Anunţ

Caută printre mesajele de pe forum înainte de a scrie unul nou!
Formulează corect întrebarea sau problema pe care o ai.
Respectă regulile forumului și Codul de Conduită!

#1 05 Jan 2009 13:29:55

Syl
Membru
Locaţie: Cluj-Napoca
Înregistrat: 11 May 2008
Site web

Mi-am pierdut datele criptate?

Am avut partitia /home criptata. Deci... /dev/sda3 era un volum LVM criptat dm-crypt cu LUKS, ce continea un sistem de fisiere ext3.

Am reinstalat Ubuntu, pe curat (am formatat partitia /, care nu era criptata). In timpul installer-ului (text-mode, alternate CD), am observat ca installer-ul nu-si dadea seama ca /dev/sda3 este o partitie criptata asa ca i-am zis installer-ului sa o foloseasca as a physical volume for encryption. De sistemul de fisiere ext3 din "interior" nu m-am atins.

Am dat write changes to disk, s-a formatat / (asa cum imi doream) si apoi mi-a cerut parola noua pt volumul ext3. Ma asteptam sa-mi ceara parola deja existenta asa ca am introdus parola pe care o mai folosisem pana atunci pt acel volum... Acum nu mai vad sistemul de fisiere ext3 din volumul acela sad

Cod:

# cryptsetup luksOpen /dev/sda3 sda3_crypt
    Enter LUKS passphrase:
    key slot 0 unlocked.
    Command successful.

# mount /dev/mapper/sda3_crypt /home/
    mount: you must specify the filesystem type

# mount /dev/mapper/sda3_crypt /home/ -t ext3
    mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/mapper/sda3_crypt,
           missing codepage or helper program, or other error
           In some cases useful info is found in syslog - try
           dmesg | tail  or so

# file -s /dev/mapper/sda3_crypt
    /dev/mapper/sda3_crypt: data

Tin sa repet... nu am formatat/sters partitia ext3 din volumul criptat! Doar am... rescris cheia de criptare (cred). Dar e aceeasi parola ca si data trecuta...

Va rog sa-mi dat o idee... o speranta. Ca am inceput cam cu stangul anul acesta. Cred ca va dati seama ca in partitia /home aveam zeci de gb de date foarte importante sad

Imi puteti spune ce se intampla (ce comanda se executa) cand aleg use this partition as a physical volume for encryption ?

Eu punct ro - despre mine, blog, proiecte, CV, etc...

#2 06 Jan 2009 19:27:58

alinrus
Übermensch
Locaţie: Cluj
Înregistrat: 26 Jan 2008
Site web

Re: Mi-am pierdut datele criptate?

lvdisplay/pvdisplay/vgdisplay ce iti zice?

vgscan ?

vgchange -ay?

"You could not even think without electricity, though i realize that even with electricity some of you may have a problem with that"

#3 06 Jan 2009 20:32:51

danny_b85
Membru
Locaţie: Bucuresti
Înregistrat: 05 Jun 2008
Site web

Sorry to be the one to burst your bubble, dar am facut o proba pe virtualbox cu un alternate de 8.04.1 si am vazut ca atunci cand ii dai "use this partition as a physical volume for encryption" si apoi ii dai "write changes to disk" e ca si cum ai da:

Cod:

cryptsetup --verbose --verify-passphrase luksFormat /dev/sda

Iti cere passphrase pentru ca crede ca vrei sa ii setezi unul nou. Dupa ce deschizi /dev/sda3 ca /dev/mapper/sda3_crypt incearca sa ii dai:

Cod:

sudo vol_id /dev/mapper/sda3_crypt | grep -i type

Daca iti apare "ID_FS_TYPE=ext3" atunci ai un sistem de fisiere formatat in ext3 cu care se mai poate realiza ceva. Daca nu, nu.

"The universe is vast and we are so small. There is only one thing we can ever truly control. What's that? Whether we are good or evil"
"Knowledge is power, but how you use that power defines whether you are good, or evil."

Tehnician Electronist, Tehnician Echipamente de Calcul si Retele, CCNA (1/3 CCNP), RHCE

#4 06 Jan 2009 20:59:45

Syl
Membru
Site web

Alin, nici una din comenzile respective nu returnează nimic...
Danny:

Cod:

# /lib/udev/vol_id /dev/mapper/sda3_crypt
/dev/mapper/sda3_crypt: unknown volume type

Mă bag să citesc documentație despre comanda luksFormat... să văd dacă e... reversibilă. Mulțumesc! Dacă mai aveți idei, mai dați-mi! smile

#5 06 Jan 2009 21:00:12

alinrus
Übermensch
Site web

Sa ma lamuresc si eu. Folosesc lvm insa nu am criptat nimic.

Acum intrebarea omu are niste logical volumes in sda3_crypt, ca zicea ca foloseste lvm? Atunci trebuie vazut daca mai are volumele in vg-ul/urile de pe sda3_crypt

@danny_b85 nu am verificat ce face debian-installer insa in cazul in care s-a folosit luksFormat atunci partea buna e ca ai mai mult spatiu liber acum smile

"You could not even think without electricity, though i realize that even with electricity some of you may have a problem with that"

#6 06 Jan 2009 21:02:25

alinrus
Übermensch
Site web

@Syl. da comenzile alea cu sudo sau  esti root?

m-am uitat peste codul cryptsetup

----------------------------------------------------------

static int action_luksFormat(int arg)
{
        struct crypt_options options = {
                .key_size = (opt_key_size != 0 ? opt_key_size : DEFAULT_LUKS_KEY_SIZE) / 8,
                .key_slot = opt_key_slot,
                .device = action_argv[0],
                .cipher = opt_cipher?opt_cipher:DEFAULT_LUKS_CIPHER,
                .new_key_file = action_argc > 1 ? action_argv[1] : NULL,
                .flags = opt_verify_passphrase ? CRYPT_FLAG_VERIFY : (!opt_batch_mode?CRYPT_FLAG_VERIFY_IF_POSSIBLE :  0),
                .iteration_time = opt_iteration_time,
                .timeout = opt_timeout,
                .align_payload = opt_align_payload,
                .icb = &cmd_icb,
        };

int r = 0; char *msg = NULL;

if(asprintf(&msg, _("This will overwrite data on %s irrevocably."), options.device) == -1) {
                fputs(_("memory allocation error in action_luksFormat"), stderr);
        } else {
                r = yesDialog(msg) ? crypt_luksFormat(&options) : -EINVAL;
                free(msg);
                show_status(-r);
        }
        return r;
}

------------------------------------------------------

Cred ca asta se vedea si la rulare smile

#7 06 Jan 2009 22:18:16

Syl
Membru
Site web

Sunt root. Acum sunt pe openSUSE 11.1. Aveam probleme pe Ubuntu/Kubuntu cu tastatura si mouse-ul (trecerea asta la HAL m-a innebunit big_smile) si am vrut sa vad si cum se descurcă openSUSE cu KDE4.

/offtopic
Cine spunea openSUSE does KDE right just like KFC does chicken right, avea dreptate. E mult mai bine aranjat si mai stabil KDE-ul din openSUSE comparativ cu cel din Kubuntu.
Dar... dedesubt... openSUSE e mai slab ca Ubuntu/Kubuntu: mai lent, un package manager mai greoi cu mai puține pachete, etc...

#8 06 Jan 2009 22:23:47

alinrus
Übermensch
Site web

Referitor la date, stai linistit si eu am pierdut 100GB incercand sa fac un resize. smile

/offtopic pai acum se laudau ca au cel mai destept packet manager zypper. Baga-ti debian smile

#9 24 Jan 2009 14:25:54

Mese
Membru
Înregistrat: 18 Oct 2008

Salutare,
Eu banuiesc ca ai pierdut datele si iti spun de ce.
Totul aici se bazeaza pe UID inclusiv autentificarea la deschiderea partitiei criptate.
Reinstaland tu ai un alt UID si in consecinta nu mai bate cu cel vechi si de aceea nu mai poti accesa acea partitie

#10 02 Mar 2009 20:16:11

Mese
Membru
Înregistrat: 18 Oct 2008

Salutare,
Revin cu subj. Si eu sunt similar cu subj. Adica si eu am /home pe partitie criptata cu lvm. Acuma intrebarea mea este: pot sa imi fac o reinstalare a sistemului fara nici un pericol?
Oricum imi fac un backup inainte....

Feed

Antet forum