Anunţ

Caută printre mesajele de pe forum înainte de a scrie unul nou!
Formulează corect întrebarea sau problema pe care o ai.
Respectă regulile forumului și Codul de Conduită!

#1 04 Dec 2009 11:17:07

tzepu
Membru
Locaţie: Bistrita
Înregistrat: 14 Feb 2008
Site web

DNS

Emil Cheriches scrie asta pe blogul lui, poate va intereseaza
"

De curând Google oferă servicii de caching DNS. Ei spun că fac asta pentru a face încărcarea paginilor de internet mai rapidă. Da este adevărat că încărcarea paginilor de internet poate fi mai rapidă dacă folosim DNS-uri care să-și facă treaba cum trebuie. Am observat dea lungul timpului că romtelecom oferă servicii de DNS proaste, RDS a făcut relativ de curând o mișcare majoră în strămutarea tuturor serverelor de DNS locale câtre două pentru toată rețeaua, dar asta nu schimbă major datele problemei.

Acolo unde este posibil vă sfătuiesc să aveți propriul server DNS. Încărcarea serverului DNS e mult mai mică decât atunci când utilizăm cele ale providerului. Atunci când serverul DNS își face treaba de mai mult timp cererile DNS pot fi mult mai rapide decât utilizând serverele DNS ale providerului.

Acest server DNS este bine să trasmită cererile către alte servere mai apropiate (forwarders), în felul acesta cererile „noi” care nu se află în cache vor fi transmise către aceste servere mai apropiate, șansa ca acea cerere să fie servită dintr-un cache este mai mare decât atunci când propriul server DNS se duce direct în ROOT-SERVERS.

OpenDNS sunt cei care au revoluționat lumea serverelor DNS, sunt cei care au introdus pentru prima dată metodele de filtrare a cererilor. Dacă vreți să interziceți un anume tip de conținut de internet o puteți face direct din DNS.  Metoda e mult mai radpidă și mult mai puțin costisitoare decât orice alt filtru. Dar să ne gândim puțin din ce câștigă ei, orice cerere „interzisă” sau care duce câtre un host care nu există este redirecționată către un site care oferă publicitate."

Google vine și zice că nu va face astfel de redirecționări și că scopul lor este de a mării viteza de încărcare a paginilor web. Încărcarea paginilor folosind ca fowarders serverele de DNS ale google pare într-adevăr rapidă. Sunt curios ce fac ei cu statisticile provenite din aceste cereri.

Iată care sunt cei mai importanți furnizori de servere DNS precum și IP-urile acestor servere:

Google

8.8.8.8
8.8.4.4

roedu.net

141.85.128.1;
192.129.4.1;

OpenDNS

208.67.222.222
208.67.220.220

ScrubIt

67.138.54.100
207.225.209.66

dnsadvantage

156.154.70.1
156.154.71.1

vnsc-pri.sys.gtei.net

4.2.2.1
4.2.2.2
4.2.2.3
4.2.2.4
4.2.2.5
4.2.2.6

Rămâne la latitudinea ta dacă vrei sau nu să utilizezei un astfel de serviciu și dacă da, care va fi furnizorul.

Kubuntu 10.04 pe un Asus EEE PC 1005 PE

#2 04 Dec 2009 12:01:58

Claudiu.
Membru
Locaţie: Timisoara
Înregistrat: 08 Apr 2009

Re: DNS

Sunt pe Rds.
Eu utilizez cam de 2 ani OpenDns-ul ...nu pot sa spun ca simt vreo imbunatatire majora in ceea ce priveste un browsing mai rapid...si asta  cu tot cu firefox-ul "tunat" la maxim...
Tzepu...la tine care da cele mai bune rezultate? in caz ca le-ai incercat pe cele de mai sus....

# ARCH  LINUX  User - Desktop
# UBUNTU  LINUX  Lucid  Linx  SERVER User
- Home (file) server
# UBUNTU  LINUX  Lucid  Linx  User - Laptop
Timisoara, 25 ani , inginer transporturi ,activitate in curs - proiectare , linux - nivel mediu , utilizator linux - aprox 3 ani

#3 04 Dec 2009 13:31:35

Claudiu.
Membru

Se pot face teste mai serioase insa eu am facut un mic test:)....

1.Am deschis vreo 10 de pagini simultan in firefox ("tunat" la maxim cu diferite setari dovedite de ajutor in about:config)
2.Din lista de mai sus am incercat OpenDns, Google , ScrubIt , Roedu.net si dnsadvantage.
- Ce sa zic:) ....poate-i de ras smile ...insa am cronometrat pt fiecare din cele de mai sus cat dureaza din momentul deschiderii browserului pana in momentul incarcarii totale a ultimei pagini din cele zece.
- Obs. Am incercat site-uri la intamplare (nu foarte cunoscute)
3.In ordinea descrescatoare a performantei (vitezei de incarcare):
Google
roedu.net
OpenDns
dnsadvantage
ScrubIt ---> la asta mergea netu' super greu.

Concluzie:Cu exceptia ultimului , diferentele sunt mici ...la mine google avand un avantaj cam de 1 secunda fata de celelalte.
Nu cred ca poate fi concludent testul,din mai multe motive....dar mi s-a parut interesant sa postez rezultatele:)

Cheers..

Editat ultima oară de claudiu_upt (04 Dec 2009 13:32:24)

- Home (file) server
Timisoara, 25 ani , inginer transporturi ,activitate in curs - proiectare , linux - nivel mediu , utilizator linux - aprox 3 ani

#4 04 Dec 2009 13:33:44

octavian
Administrator
Locaţie: Bucuresti
Înregistrat: 17 Dec 2006

Nu stiu de ce va agitati atat atunci cand vine vorba despre serverul dns. Cel mai bun server dns este cel mai aproape. De ce? Pentru ca se considera ca viteza este mai buna (bandwith mai mare) in reteaua providerului decat in internet; in cazul in care ai vrea sa faci un dns query sau orice alta interogare dns in loc sa te conectezi la google in america pe mai stiu eu ce banda (in internet pachetele nu urmeaza aceeasi cale, treci si prin retele de mica viteza) te conctezi la serverul dns furnizat de provider, care in cele mai multe cazuri se afla in acelasi oras.

Acum, ca providerul este neserios si serverele lui sunt cam prost intretinute, e alta discutie. De ex. la mine in ISP dns-ul functioneaza impecabil, nu am nevoie nici de google, nici de opendns, de nimic.

Chiar si emil se contrazice oarecum in postul sau pentru ca spune ca cel mai bine e sa iti configurezi un server dns. Insa ca forwarders sa pui dns-ul providerului. La ce bun sa configurezi un dns daca cererile le rezolva in continuare la un forwarder, cel mai apropiat server dns caruia sa ii paseze cererile, tot un server al isp-ului.

Adica la ce bun sa trimit tot catre serverul ala care nu merge bine (motivul pentru care iti faci serverul) in loc sa trimiti catre root hint-uri?

In fine, nu stiu daca am fost destul de explicit smile

Screw you guys, I'm going home...smile

#5 04 Dec 2009 15:19:32

emil3d
Membru
Locaţie: Târgu Mureș
Înregistrat: 09 Sep 2007
Site web

@octavian e important să ai un cache cât mai aproape de tine, când e al tău e cu atât mai bine. Din păcate toți providerii „mari” din România oferă servicii DNS care merg foarte prost, primul este Romtelecom care dă NXDOMAIN la tot a 3-a cerere. Decât să dai refresh la tot a 3-a pagină încărcată atunci când navighezi mai bine setezi un cache din acesta „imens”.
Dacă ai un server DNS local, experiența spune că e mai bine să folosești forwarders, în loc ca DNS-serverul tău să facă cel puțin 3 cereri DNS suplimentare(ROOT-CCTLD-DOMAINDNS) face doar una și are șansă mare ca ce primește să primească din cache.
E bine să ai server DNS local pentru că acesta va ține în cache cam ce vizitezi tu/rețeaua ta mai des => timp de acces la un site mai mic.
Chiar dacă vorbim aici de milisecunde/secunde toate astea se adună și chiar contează. E vorba până la urmă chiar și de acel „User Experience” care ni-l bagă pe gât M$.
Pentru teste de viteză vă vând un pont, https://addons.mozilla.org/ro/firefox/addon/1433 . Încercați să încărcați site-uri cât de cât statice și cu puține elemente(viteza de încărcare a unui site tine și de viteza cu care el este randat în browser). E important să închideți de tot browserul înainte setarea noilor DNS-uri, pentru a nu intervenii inclusiv cache-ul intern al browserului.

Emil CHERICHEȘ

#6 09 Dec 2009 11:37:38

Claudiu.
Membru

Revin la acest subiect cu o recomandare pentru cei interesati: Namebench (20% made by Gugal smile )

http://img269.imageshack.us/img269/9867/83851976.th.jpg
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ROLUL:
Are rolul de a oferi un test individualizat pentru gasirea DNS-ului cel mai potrivit.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
DESCRIERE:
Testul dureaza aproximativ 5 minute si la sfarsit totul este concretizat prin afisarea unui raport complet cu rezultatele testului, un benchmark intre cele mai bune 10 DNS-uri ilustrat prin niste grafice bidimensionale intuitive si DNS-urile recomandate.Am urmat de doua ori testul iar (pentru mine) cea mai buna alegere a fost Broadband-2 HU un server din Ungaria...(eu sunt din Timisoara).
Ulterior am introdus DNS-urile recomandate....reboot...apoi am facut a 3-a oara testul si in raportul final mi s-a confirmat ca folosesc cel mai bun DNS posibil.

TEST 1:

http://img269.imageshack.us/img269/8906/22278280.th.jpg  http://img24.imageshack.us/img24/9288/46597855.th.jpg  http://img12.imageshack.us/img12/7705/34412393.th.jpg
TEST 2:

http://img40.imageshack.us/img40/1176/89123304.th.jpg  http://img12.imageshack.us/img12/7913/51547362.th.jpg  http://img245.imageshack.us/img245/2072/33102470.th.jpg
TEST DE VERIFICARE:

http://img24.imageshack.us/img24/716/93368110.th.jpg  http://img15.imageshack.us/img15/1236/71218276.th.jpg  http://img27.imageshack.us/img27/3715/80855898.th.jpg
Concluzii:
Le trageti voi smile .. la mine parca sunt ceva imbunatatiri.

Download:
Cei interesati il pot  incerca

Cheers ...

Editat ultima oară de claudiu_upt (09 Dec 2009 11:55:09)

- Home (file) server

#7 09 Dec 2009 13:55:52

octavian
Administrator

@emil

Stiu care-i treaba cu forwarders, am citit si eu o buna vreme dns and bind smile
Din punctul meu de vedere, totul tine de "teava" pentru a configura un forwarder sau nu (direct in root hint-uri)

Apropo de servere dns, am instalat si eu namebech de curiozitate (felicitari pentru claudiu, e un test interesant!) si m-au cam surprins rezultatele, desi eu unul nu prea am de ce sa ma plang de serviciile providerului meu. (din fericire nu folosesc nici rds, nici upc, nici romtelecom)

Rezultate: http://img412.imageshack.us/img412/713/bgp136.th.png

#8 09 Dec 2009 16:40:34

emil3d
Membru
Locaţie: Târgu Mureș
Înregistrat: 09 Sep 2007
Site web

Iată rezultatele mele.
Cred că numărul de erori sau răspunsuri NXDomain își spune cuvântul deși serverul roedu e chiar foarte rapid. 172.16.32.1 e serverul DNS propriu.

Emil CHERICHEȘ

#9 09 Dec 2009 18:20:45

Alexandru.Cucu
Administrator
Locaţie: Snagov
Înregistrat: 17 Jun 2008
Site web

http://www.ubuntu-pics.de/bild/33667/sc … wGOC09.png

Se pare ca routerul meu (care foloseste la randul lui serverele providerului - romtelecom) e cel mai bun din cele testate.
Chiar o sa mai fac niste teste, poate descopar ceva interesant smile

Ai idei pentru noul site ubuntu.ro?
Versiunea în BETA se află AICI și are multe pagini albe sad

Contactează-mă!

#10 09 Dec 2009 18:27:42

tzepu
Membru
Locaţie: Bistrita
Înregistrat: 14 Feb 2008
Site web

Ce nu imi place mie e inconstanta rezultatelor.
Adica imi da un rezultat, ma sfatuieste sa pun doua servere si la urmatorul test ma trezesc ca alta varianta e cu 130% mai rapida decat cea de dinainte.
Si asta de vreo 4 ori la rand.

Kubuntu 10.04 pe un Asus EEE PC 1005 PE

#11 09 Dec 2009 18:30:56

Alexandru.Cucu
Administrator
Locaţie: Snagov
Înregistrat: 17 Jun 2008
Site web

vezi ca poti sa-i dai de cate ori sa repete testul.
probabil la final face o medie cand iti arata rezultatele.

Ai idei pentru noul site ubuntu.ro?
Versiunea în BETA se află AICI și are multe pagini albe sad

Contactează-mă!

#12 09 Dec 2009 18:53:04

octavian
Administrator

Am incercat si eu din curiozitate sa vad daca alterneaza rezultatele si pana acum arata la fel.
Sa nu ai vreo problema cu provider-ul.. in sensul de peak-uri.. urcusuri si coborasuri in banda alocata.

Antet forum