Anunţ

Caută printre mesajele de pe forum înainte de a scrie unul nou!
Formulează corect întrebarea sau problema pe care o ai.
Respectă regulile forumului și Codul de Conduită!

#1 28 Jan 2019 05:12:23

Valc
Membru
Locaţie: Bucureşti
Înregistrat: 28 Oct 2016
Mesaje: 177

Siguranţa documentelor şi partiţii multiple

Cât de necesară este o partiţie pentru documente? În urmă cu mulţi ani - când exista Mandriva - foloseam o partiţie fat32 pentru documente. După ce am început să folosesc Ubuntu foloseam un ext4 /home, plus partiţie de swap. Acum văd că 18.04 lucrează cu fişier de swap şi nu cu partiţie.

Problema e că am un calculator foarte vechi, care pare destul de încet pentru partiţii. Bănuiesc că atunci când lucrez capul magnetic sare de pe o partiţie pe alta. Ar fi interesant să aflu şi unde se scriu datele pe disc pentru o mai mare rapididate: dacă vreu o partiţie gen Arhivă ar trebui să o plasez la dreapta sau la stânga? Teoretic citirea datelor ar trebui să plece de la dreapta la stânda, deci partiţia de sistem (/) ar trebui să fie a doua.

Necazul apare când instalez o versiune nouă de Ubuntu. Aş avea următoarele opţiuni:

1. Îmi fac o partiţie de arhivare. Dacă n-o fac /home înseamnă că trebuie să fie obligatoriu fat32. Nu lucrez pe ea, doar îmi transfer documentele imediat ce le-am terminat. Rămâne fixă, nu o formatez niciodată.
Evident, există şi soluţia unui hard extern...

2. Las o singură partiţie şi instalez pur si simplu. Ce sanse am să-mi rămână tot felul de bube moştenite de la instalarea anterioară? Practic o instalare bună e cu formatare sau fără?

3. Am un spaţiu destul de generos unde îmi ţin siteul. Aş putea folosi Filezilla, dar aş prefera un program de sync gen Dropbox, însă pe pe locaţia mea. Există aşa ceva?

Offline

 

#2 28 Jan 2019 07:49:40

Alexandru.Cucu
Administrator
Locaţie: -21.8021247, -154.6975949
Înregistrat: 17 Jun 2008
Mesaje: 6966
Site web

Re: Siguranţa documentelor şi partiţii multiple

Am mutat subiectul de la tutoriale pentru ca nu e unul big_smile

Personal nu ma intereseaza unde e partitia pe disc pentru ca diferenta e doar la timpul de acces si oricum e extrem de mica deci nu are rost sa-ti complici viata.
Capul de citire al discului oricum se va plimba pe tot discul indiferent daca ai sau nu mai multe partitii.

fat32 e invechit si nu ti l-as recomanda in primul rand pentru ca nu stie de fisiere mai mari de 4GB si nu e gandit pentru sisteme *NIX. Daca incerci sa scrii un fisier mai mare ai sanse sa corupi intreaga partitie. Ramai la ext4 ca e sfant!

Eu nu formatez partitia /home. Am fisiere pe ea si de prin 2007. Sunt fisiere doar ale utilizatorilor acolo. Sistemul in sine isi tine fisierele de configurare in /etc asa ca in cel mai rau caz daca nu formatezi o sa ai problema cu aplicatie pe userul tau, dar poti oricand sa stergi fisierul de configurare si aplicatia o sa-si faca unul nou cu setarile implicite big_smile

Pentru sincronizare de fisiere intre sisteme poti folosi rsync pus in cron. Daca vrei ceva gen dropbox poti incerca nextcloud. Depinde acum de ce anume vrei sa faci.

Offline

 
Feed

Antet forum

Powered by FluxBB