Anunţ

Caută printre mesajele de pe forum înainte de a scrie unul nou!
Formulează corect întrebarea sau problema pe care o ai.
Respectă regulile forumului și Codul de Conduită!

#1 23 Apr 2020 09:19:52

un_trecator
Membru nou
Înregistrat: 22 Apr 2020
Mesaje: 3

Eventuale probleme cauzate de lipsa condensator de pe placa de baza?

Salutare,

Mi-a dat un amic, gratuit, o placa de baza Gigabyte GA-EP35-DS4 (rev. 2.1), dar in urma cu 2 zile am observat ca unul dintre condensatori avea unul dintre cele doua picioruse dezlipit de pe placa de baza. Din exterior pare sa fie intact. Condensatorul are urmatoarea inscriptie: 806 10 10. In ciuda acestui fapt, calculatorul a functionat fara probleme, pentru cele 10-15 minute cat l-am incercat pe Windows 7. I-am spus amicului de aceasta problema, spunandu-mi ca nu-si aminteste sa fi avut vreun fel de problema in trecut cu el.

Nu stiu daca are vreo importanta sau nu, dar temperatura procesorului era undeva pe la 35 de grade, la fel si cea a placii video.

Aici am atasat imaginea cu condensatorul lipsa, marcat cu cercul rosu:

https://imgur.com/a/xXs4Cym

, iar aici este imaginea originala:

https://imgur.com/a/ZMAWa39

Aici este pagina catre placa de baza:

https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-EP35-DS4-rev-21

Aici este manualul placii de baza:

https://download1.gigabyte.com/Files/Ma … -ds4_e.pdf

Intentionez sa conectez calculatorul avand aceasta placa de baza la UPS, dar mi-e teama sa nu aiba loc vreun scurtcircuit care sa-mi afecteze UPS-ul.

Ati putea sa-mi spuneti daca este in siguranta sa folosesc placa fara acest condensator, precum si daca este in siguranta sa conectez calculatorul la UPS?

De asemenea, daca cele doua cazuri nu prezinta siguranta, ati putea sa-mi spuneti daca exista o modalitate de reatasare a condensatorului fara ca eu sa am nevoie de cunostinta de electronica? De va fi nevoie sa lipesc, voi incerca sa invat cu lucruri deja defecte.

Cum nu am nici un fel de experienta sau cunostinte in electronica poate spun o prostie, dar am observat ca acel condensator se afla in jurul chip-ului de procesare de sunet, si poate are de-a face cu acel chip. Ma gandeam ca daca nu as folosi sunetul de pe placa de baza, si daca as folosi doar o placa de sunet dedicata, as evita sa am de-a face cu probleme ce-ar putea aparea din cauza lipsei condensatorului. Am avut dreptate, am spus o prostie?

Poate spun inca o alta prostie, cu condensatorul lipsa, este posibil sa existe deja un scurtcircuit pe placa, iar aparent calculatorul sa functioneze normal?

Daca exista un scurtcircuit, este posibil sa-l detectez folsindu-ma de aceasta metoda (legat de video, domnul este roman)?

https://youtu.be/CW87dyYIimE?t=586

Tin sa mentionez ca daca voi ajunge sa stric placa in speranta ca voi invata ceva, nu va fi o problema.

Va multumesc!

Offline

 

#2 23 Apr 2020 09:46:11

CockoX
Membru nou
Locaţie: Bucharest
Înregistrat: 29 Jul 2018
Mesaje: 11

Re: Eventuale probleme cauzate de lipsa condensator de pe placa de baza?

Condesatorii cu polimer pe placile de baza sunt destul de greu de "lipit" corect fara unelte corespunzatorare. In ceea ce priveste deslipirea acestuia trebuie luat in calcul si faptul ca pin-ul deslipit este posibil sa fie smuls din interior si condensatorul sa fie total compromis. Depinde de incidentul care a determinat "deslipira" acelui condesator, soc mecanic etc. Din imaginile atasate nu se poate determina starea exacta a condensatorului.
Personal as incerca sa deslipesc de tot acel condensator (prin rotire fara a trage in sus de el) si sa il inlocuiesc cu un condensator cu aceleasi specificatii (nu neaparat de acelasi tip in caz ca nu gasesti).
Eventual ai putea sa incerci sa vezi cum se comporta placa fara acel condensator dar numai sub supraveghere.

Nu recomand folosirea placii de baza cu acel condesator atasat in starea in care este acum!

Offline

 

#3 23 Apr 2020 17:35:54

un_trecator
Membru nou
Înregistrat: 22 Apr 2020
Mesaje: 3

Re: Eventuale probleme cauzate de lipsa condensator de pe placa de baza?

Iti multumesc pentru sfaturi!

Am reusit sa dezlipesc condesatorul de pe placa, asa dupa cum mi-ai recomandat. Apoi, timp de 5 ore am folosit calculatorul pentru a vedea cum se comporta. Dupa tot acest timp, n-am observat nici o anomalie in functionare.

Aici am atasat poze cu locul din care am extras condensatorul, precum si poze cu condensatorul extras:

https://imgur.com/a/OUgIf3N

Cum calculatorul pare sa functioneze fara probleme, ar fi totusi riscant sa-l conectez la UPS? Adica, in cel mai rau caz ar putea arde atat UPS-ul, cat si celelalte componente sau periferice din PC?

Offline

 

#4 24 Apr 2020 13:11:50

un_trecator
Membru nou
Înregistrat: 22 Apr 2020
Mesaje: 3

Re: Eventuale probleme cauzate de lipsa condensator de pe placa de baza?

Cum am dezbatut acest subiect si pe alte forumuri, am ajuns la concluzia ca nu voi folosi aceasta placa.

Iti multumesc pentru ajutor si pentru timpul acordat!

O zi buna!

Offline

 
Feed

Antet forum

Powered by FluxBB