Anunţ

Caută printre mesajele de pe forum înainte de a scrie unul nou!
Formulează corect întrebarea sau problema pe care o ai.
Respectă regulile forumului și Codul de Conduită!

#26 30 Apr 2009 19:50:23

sandu
Membru
Înregistrat: 14 Feb 2006
Mesaje: 811

Re: ce limba folositi pentru sistemul de operare?

marianvasile a scris:

..........................................
resursele ubuntuforums.org ar trebui să fie prima alegere, după raționamentul celor internaționalizați. totuși, aici se face treabă foarte bună de ceva vreme, în limba română.

1. Limba engleza sau limba romana(ca limba nativa) pentru interfata sistemelor de operare? Aici este foarte mult de comentat si orice abordare poate aluneca catre formulari extreme sau chiar extremiste. Probabil ca si in continuare se va dezvolta orice sistem sau program in limba engleza. Cred ca este ceva absolut normal si nu trebuie sa supere pe nimeni.
2. O interfata in limba romana isi are un rost foarte bine definit in implementarea sistemului pe o arie geografica caracterizata de vorbitori de limba romana. Chiar daca instalarea ubuntu , dar si lucrul cu ubuntu, sunt destul de usor de realizat, indiferent ca este engleza sau romana, un impact deosebit il are ubuntu cu interfata in romana(in zona geografica a vorbitorilor de limba romana).
3. In domeniul IT-ului traducerile termenilor din engleza sunt destul de aproximative iar un exemplu l-a dat Microsoft cu traducerile lor jenante in limba romana. Traducerile din ubuntu sufera cam de aceleasi belele dar cu precizarea clara ca sunt (probabil) cele mai apropiate de sensul cuvintelor de origine si ca sunt intro permanenta imbunatatire datorita interesului dezvoltatorilor si traducatorilor. Din respect pentru munca multora care se ocupa de traducerile in ubuntu, eu mi-am instalat intotdeauna interfata in limba romana(atat cat a fost ea realizata) si eu o gasesc foarte utila.
4. Pentru indiferent cine are o "jena" fata de interfata in limba romana, le reamintesc faptul ca, atat instalarea cat si folosirea limbii engleze sau a unei alte limbi(native sau NU) nu constituie decat o optiune pentru respectivul utilizator.
5. Faptul ca multi(mi-as dori sa fie asa!) din Romania si Moldova sunt cunoscatori ai limbii engleze este un lucru foarte bun dar, in folosirea oricarui linux, dezvoltatorii se gandesc si la cei care nu cunosc sau nu au o afinitate deosebita pentru limba engleza. Solutia,  de bun simt, este o localizare a interfetei sistemului in limba "bastinasilor".
6. Globalizarea este un fenomen evident dar NU poate fi adus ca justificare la stabilirea unei "limbi superioare" in lume. Dedesubturile acestui fenomen sunt destul de obscure chiar daca la suprafata este o sansa pentru viitor. Probabil ca exista tara/tari in lume ce se considera deja "stapanii" dar, deocamdata mai este mult pana atunci. Asa ca, utilizarea limbii engleze la interfetele cu utilizatorii, nu reprezinta nici un element de extravaganta dar nici un element de superioritate in raport cu semenii.
7. Neutilizarea diacriticilor la redactarea unui text in limba romana este o mare meteahna a noastra fiindca modifica mult sensul propozitiilor/frazelor. Noi acceptam in mod tacit ca ar fi corect fara diacritice, fara o redactare corect gramaticala dar nu este un lucru cu care ne putem mandri. Daca mai aducem si justificarea precum ca este aberant de utilizat limba romana atat timp cat avem engleza, s-a daramat tot ce este romanesc in noi. Ar fi dureros de constatat ca avem si noi multi "voronini" cu o aversitate deosebita fata de tot ce inseamna ROMÂN. Eu nu cred in asa ceva.

Offline

 

#27 01 May 2009 03:52:57

rsumy
Membru
Locaţie: Suceava/Bukowina
Înregistrat: 06 Nov 2007
Mesaje: 744

Re: ce limba folositi pentru sistemul de operare?

sandu, un comentariu foarte pertinent...din care eu am înţeles:
1. Sistem de Operare = Engleză;
2. Documentare = limba nativă...smile.

rsumy


Ubuntu 10.04.4 LTS

Offline

 

#28 02 May 2009 04:06:05

new one
Membru
Înregistrat: 30 Sep 2007
Mesaje: 745

Re: ce limba folositi pentru sistemul de operare?

1. Pentru orice există o cutumă - depinde cum te-ai obişnuit.
În WIN am folosit engleză şi nu m-am putut obişnui niciodată cu limba română.
Surprinzător, pe aceeaşi platformă, am folosit la greu Office şi, sincer, mi-a fost de cel mai mare ajutor documentaţia în limba română (programarea de macrocomenzi în excel fără manuale unde am făcut minuni în scurt timp).
În GNU/Linux am spus DA hotărât traducerilor de la bun început şi mă simt super confortabil.

2. Despre limba engleză în documentaţii - exclus. Eu mă descurc excelent, dar asta este o cale mult prea exclusivistă pentru majoritatea utilizatorilor.
Limba română este oricum cuprinzătoare ca vocabular şi mult mai elaborată din punct de vedere gramatical putând exprima cu succes orice.
Menţionez că engleza s-a standardizat de facto ca o limbă de circulaţie în IT, dar asta nu trebuie interpretată ca o limitare din graniţele căreia nu trebuie ieşit. Vorbim româneşte, citim româneşte şi gândim româneşte de mii de ori mai bine decât orice limbă care a fost învăţată după primii ani ai copilăriei.

3. Dacă vreau să transmit lumii ceva, probabil că o voi face în engleză. Dacă vreau să mă uit la un film, să citesc o carte, o documentaţie, chiar şi o scurtă explicaţie, prefer, ca orice om practic şi echilibrat, să o fac în limba în care mă simt cu adevărat confortabil.

Concluzii:
Este opţiunea fiecăruia, indiferent cât de extravagantă sau exotică ar fi aceasta - chiar şi soacrele pot avea meniuri la telefonul mobil în limba chineză.
Existenţa la bază a limbii române în sistemul de operare rămâne însă esenţială dezvoltării, utilizării la justa valoare şi în deplină cunoştinţă din partea utilizatorului, cât şi implementării în orice ramură, inclusiv în sistemul educaţional. Aşadar, oricine vrea altceva poate să o facă dar fiind conştient de faptul că reprezintă o opţiune pe care şi-o poate exprima în mediul său.

Editat ultima oară de new one (02 May 2009 04:10:07)


Nu trebuie să iei viaţa în serios - oricum nu scapi cu viaţă...

Offline

 

#29 04 May 2009 08:01:54

birica
Membru
Locaţie: Iaşi
Înregistrat: 30 Mar 2006
Mesaje: 87

Re: ce limba folositi pentru sistemul de operare?

nu știu cum să iți spun dar cred că 30% din prietenii mei folosesc limba română la telefon. Inclusiv eu folosesc o limbă diferită de engleza pe telefoane care nu știu română. Păcat de iphone că nu știe prea multe limbi străine. Apropo și windowsul xp sau vista rulează excelent cu româna. gata, am romanizat tot.ciudat , nici mie nu îmi place cum sună în română dar mă obișnuiesc

Offline

 

#30 04 May 2009 19:00:44

stanca
Membru
Locaţie: Bucuresti
Înregistrat: 03 May 2009
Mesaje: 1167
Site web

Re: ce limba folositi pentru sistemul de operare?

Intotdeauna folosesc limba in care a fost facut OS-ul,Ubuntu=UK=engleza(de la mama lui).Cand vor crea si romanii un OS propriu,original,from the scratch,atunci poate ma risc dinnou.Cand am folosit prima data romana in Ultimate Edition(fost Ubuntu Ultimate) am avut mari probleme chiar,m-a incurcat rau de tot,plus ca in terminal tot pe limba lui trebuie sa vorbesti.Apoi am luat-o si ca o provocare si ocazie de a-mi perfectiona cunostintele in engleza pe care n-o mai folosisem din scoala,ca doar in romana vorbesc destul toata ziua.smile

Offline

 

#31 05 May 2009 14:46:07

butelie
Membru
Locaţie: Slatina
Înregistrat: 01 Jul 2007
Mesaje: 220
Site web

Re: ce limba folositi pentru sistemul de operare?

Eu cred ca foarte multi dintre cei care folosesc limba engleza gandesc de fapt in limba romana , dar s-au obisnuit cu limba engleza , si trebuie sa faca un mic efort de gandire ca sa se descurce cu un soft tradus in limba romana , asa cum mi se intampla mie de cele mai multe ori .
Problema este de fapt cu ce limba a sistemului de operare ai luat contact prima data , si cu faptul ca toate softurile au aproape obligatoriu traducere in limba engleza , deoarece piata software in limba engleza este foarte mare , pentru ca in SUA programele software sunt cumparate nu piratate , asa cum se intampla in alte parti .


Forum Romania Inedit
O zi buna in continuare !

Offline

 

#32 05 May 2009 14:55:06

iKonaK
Membru
Locaţie: Romania
Înregistrat: 16 Nov 2007
Mesaje: 473

Re: ce limba folositi pentru sistemul de operare?

butelie a scris:

in SUA programele software sunt cumparate nu piratate

yikes lol lol yikes   lol lol
Esti tare, ce sa zic...poate firmele mari....
EDIT:
Da, serverele cu warez sunt de multe ori hostate inafara SUA...

Editat ultima oară de iKonaK (05 May 2009 14:57:09)

Offline

 

#33 26 May 2009 17:51:06

tzepu
GM
Locaţie: Bistrita
Înregistrat: 14 Feb 2008
Mesaje: 2240
Site web

Re: ce limba folositi pentru sistemul de operare?

subscriu la ce zice nenea ala
in ziua de azi daca nu stii engleza, ai face bine sa te apuci sa inveti
engleza devine limba internationala, chit ca ne place sau nu


Cât trăiește omu'nvață și când moare tăt prost moare.

Offline

 

#34 26 May 2009 19:11:10

manuelciosici
Membru
Locaţie: Arad
Înregistrat: 17 May 2008
Mesaje: 32
Site web

Re: ce limba folositi pentru sistemul de operare?

Zice bine nenea ce zice când prezintă mania asta cu limba. Dar el nu se pronunță asupra ei, deci discuția noastră rămâne și eu continui să susțin că afirmațiile de gen „engleza e singura limbă care are loc în IT” sunt aiurea.

Offline

 

#35 05 Jul 2009 09:58:37

linuxmaniac
Membru
Locaţie: Alexandria, TR, RO
Înregistrat: 28 Sep 2007
Mesaje: 234

Re: ce limba folositi pentru sistemul de operare?

Hi!
Sa fiti voi sanatosi, nu m-ati convins!
OBISNUINTA ESTE A DOUA NATURA!
STIU, INTERFATA IN ENGLEZA E LOC COMUN SI,  DUPA ATATIA ANI, E GREU SA RENUNTI LA EA, DAR E LA FEL DE BENEFICA PRECUM LICENTA  MICROSOFT. HAIDETI SA SPRIJINIM SI MAI MULT ( LA MODUL RAU ) CA ENGLEZA SA DEVINA UNICA LIMBA DIN EUROPA SI IN EGALA MASURA GLOBALIZAREA ( CARE NU E REA IN SINE DOAR CA E NOCIVA DACA PRESUPUNE DISTRUGEREA IDENTITATII NATIONALE SI E FACUTA CU ACCELERATIA LA BLANA )


Le multumesc celor care au tradus interfetele grafice in romana!
Gresesti mult cel care te intrebi cum ar arata Ubuntu in chineza sau altceva..... Sunt tari unde nu vinzi nici un cap de atza daca nu scrie pe ea in limba tarii respective ...... (vezi Germania)... si e normal sa fie asa. Numai la noi totul e anormal si pana acum catva timp, singurul lucru in limba romana pe un pachet de win XP era: NU FACETI COPII ILEGALE ACESTUI DISC! In rest, totul in engleza noastra stramoseasca.......
Daca si voi ganditi asa....!

Poate am fost prea dur! nu acuz pe nimeni de nimic, stiu ca informatica nu am inventat-o noi, dar nu-mi spune-ti sa pun copilului meu sistemul de operare in engleza sub scuza studiului de limba... asta se rezolva imediat ce incepi sa utilizezi OS-ul, pentru ca in internet fara engleza......

Nu-mi sariti in cap pentru ce am scris, mi-emi place sa citesc desktopul in romana.........

Toate cele bune!


P.S.
In my opinion, we should post here in english..... it would be much better this way.
Since when?
Since now, in order to avoid  missunderstanding......
Oh! I´d like to apologise for my misstakes.... please note the fact that I don´t speak english natively!

Editat ultima oară de linuxmaniac (05 Jul 2009 10:14:02)


The Earth provides enough to satisfy every man's need but not every man's greed.

Offline

 

#36 31 Jul 2009 16:15:54

Andreyi
Membru nou
Înregistrat: 29 Jul 2009
Mesaje: 28

Re: ce limba folositi pentru sistemul de operare?

nu demult mi-am instalat Ubuntu 9.04 cu limba setata in Romana am incercat sa vad din curiozitate cum arata!fiecare face la Linuxul sau pe calculatorul sau ce vrea!insa mii se pare putzin ciudat sa vad totul in romana dupa cativa ani buni de lucrat in sisteme de operare in limba Engleza!si sa inchei cu urmatoarea idee ca pentru cei care nu sunt prea in cunostinta de limba straina in special engleza parerea mea este ca ii ajuta varianta in ROMANA fff mult!ramane pana la urma la atitudinea fiecaruia cum isi organizeaza Linuxul!bafta in continuare tuturor!salutare...

Offline

 

#37 26 Oct 2009 23:37:38

domnulnimeni
Membru nou
Înregistrat: 19 Oct 2009
Mesaje: 8

Re: ce limba folositi pentru sistemul de operare?

Subscriu si eu la ceea ce zice nenea din link-ul lui alinrus. Noi tragem engleza, nu ne este impusa decat intr-o mica masura in zilele noastre; nu prea aveam de ales acum 7-10 ani, si de acolo ne-am obisnuit sa tratam tot ce inseamna IT in engleza. Cand am o problema legata de IT, caut pe Google mai intai in engleza, apoi (poate) imi amintesc sa caut si in romana, chiar daca imi place limba ce o vorbesc, imi place faptul ca e complicata si ca da dureri de cap unu vorbitor de limba non-latina doar cand se gandeste la regulile noastre gramaticale.
In legatura cu telefoanele in limba romana, am avut un telefon acum cativa ani ( Philips smile ) care avea optiunea de limba romana. Daca imi ofera telefonul posibilitatea de a-l tine in romana, o folosesc. La minunatul telefon, meniul "Inbox" din "Mesaje" era tradus "Curier iesiri", iar cel Outbox "Curier intrari". Asta ca exemplu de traduceri defectuoase. In ceea ce priveste Ubuntu, traducerea mi se pare destul de ok, chiar buna comparativ cu ceea de la Windows care mi se pare halucinanta. Sunt de acord cu marianvasile, oricat de bine as sti engleza, mi se pare normal ca tot ceea ce utilizez zi de zi sa fie in limba materna. Salutare si multa bafta!

Offline

 

#38 27 Oct 2009 06:57:42

mikiDev
Membru nou
Înregistrat: 28 Sep 2009
Mesaje: 25

Re: ce limba folositi pentru sistemul de operare?

alinrus a scris:

Engleza

O sa fie in beneficiul tuturor cand o sa putem comunica toti fara sa fim ingraditi de limbi, granite, nationalism, cutume
Cu 4 ani de engleza un elev are cunstintele necesare pentru a utiliza o interfata in engleza si de a isi dezvolta singur vocabularul.

Parerea mea e ca ar fi mai simplu sa invatam o limba straina decat sa localizam toata wikipedia, ca sa nu mai vorbesc de lucrari stiintifice, manuale de utilizare ...

My 0.02$

Daca tot iti place engleza, corect e sa pui semnul in fata, $0.02. poate 4 ani nu e destul pana la urma..

interfacta usor de utilizat nu este neaparat o chestie de limba. daca in toate programele care sunt traduse in romaneste sar folosi aceeasi termeni care sa inlocuiasca ok, cancel etc., o data obisnuit cat de cat cu un program nu va mai parea deloc incurcator sa folosesti varianta romaneasca pt fiecare soft care o ofera.

Offline

 

#39 27 Oct 2009 14:55:14

tzepu
GM
Locaţie: Bistrita
Înregistrat: 14 Feb 2008
Mesaje: 2240
Site web

Re: ce limba folositi pentru sistemul de operare?

si daca folosesti romana, corect e s-ar, aceiasi,iar in anumite cazuri o viata nu e destul
esenta e totusi alta
ne place sau nu, limba engleza e internationala, iar in cazul discutat mai sus e imperativ sa o cunosti, si e mult mai usor sa o inveti si apoi sa o folosesti in timp ce inveti IT


Cât trăiește omu'nvață și când moare tăt prost moare.

Offline

 

#40 27 Oct 2009 15:16:30

marianvasile
Administrator
Locaţie: Bucuresti
Înregistrat: 15 Jan 2008
Mesaje: 4045

Re: ce limba folositi pentru sistemul de operare?

@mikiDev: este vorba doar de posibilitatea de a alege. atât și nimic mai mult. nu poți impune ceva cuiva. e un aspect legat de respect.


Tot ceea ce mâinile tale prind să săvârșească, fă cu hotărâre, pentru că în groapa în care te vei duce nu există nici faptă, nici punere la cale, nici știință și nici înțelepciune. (Ec. 9:10)

Offline

 

#41 27 Oct 2009 18:03:52

stanca
Membru
Locaţie: Bucuresti
Înregistrat: 03 May 2009
Mesaje: 1167
Site web

Re: ce limba folositi pentru sistemul de operare?

tzepu a scris:

si daca folosesti romana, corect e s-ar, aceiasi,iar in anumite cazuri o viata nu e destul
esenta e totusi alta
ne place sau nu, limba engleza e internationala, iar in cazul discutat mai sus e imperativ sa o cunosti, si e mult mai usor sa o inveti si apoi sa o folosesti in timp ce inveti IT

Cu riscul de a ma repeta,raman intru-totul de acord.Ma dispera faptul ca in 3 ani de navigare pe internet zilnic si 6 ani in scoala fata mea n-a invatat mai nimic engleza.Si cineva spunea mai devreme ca tineretul de azi e cel mai precoce. lol
Hai sa fim seriosi si sa recunoastem,si o spun eu la varsta de 40 ani deja,la ce mama dracu' o sa foloseasca limba romana intr-un viitor globalizat foarte apropiat?
Puteti sa ma injurati daca vreti si chiar sa ma stergeti,putin imi pasa,eu unul mi-am castigat dreptul ca om major,matur,vaccinat,cu armata facuta,revolutia la fel,tot in armata m-a prins,cu toate cotizatiile lunare la UTC si munca patriotica la zi,22 de ani in campul muncii,sa-mi bag picioarele in ea de limba romana cea "dulce" si de haznaua de tara din care inca n-am emigrat de prost ce-am fost si sunt,tot sperand ca va fi bine vreodata si in tara stramosilor mei.Poate pt mine o fi deja prea tarziu,dar pt cei inca tineri si destepti,va sfatuieste un om mai batran,plecati cat mai aveti timp si ocazia,daca vreti sa cunoasteti vreodata cu adevarat ce inseamna adevarata civilizatie umana,implinirea si multumirea de sine,aprecierea si adevarata valoare a muncii si inteligentei. mad
Imi cer totusi scuze,desi nu e cazul deloc,pt limbajul meu dar am simtit nevoia sa ma descarc si eu.wink

Editat ultima oară de stanca (27 Oct 2009 18:23:35)

Offline

 

#42 27 Oct 2009 19:36:18

misu183
Membru
Înregistrat: 12 May 2008
Mesaje: 36

Re: ce limba folositi pentru sistemul de operare?

Orice s-ar spune, calculatorul sau orice alt element de IT s-a "nascut" in limba engleza.
Uitati-va la semnificatia fiecarui cuvint englezesc folosit.
Uitati-va la echivalentul lui in limba romana.Incomparabil!
N-are nici o legatura cu patriotismul.


Nu prea stiu cine sunt....

Offline

 

#43 29 Oct 2009 09:49:22

bo_bo
Membru
Locaţie: Baia Mare
Înregistrat: 25 Jun 2008
Mesaje: 263

Re: ce limba folositi pentru sistemul de operare?

Prefer engleza in folosire si documentatie.
In Romana, ma incurc datorita lipsei termenilor echivalenti.


e7200+Freezer 7 Pro/P5QL PRO+Porter N881+HR-05 SLI/2x1GB Dominator@1066/EN8800GT HTDP 256M+AC Accelero S1 Rev2+CM Neon 120/ WingRS 100+LED Fan mod/ Modecom Feel II 500W+Fan Mod
Skills: pc modding - 60%, electronica - 85%, retelistica&ubuntu/Debian 85%

Offline

 

#44 29 Oct 2009 12:16:24

assirian
Membru
Locaţie: brasov
Înregistrat: 09 Sep 2009
Mesaje: 171
Site web

Re: ce limba folositi pentru sistemul de operare?

engleza,desi n'am facut la scoala nici o ora,numa' franceza si rusa;am c'am fost fortat sa invat engleza si nu'mi pare rau!prima data am instalat ubuntu in lb. romana,dar am vazut ca mai mult ma incurc,asa ca am reinstalat OS-ul in lb. engleza;
sunt de acord cu @rsumy si ceilalti ce sustin  folosirea lb. engleze ca interfata a OS;si telefonul tot pe engleza l'am dat!


This is Linux land. In the silence of the night, you can hear Windows machines rebooting.

Offline

 

#45 29 Oct 2009 14:02:35

Riddick
Moderator
Locaţie: Baia Mare
Înregistrat: 11 Nov 2007
Mesaje: 2763
Site web

Re: ce limba folositi pentru sistemul de operare?

Engleza,of course!


Nintendo Network ID: Bodolay

Offline

 

#46 29 Oct 2009 14:16:26

vladi
Oaspete

Re: ce limba folositi pentru sistemul de operare?

Calculatoarele nu sunt facute numai pentru cei care stiu limba engleza.

Observetie: majoritatea vest europenilor folosesc interfetele grafice in limbile tarilor lor.
Cu toate astea sunt extrem de activi in comunitatea IT vorbitoare de limba engleza (siteuri, bloguri, forumuri, conferinte).
Romanii se bat cu pumnul in piept ca pentru ei engleza e ceva natural in IT.
Dar va intreb eu , cati romani se implica in proiectele software internationale ? Aud?

Fiecare trebuie sa aiba posibilitatea sa foloseasca ceea ce i se pare cel mai bun pentru el.

 

#47 29 Oct 2009 17:43:09

til
Membru
Locaţie: Craiova
Înregistrat: 23 Jul 2008
Mesaje: 278

Re: ce limba folositi pentru sistemul de operare?

engleza. consider ca anumiti termeni suna ciudat tradusi in romana (nu cred ca are rost sa vin cu exemple - majoritatea termenilor it au intrat ca neologisme in limba romana, nu au fost tradusi). respect munca echipei de localizare, dar personal prefer sa deschid un folder, nu un dosar prin utilizarea unui mouse, nu a unui soarece sau a unui touch pad si nu a unui suport de atins, etc. cred ca majoritatea dintre noi au descoperit acest os in limba engleza si totusi ne-a placut... cu ce s-ar schimba el in mai bine daca ar fi tradus...

Editat ultima oară de til (29 Oct 2009 21:51:57)

Offline

 

#48 29 Oct 2009 17:51:17

ova
Membru
Locaţie: Timisoara
Înregistrat: 21 Jan 2007
Mesaje: 66

Re: ce limba folositi pentru sistemul de operare?

Română


( @ ) ( @ )

Offline

 

#49 05 Nov 2009 22:02:43

satwien
Membru
Locaţie: Bucuresti
Înregistrat: 21 May 2009
Mesaje: 565

Re: ce limba folositi pentru sistemul de operare?

Engleza! Iar asta e valabil nu numai pentru Ubuntu ...
De ce? Poate pentru ca asa m-am obisnuit de pe vremea cand scriam in Fortran si Cobol. De fapt, nu scriam ci perforam cartele ... cei mai "copti", asa ca mine, cred ca isi mai aduc aminte big_smile

Editat ultima oară de satwien (05 Nov 2009 22:03:25)


Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat (x86_64 Desktop)
Q9650 OC 3.9 GHz (racire pe apa) / nVidia GT240 / P5QL Pro

Offline

 

#50 05 Nov 2009 22:16:18

kundi
Membru
Locaţie: Timişoara
Înregistrat: 31 Mar 2007
Mesaje: 38

Re: ce limba folositi pentru sistemul de operare?

@satwien
Cuvintele rezervate erau în engleză, dar mesajele (cea mai cunoscută: Abandon du travail) erau în franceză

Offline

 
Feed

Antet forum

Powered by FluxBB