Anunţ

Caută printre mesajele de pe forum înainte de a scrie unul nou!
Formulează corect întrebarea sau problema pe care o ai.
Respectă regulile forumului și Codul de Conduită!

#1 22 Feb 2008 09:43:15

c.ovidiu
Membru
Locaţie: Haga, Olanda
Înregistrat: 07 Jul 2006
Mesaje: 458

Editor de text (nu IDE)

Sunt programator (limbajul în care programez cel mai mult este PHP).

Am folosit timp de aproximativ 3 ani jEdit, un editor foarte puternic pe care încă îl recomand celor care vor un editor mai familiar (cu shortcut-uri pe tastatură à la Notepad).

De vreo două luni am trecut înapoi la Vim. L-am folosit timp de aproximativ un an înainte de a trece la jEdit, dar niciodată corect. Mereu am încercat să-l fac să se comporte ca alte editoare din Windows.

Ce mi se pare super la Vim: nu este nevoie să mişti mâinile de pe home row-ul tastaturii. Nu ai nevoie nici măcar de tastele săgeţi. Pentru a te mişca foloseşti:

h - un caracter la stânga
j - o linie în jos
k - o linie în sus
l - un caracter la dreapta
gg - prima linie din fişier
G - ultima linie din fişier
0 - la începutul liniei
^ - primul caracter ne-whitespace din linie
$ - ultimul caracter din linie
ngg - salt la linia n (n este un număr)
n% - salt la n% din fişier (n este un număr)
`` - revenire la poziţia de dinainte de ultimul salt
Ctrl+U - scroll în sus, jumătate de ecran
Ctrl+D - scroll în jos, jumătate de ecran

Multe din astea pot fi combinate cu numere. De exemplu „3j” înseamnă „3 linii mai jos”. Pare ciudat, dar dacă scrieţi corect (cu toate degetele) o să vă obişnuiţi în scurt timp şi o să vi se pară super eficient.

Vim este un editor bazat pe mod-uri. Comenzile de mai sus (şi multe altele) funcţionează în modul Normal (în care sunteţi în mod implicit atunci când îl porniţi). Pentru a scrie ceva se trece în Insert mode, folosind una din comenzile:

i - inserează înaintea poziţiei curente
I - inserează la începutul liniei
a - inserează după poziţia curentă
A - inserează la sfârşitul liniei
s - şterge caracterul de sub cursor şi insereaza
o - inserează o linie mai jos
O - inserează o linie mai sus
etc

Ce mi se pare spectaculos la Vim este modul cum poţi combina comenzile. De exemplu se poate combina comanda de ştergere (d) cu comanda de salt la sfârşitul fişierului (G). Deci dacă tastaţi dG, va şterge tot din poziţia curentă până la sfârşitul fişierului. Se poate folosi d$ pentru a şterge până la sfârşitul liniei, df' pentru a şterge până la apostrof inclusiv (se poate folosi orice alt caracter în locul apostrofului), dt' pentru a şterge până la apostrof exclusiv, da' pentru a şterge textul dintre cele mai apropiate apostroafe (inclusiv apostroafele), di' la fel, doar că apostroafele rămân etc. Doar câteva mici exemple, pentru că nu am timp de mai mult.

Un tutorial exhaustiv mi se pare destul de greu de scris, dar există vimtutor şi manualul Vim care sunt destul de bune. Foarte bună mi s-a părut şi o prezentare PDF pe care am găsit-o pe Internet. Este intitulată vim for php programmers, dar poate fi citită de oricine (prezentarea este gândită pentru cei care sunt deja familiarizaţi cu Vim).

Have fun.

editat de tzepu
linkul nu mai era valabil, updatat multumita unui utilizator atent

Editat ultima oară de evilone (22 Feb 2008 09:54:06)


I walk on water

Offline

 
Feed

Antet forum

Powered by FluxBB