avut ocazia sa întâlnesc destui meseriași,  cu atestate gen Rh, Cisco, etc.  Problema e ca nu ii asculta și nici nu ii întreabă nimeni.

  A... ești deștept, ai certificări..!  Ia tu de mâne și ia dosarele astea, și apoi fa tu un tabel, uite asa... ia sa vedem cat de deștept ești! Și după asta te liniștești.

   Deci în multe zone exista expertiza în IT, in-house.  Aia cunosc f bine și meserie, dar și sistemul de stat. Unii mai cu sânge au făcut și propuneri / proiecte.. care au ajuns la cos. Acu de ce as crede ca proiectul asta nu e decât un joc de imagine?


  Am un mare respect pt valoarea ta profesionala,  asa ca te rog, sa nu te superi pe mine,dacă mi-a ieșit puțin vitriol printre cuvinte.  Asa sunt eu..
mai coltzos winkPs: dacă vrei sa le scrii la ăștia, dă-mi un email te rog, prietenii știu de ce wink

Editat ultima oară de guletz2002 (05 Aug 2016 18:18:46)


Daca retea Nu e, atunci nimic nu e !!!
LiCo : Proud GNU/Linux User since 2003.

Offline

 

#6 05 Aug 2016 19:42:34

geosoft1
Membru
Locaţie: Râmnicu Vâlcea
Înregistrat: 21 Sep 2009
Mesaje: 3735

Re: Catre o administratie open data si open source

am urmarit acel film si repet ideea in sine e buna dar din pacate e spusa de un om care a vazut ceva prin strainatate, poate bine intentionat dar care va mai sta un timp scurt la conducere si apoi vor veni cei care au fost din totdeauna. nu am sperante in ceea ce priveste reusita, nu vor avea suportul politic necesar. asta e convingerea mea.

apoi chestia cu voluntariatul suna rau de tot pentru ca indiferent de bunele intentii nu poti veni intr-o tara unde s-au dat bani la toti jnapanii pentru nimic sa ceri munca inalt calificata pe degeaba indiferent de nobletea acestui scop azi. adica tu statul ai risipit din totdeauna cu buna stiinta banii si acum vrei sa faci treba gratis pe spinarea noastra... c'mon hmm

al doilea minus este legat de viziunea totusi limitata, sa imbunatatim, sa refolosim,...nu merge asa, intotdeauna in astfel de situatii ai nevoie de o viziune integrata. e o eroare sa crezi ca poti pune cap la cap toate platformele scrise de toti, unele bune altele niste bazaconii care nu au inceput cu scopul de a se integra cu restul...

singurul lucru care il pot face este asa cum se spune la un moment dat sa imbunatateasca anumite platforme dar asta la scara mare nu inseamna absolut nimic.

voi urmari totusi cu interes acest proiect... sper sa ma insel in ceea ce cred momentan despre.

Editat ultima oară de geosoft1 (05 Aug 2016 19:43:55)


Daca raspunsul nu te multumeste, probabil nu ai pus intrebarea potrivita.
Registered linux user #542751

Offline

 

#7 10 Oct 2016 22:30:07

RazTaz
Membru
Locaţie: Bruxelles
Înregistrat: 17 Jan 2011
Mesaje: 853

Re: Catre o administratie open data si open source


SISTEM:
Ubuntu 14.04 running on Lenovo Thinkpad x220t tablet/convertible.

Offline

 

#8 10 Oct 2016 22:39:45

geosoft1
Membru
Locaţie: Râmnicu Vâlcea
Înregistrat: 21 Sep 2009
Mesaje: 3735

Re: Catre o administratie open data si open source

din articolul mentionat:

Chiar și în varianta cea mai optimistă, în care totul merge perfect, aceste idei trebuie să găsească, la celălalt capăt, la instituția publică, tehnologia,voința, știința, consecvența, care să le permită să existe.

eu cred ca asta e cea mai mare problema.


Daca raspunsul nu te multumeste, probabil nu ai pus intrebarea potrivita.
Registered linux user #542751

Offline

 

#9 10 Oct 2016 22:53:43

RazTaz
Membru
Locaţie: Bruxelles
Înregistrat: 17 Jan 2011
Mesaje: 853

Re: Catre o administratie open data si open source

da. visez si eu ca va veni vreodata o vreme...


SISTEM:
Ubuntu 14.04 running on Lenovo Thinkpad x220t tablet/convertible.

Offline

 

#10 10 Oct 2016 23:22:20

guletz2002
Membru
Locaţie: Brasov
Înregistrat: 09 Sep 2009
Mesaje: 1512

Re: Catre o administratie open data si open source

geosoft1 a scris:

din articolul mentionat:

Chiar și în varianta cea mai optimistă, în care totul merge perfect, aceste idei trebuie să găsească, la celălalt capăt, la instituția publică, tehnologia,voința, știința, consecvența, care să le permită să existe.

eu cred ca asta e cea mai mare problema.

Și mai trebe și banii, multi bani. Și oameni calificați.  Multi oameni. Modificări majore nu se pot face repede, pt ca nu poți închide o primărie. Spital, scoala, etc...ca se face upgrade la soft. Asa ca sa aveți idee, la Jandarmeria Franceza, numai partea de serverele a luat 5 ani. Nici nu pot sa ma gândesc cat ar lua la noi, și câți bani ar costa.
  Din păcate nu avem nici banii și nici oamenii. Sigur ca se pot face unele "floricele", dar nu în zonele critice/majore/esențiale.  Zona critica este interoperabilitate și schimbul de date intre instituții.  După ce se rezolva asta, restul e mult mai ușor..... Dar este partea cea mai grea și mai costisitoare.  Posibil dacă se începe azi, în 10 ani sa se rezolve doar asta, presupunand ca în următorii 10 ani vom avea o creștere economica de 3-5 % în medie.
  Asta ar fi după mine varianta optimistă....wink  Dar cred ca dacă apuc sa ies la pensie,  peste 20 de ani va fi gata partea cu interoperabilitatea.

Editat ultima oară de guletz2002 (10 Oct 2016 23:39:16)


Daca retea Nu e, atunci nimic nu e !!!
LiCo : Proud GNU/Linux User since 2003.

Offline

 

#11 11 Oct 2016 13:06:40

RazTaz
Membru
Locaţie: Bruxelles
Înregistrat: 17 Jan 2011
Mesaje: 853

Re: Catre o administratie open data si open source

Iata ce zice lumea IT despre interoperabilitate:
http://cursdeguvernare.ro/romania-digit … izate.html

Editat ultima oară de RazTaz (11 Oct 2016 13:18:58)


SISTEM:
Ubuntu 14.04 running on Lenovo Thinkpad x220t tablet/convertible.

Offline

 

#12 11 Oct 2016 19:24:17

bula20
Membru
Înregistrat: 18 Jan 2016
Mesaje: 498

Re: Catre o administratie open data si open source

Rominii nu vor sa partajeze informatiile , au vazut filmul Terminator le este frica sa nu preia controlul robotii controlul asupra sistemelor, deci la acest capitol sintem asigurati, cred ca in Harghita si Covasna si mai putin , in caz de secesiune
nu le-ar fii de prea mult ajutor ...


Procesor:GenuineIntel ,Intel(R) Atom(TM) CPU  230   @ 1.60GHz, placa video intel G945,
2GB ram, 160GB hdd.

Offline

 

#13 12 Oct 2016 00:11:58

guletz2002
Membru
Locaţie: Brasov
Înregistrat: 09 Sep 2009
Mesaje: 1512

Re: Catre o administratie open data si open source

RazTaz a scris:

Iata ce zice lumea IT despre interoperabilitate:
http://cursdeguvernare.ro/romania-digit … izate.html

E diferența de la cer la pământ intre a zice cat de simplu și de ieftin este, și sa și trebuiască sa faci. Poți sa zici asta abia după ce ai făcut asta de câteva ori. Tare as vrea sa vad pe ăștia care zic ca e tare ușor, cum o sa lege un xls cu n sheet-ri la o baza Oracle. Sau cum tanti Aglaia care abia știe sa pornesc Pc -ul va interogări baza de date de la instituția X. Deasemenea se uita multa lume este ca lipsește legislația în domeniu, care nu va apare mâne....  Ca am lege care zice ca trebuie sa fac asa și asa... Și vin unii și zic,... pe mine ma interesează cetățeanul,... și trebuie sa transmiți date la instituția X. Ok, da nu am lege care sa zică ca am voie sa transfer datele. Și vine Curtea de Conturi, și zice....  oops, da tu de ce faci asta? Ce lege îți cere sa faci asta? Și nu trec 3 luni și...
sa modificat legea, acu repede pana mâne rescrie aplicații. Și peste 2 sapt. oops la loc comanda ca a apărut modificarea modificării. Nu ai timp de gândire, de multe.... 
   Sa zicem ca avem deja interoperabilitate....  da pe ce servere / sisteme? Pe din alea de acu 10 ani, înainte de interoperabilitate aveam 30 de clienți,  după...  avem 4000. Și stam toți, ca nu mere la nici unii.
  Avem  interoperabilitate avem sisteme boboc, avem legi,.... da ne mai trebe și oameni. Calificați și competenți,  dar pe care să-i plătim la fel ca o secretara sau altceva(nu ca as avea ceva cu secretarele). Asa cum e penurie de doctori buni în spitale asa e și la IT pe la stat. Încercați sa va interesați prin cunoscuți,  pe unde pe la stat, avem și linux și cluster și aia... și securitate.  Da vrem sa fie da nu vrem sa și plătim pt asta. Dar avem bani sa dam niște burse guvernamentale pt chestii cruciale, cum ar fi amenzile...  Pt ca asta e cea mai importanta aplicație care ne lipsește. Și vin niște tipi, fac 3 ecrane cu 2 controale... și gata, ce deștept ma făcut mama. Și apoi vine alt deștepți și zice... minunat. Hai sa băgăm aplicația de amenzi în toată tara. Vin apoi alții, fac un necesar de resurse... și implementam. Testam cu 5 conexiuni, e ok, am plecat. După aia încep belele, ca aplicația mere prost, ca nu scaleaza, ca draci ca laci. 
  Eu am mai văzut filmul asta....,  voi încă nu wink Și după câțiva ani facem reload. Se schimba aplicația și personajele.

Și am văzut filme similare, și pe la alții care sunt mult mai serioși și au dat-o în bara în tari f. respectabile altfel. Sistemele de acest gen costa cam 10% din cifra de afaceri /an.  Dacă aia din link-ul tău zic ca asta înseamnă ieftin, da au dreptate. Cat despre afirmațiile unuia din specialiștii It cu vechime, am mari îndoieli, ață timp cat îmi aduc aminte despre un reviw al sau despre cat de prost poate fi postfix fata de o alta varianta comerciala. Și nu e singura afirmație profi a persoanei....
   
  Deasemenea comparația cu Moldova, este deplasata, în sensul ca sunt f. multe chestii care s-au întâmplat acolo pe IT. Acolo a fost un proiect făcut cu cap de la început, ca la carte. Oare de ce au început cu școlarizarea personalului... de prosti, nu?


Daca retea Nu e, atunci nimic nu e !!!
LiCo : Proud GNU/Linux User since 2003.

Offline

 

#14 12 Oct 2016 01:40:17

RazTaz
Membru
Locaţie: Bruxelles
Înregistrat: 17 Jan 2011
Mesaje: 853

Re: Catre o administratie open data si open source

Și totuși, dacă tu ai fi responsabil (sa zicem), ce ai face? Doar te-ai resemna?


SISTEM:
Ubuntu 14.04 running on Lenovo Thinkpad x220t tablet/convertible.

Offline

 

#15 12 Oct 2016 09:39:45

guletz2002
Membru
Locaţie: Brasov
Înregistrat: 09 Sep 2009
Mesaje: 1512

Re: Catre o administratie open data si open source

Cod:

Și totuși, dacă tu ai fi responsabil (sa zicem), ce ai face? Doar te-ai resemna?

Nu, dar a te lupta cu o cauza pierduta, e lipsa de intelepciune si de resurse. Dar sunt multe alte cauze la care inca se poate face ceva.
Dintre toate, cel mai important este sistemul de invatamant !!!! Tara asta are nevoie de omeni educati si intelepti. De aia eu personal
il ajut pe un profesor(nu-l cunosc personal) sa invete si sa faca una/alta intr-un liceu(cred ca de mai bine de 2 ani).

  Daca vrei sa faci ceva util, si te tin nervii, prima etapa dupa mine ar fi impunerea unor standarde minimale si de bun simt pt orice
aplicatie care va fi achizitionata/dezvoltata(un mic exemplu, posibilitate de export/import date in format csv/xml) in viitor la stat.


Daca retea Nu e, atunci nimic nu e !!!
LiCo : Proud GNU/Linux User since 2003.

Offline

 

#16 12 Oct 2016 10:00:21

geosoft1
Membru
Locaţie: Râmnicu Vâlcea
Înregistrat: 21 Sep 2009
Mesaje: 3735

Re: Catre o administratie open data si open source

Și totuși, dacă tu ai fi responsabil (sa zicem), ce ai face? Doar te-ai resemna?

plecand de aici... solutia pe care o vad eu este constructia unei platforme unice care sa se ramifice in jos pe institutii. ceva cam ca Google Cloud Platform cu autentificarea aia unica (de care spun si astia la hacatonul din link), cu aplicatii scrise (gen AppEngine) pe platforma unica,cu notificari si module mobile...cu Linux,servere serioase si baze de date moderne.
asta as face eu. solutii satelit in jurul unor programe gandite prost si neintegrate unele cu altele nu ar face decat sa creasca hatisul de aplicatii si sa complice lucrurle.
pana la urma ceea ce face GovITHub asta e sa ia niste date publice si sa le centralizeze si sa le puna la dispozitia cetateanului in diverse forme. problema insa nu este aici.problema este infrastructura prost facuta dar care din evident, diverse motive nu se va rezolva niciodata.

Editat ultima oară de geosoft1 (12 Oct 2016 16:09:13)


Daca raspunsul nu te multumeste, probabil nu ai pus intrebarea potrivita.
Registered linux user #542751

Offline

 

#17 12 Oct 2016 16:34:10

guletz2002
Membru
Locaţie: Brasov
Înregistrat: 09 Sep 2009
Mesaje: 1512

Re: Catre o administratie open data si open source

Asta e un proiect serios de tara, care s-ar intinde peste multe legislaturi. E nu vad sa se poata face la modul serios si profi in mai putin de 10 ani, presupunand ca totul merge ca pe roate. Problema
mare este daca ai nostrii guvernanti au curajul si determinarea si banii sa faca asta. Pt ca ca cine se va apuca .... va lua toate suturile si contrele posibile din toate directiile cel putin la inceput, pana vor apare si
primele rezultate vizibile. Asta cred ca va fi dupa 5 ani sau si mai incolo. cel mai greu e sa se inteleaga toate entitatile implicate(guvernanti, parlament, institutii centrale si locale, sindicate, etc) si sa traga toti in acceasi directie.

Poate avem noroc si apare din nou ¨Carol I¨ si ne-am scos wink

Daca dupa 2-3 ani, schimbam si datele proiectului si finantarea, si directia carutei .... va fi un mare esec/semi-esec,  si cu multi bani irositi Si timp de alti 10 ani, nu va mai avea nimeni curajul sa o ia de la inceput !!!!

  Faza ce mai grea va fi proiectarea si analiza(ce avem si cat avem si ce ne lipseste ...) De aici se pleca cu unul sau mai multe proiecte(fiecare cu avantaje si dezavantaje) si vedem si cam cat ne costa si daca
avem banii aia. Daca va iesi un proiect prost/nerealist/greu de implementat .... ghinion. Si daca gasim si banii necesari(eu cred ca suma finala va fi undeva in jurul a 0.5-1.0 miliarde de euroi: proiectare, echipamente, expertiza, soft-ri, centre de testare, call-center, pregatire personal, cafele, telefoane, deplasari pe teren)  s-ar putea sa ne si iasa un sitstem modern si util, care sa ne faca viata mai simpla la toti - in caz de reusita, va compensa lispa de sosele .... wink

Editat ultima oară de guletz2002 (12 Oct 2016 16:36:35)


Daca retea Nu e, atunci nimic nu e !!!
LiCo : Proud GNU/Linux User since 2003.

Offline

 

#18 12 Oct 2016 18:21:04

wladypauly
Membru
Locaţie: Pascani
Înregistrat: 14 Jun 2011
Mesaje: 4822
Site web

Re: Catre o administratie open data si open source

Uitați-vă numai la minunăția de sistem de la CNAS, ăla cu cardurile de sănătate... sau la serverele ISJ-urilor, care crapă subit în perioada examenelor, că nu fac față numărului mare de conectări... Nu au fost ăștia în stare să facă un sistem singur să fie cât de cât funcțional, ce să mai vorbim de interoperabilitate...
Deși sper în continuare că într-o zi... dar mai e mult până departe.


Răspunsul va fi pe măsura întrebării!
I am curious. Since I'm not a cat, that's not dangerous. House M.D.
(Adică ceva de genul „Curioșii mor repede, dar nu mor proști”)

Offline

 

#19 12 Oct 2016 18:25:48

guletz2002
Membru
Locaţie: Brasov
Înregistrat: 09 Sep 2009
Mesaje: 1512

Re: Catre o administratie open data si open source

Nu au fost ăștia în stare să facă un sistem singur să fie cât de cât funcțional, ce să mai vorbim de interoperabilitate...

... da carcotas mai poti sa fii wink


Daca retea Nu e, atunci nimic nu e !!!
LiCo : Proud GNU/Linux User since 2003.

Offline

 

#20 12 Oct 2016 18:38:02

wladypauly
Membru
Locaţie: Pascani
Înregistrat: 14 Jun 2011
Mesaje: 4822
Site web

Re: Catre o administratie open data si open source

Știu... că m-am lovit de ambele probleme...


Răspunsul va fi pe măsura întrebării!
I am curious. Since I'm not a cat, that's not dangerous. House M.D.
(Adică ceva de genul „Curioșii mor repede, dar nu mor proști”)

Offline

 

#21 14 Oct 2016 15:52:35

bula20
Membru
Înregistrat: 18 Jan 2016
Mesaje: 498

Re: Catre o administratie open data si open source

Nu se poate stii, poate ca si reactie la globalizare se va trece la fenomenul invers de enclavizare, pentru multi cetatenii libertatea de miscare este ceva abstract si in viata lor nu au iesit din comuna lor, ce sa mai zicem ca au iesit din tara, asa ca si sistemele de calcul centralizate ca si ipoteza , vor suferii un mare esec, nu mai vorbesc ca gradul de alfabetizare scade in loc sa creasca cea ce nu este prea linistitor.


Procesor:GenuineIntel ,Intel(R) Atom(TM) CPU  230   @ 1.60GHz, placa video intel G945,
2GB ram, 160GB hdd.

Offline

 
Feed

Antet forum

Powered by FluxBB