Anunţ

Caută printre mesajele de pe forum înainte de a scrie unul nou!
Formulează corect întrebarea sau problema pe care o ai.
Respectă regulile forumului și Codul de Conduită!

#1 24 Apr 2010 11:01:45

gohan
Membru
Înregistrat: 13 Mar 2010
Mesaje: 62

cms facut de tine

salut tuturor. am o intrebare pentru aceia carora le place programarea ( centreaza cu php-ul ) . Deci eu sunt in ultimul an de liceu si am un profil de informatica ... de ceva timp mi-am pus in gand sa-mi fac un propiu cms (content management system) dar ma intrebam cam cat timp sa-mi ia (vreau sa-l termin pana pe 20 iunie cel mult ) ! A mai facut cineva vreun cms sau macar pe aproape , sau ati incercat ? Accept orice fel de sugestii. Ms mult anticipat !

(am inceput deja sa pun bazele cms-ului )

Offline

 

#2 24 Apr 2010 19:52:56

dacian
Membru
Locaţie: middle of nowhere
Înregistrat: 10 Apr 2007
Mesaje: 904

Re: cms facut de tine

Depinde de skill-urile pe care le detii, construirea unui cms nu este "floare la ureche". Dar sunt si avantaje si dezavantaje la acest proiect al tau.
Si daca vrei sa faci ceva care sa concureze cu ce e pe piata (joomla, drupal, wordpress) nu vei reusi sa-l termini pana in 20 iunie indiferent cat de bun programator esti wink

Offline

 

#3 24 Apr 2010 19:56:26

.deb
Membru
Locaţie: Cluj Napoca
Înregistrat: 26 Sep 2008
Mesaje: 139

Re: cms facut de tine

Asta de tine depinde. Ce functionalitati vrei? poti folosi si clase php care le gasesti pe net ca sa te ajute smile


In a world without walls or fances, who needs Windows and Gates

Offline

 

#4 24 Apr 2010 20:31:00

Krompaczki
Membru
Locaţie: Baia Mare
Înregistrat: 16 Aug 2009
Mesaje: 157
Site web

Re: cms facut de tine

In situatia in care iti este permis , foloseste JOOMLA, e cel mai user-friendly CMS based platform.
In situatia in care trebuie sa faci de la zero, pune te si citeste intens php&mysql.
Nu e mare lucru sa faci un site bazat pe cms, dar iti ia mult timp. Foloseste un server apache gen lamp
Tutoriale PHP si MySQL le gasesti cel mai bine structurat pe http://www.drogoreanu.ro/tutorials/index.php
Totodata la linkul de mai sus citeste sumar si sectiunea de HTML , care te vor ajuta pentru un design si o structurare cat de cat.


In viata exista 2 mari cuvinte care deschid multe usi: Trage si Impinge. www.orhion.ro

Offline

 

#5 24 Apr 2010 20:33:08

.deb
Membru
Locaţie: Cluj Napoca
Înregistrat: 26 Sep 2008
Mesaje: 139

Re: cms facut de tine

@Mahara

Mai intai trebuie sa stie bine php apoi trece la un framework.


In a world without walls or fances, who needs Windows and Gates

Offline

 

#6 25 Apr 2010 13:15:31

gohan
Membru
Înregistrat: 13 Mar 2010
Mesaje: 62

Re: cms facut de tine

@dacian - sa fiu sincer , nu sunt asa foarte foarte priceput, dar am citit cateva carti si am participat si la un mic proiect php java combinat si am prins ceva experiente.

@.deb- hummm , pai cred ca stiu exact ce vreau si seamana mai mult ca un wordpress. Vreau (in putine cuvinte ) doar un cms (iam dat numele icms '  i de la ionut' ) simplu cu panel de login si administrare useri , pe care singuri pot da add blog sa-si creeze un nou blog pe care pot adauga articole,poze si linkuri externe, pot adauga commenturi , pot adauga alte bloguri la amici, si nu in ultimul rand il pot administra. icms-ul are si deasemenea un panel de backend (pentru admin si superadmin ) care au control absolut pe site .

@mahara- este.... sunt bune linkuri, am aruncat o privire scurta peste fiecare si le-am adaugat la bookmark pentru a vedea ce poate fi de folos ptr mai incolo. cred ca sunt mai mult atras de munca individuala, sami tocesc creerul singur big_smile

@Krompaczki - nu imi place sa ma bag peste altii, si cred ca mi-ar lua mai mult sa inteleg codul din joomla (sa stiu exact ce contine si ce face fiecare pachet si clasa) decat sa creez unul al meu.

Deja am inceput sa construiesc lucrurile importante ( adauga blog si user , dar nu administrare user, panelul de login in backend ). Installarea se face exact ca la joomla (accesezi cartela instalare si dupa ce termini instalarea o stergi : deci in fisierul index.php am adaugat un cod care imi scrie automat in alt file de pe server informatiile de care am nevoie si dupa trimite sql sa creeze tabelele si toate cele in DB ).Cat despre HTML , il cunosc destul de bine, dealtfel si CSS . Am facut deja treaba asta, este una simpla si fara multe complicatii (un singur file CSS de ex. )

Nu stiu care este urmatorul pas xD

Offline

 

#7 26 Apr 2010 10:26:15

gohan
Membru
Înregistrat: 13 Mar 2010
Mesaje: 62

Re: cms facut de tine

ok, deci sa inteleg ca am dat un raspuns mai lung si nu aveti chef sa-l cititi. tot ce incerc sa va rog este sa-mi zica cineva , care a mai facut proiecte in php  sau care a creat un site dinamic, sa imi zica si mie parerea sa si cateva sfaturi sau cu ce ar trebui sa incep (desi am inceput ,cred ca prost xD ) . Va multumesc XD

Offline

 

#8 26 Apr 2010 13:08:52

Alexandru.Cucu
Administrator
Locaţie: -21.8021247, -154.6975949
Înregistrat: 17 Jun 2008
Mesaje: 6966
Site web

Re: cms facut de tine

Cred ca ai cam mult de lucru asa ca va trebui sa te rezumi la lucruri mai simple, de baza:
[list]
[*]Editarea paginilor
[*]Managementul userilor si paginilor
[*]Managementul meniurilor
[*]Probabil ceva template-uri si teme simple
[/list]

Offline

 

#9 26 Apr 2010 15:43:13

gohan
Membru
Înregistrat: 13 Mar 2010
Mesaje: 62

Re: cms facut de tine

Alexandru.Cucu a scris:

Cred ca ai cam mult de lucru asa ca va trebui sa te rezumi la lucruri mai simple, de baza:
[list]
[*]Editarea paginilor   ------ OK
[*]Managementul userilor si paginilor    ---- manager pagini = ok . manager user=nui ok
[*]Managementul meniurilor
[*]Probabil ceva template-uri si teme simple --- Ok
[/list]

managementul meniurilor  ? la ce te referi?

Offline

 

#10 26 Apr 2010 17:08:14

Alexandru.Cucu
Administrator
Locaţie: -21.8021247, -154.6975949
Înregistrat: 17 Jun 2008
Mesaje: 6966
Site web

Re: cms facut de tine

Pai poti avea meniuri cu submeniuri, pagini care apar sau nu apar in meniuri... ordinea in care apar paginile etc. smile

Offline

 

#11 26 Apr 2010 21:04:12

gohan
Membru
Înregistrat: 13 Mar 2010
Mesaje: 62

Re: cms facut de tine

mda. m-am gandit si la asta, faza cu submeniurile nu prea ma ademene. cred ca o sa folosesc un css simplu si html & php curat. mai rapid mai placut. o sa am un singur meniu si 2 coloane , stanga / dreapta si continutul.este buna si ideea ta oricum, ms !

Offline

 

#12 30 Apr 2010 15:25:28

smotruc
Membru
Înregistrat: 09 Jan 2010
Mesaje: 68

Re: cms facut de tine

Cam prin ce stadiu ai ajuns cu proiectul ?
Ai reusit sa faci ceva ?
Daca mai ai nevoie de sfaturi ai putea sa ma intrebi pe mine una alta .
PHP, MySQL , HTML, CSS only smile


Fresh..

Offline

 

#13 15 May 2010 10:59:00

gohan
Membru
Înregistrat: 13 Mar 2010
Mesaje: 62

Re: cms facut de tine

@smotruc - dap. am ajuns aproape la jumatate. am facu treburile importante : installarea se face accesand (din cartela installation ) fisierul index.php , se introduc datele (fisierul index.php  trebuie sa aiba drepturile necessare pentru a scrie date in un alt file de pe server , se pot schimba dupa effectuarea installari ) in database si in un alt fisier (configuration.php ... etc ) .aveam o intrebare ... daca nu reusesti sa faci un exemplu in php poti sa-mi zici din cuvinte... cum fac sa folosesc mai multe "grupuri" de useri. de exemplu : administrator (drepturi aproape totale ) super adiministrator (drepturi depline ) moderator si user normal ? este ceva ce ma framanta : nu stiu cum sa fac.ai / aveti vreo idee ??  ms big_smile

Offline

 

#14 15 May 2010 13:27:33

dacian
Membru
Locaţie: middle of nowhere
Înregistrat: 10 Apr 2007
Mesaje: 904

Re: cms facut de tine

Este simplu de tot, fiecarui user ii aloci un anumit drept (1 - registered, 2 - moderator, 3 - supermoderator, 4 - administrator, etc), pentru acest lucru faci o tabela separata in care stochezi numerele + denumirile rangului respectiv plus in tabel userilor adaugi fiecarui user si acest parametru. La logarea ca utilizator setezi intr-o sesiune si dreptul fiecaruia.
Exemple:
userul gigel > registered:
$_SESSION['usertype'] = '1';
sau userul ionel > moderator :
$_SESSION['usertype'] = '2';
In codul sursa te joci cu if-uri :
if ($_SESSION['usertype'] == 1) {
//instructiuni pentru user inregistrat
} elseif ($_SESSION['usertype'] == '2') {
//instructiunile anterioare + drepturi de moderator
} elseif ($_SESSION['usertype'] == '3') {
//instructiunile anterioare + drepturi de supermoderator
} ........ si asa mai departe.
Sper ca ai prins ideea.

Offline

 

#15 15 May 2010 23:30:59

gohan
Membru
Înregistrat: 13 Mar 2010
Mesaje: 62

Re: cms facut de tine

super tare ziua de azi. ms de explicatie (tocmai am facut la scoala session si cookie si mia explicat proful destul de clar ) o sa incerc sa postez ceva intrebari cu codul prezent in cms meu.

Offline

 

#16 09 Sep 2010 14:26:15

gohan
Membru
Înregistrat: 13 Mar 2010
Mesaje: 62

Re: cms facut de tine

salut tuturor. am terminat cms (l-am terminat de pe 20 iulie,dar acuma am venit din vacanta).
acuma am o intrebare. pot sa il pun pe forum ? (bine inteles cu cateva explicatii, cum poate fi folosit....etc ) ??

Offline

 

#17 09 Sep 2010 14:55:04

Johane
Membru
Locaţie: Craiova
Înregistrat: 19 Oct 2008
Mesaje: 865
Site web

Re: cms facut de tine

gohan a scris:

salut tuturor. am terminat cms (l-am terminat de pe 20 iulie,dar acuma am venit din vacanta).
acuma am o intrebare. pot sa il pun pe forum ? (bine inteles cu cateva explicatii, cum poate fi folosit....etc ) ??

Eu zic ca il poti pune fara probleme.


Membru Craiova Linux Users Grup
"The mind is like a parachute - it works only when it is open"

Offline

 

#18 09 Sep 2010 15:41:22

gohan
Membru
Înregistrat: 13 Mar 2010
Mesaje: 62

Re: cms facut de tine

super. deci, sa incep. cms facut se numeste YOL. este foarte stabil si rapid. nu are foarte multe functi si seamana mai mult ca un blog, hai sa zicem , poate fi folosit ca un blog. no sa dau detali aici ptr ca cei care vad ca este mult de citit se lasa... nu vreau sa speriu lumea. exista un fisier citeste_ma in cartela zippata. daca aveti intrebari postati aici.

Descarca YOL

Offline

 

#19 10 Sep 2010 00:42:11

dymon
Membru
Locaţie: Constanța
Înregistrat: 24 Apr 2010
Mesaje: 197

Re: cms facut de tine

m-am uitat acum la el, ce și cum face - e drăguț, felicitări!
îmi place pagina de adăugare/editare articol big_smile
<3 javascript

Offline

 

#20 10 Sep 2010 01:58:54

gohan
Membru
Înregistrat: 13 Mar 2010
Mesaje: 62

Re: cms facut de tine

ms. e simplu si eficient.
eu iubesc programarea :X

Offline

 

#21 11 Sep 2010 22:51:25

gohan
Membru
Înregistrat: 13 Mar 2010
Mesaje: 62

Re: cms facut de tine

pentru adaugare si editare articole am folosit tynymce advanced editor. este foarte folositor si eficient.
va place CMS-ul ?

functii ce voi adauga in urmatoarea versiune:

- categorii articole pe data , luna si an.
- panou control admin in js
- contact me form
- mai multe optiuni pentru user, printre care modificare profil si avatar
- voi modifica intreaga cartela headers

Offline

 

#22 12 Sep 2010 00:20:44

dacian
Membru
Locaţie: middle of nowhere
Înregistrat: 10 Apr 2007
Mesaje: 904

Re: cms facut de tine

Vrei si critici/sfaturi referitoare la cms?

Editat ultima oară de dacian (12 Sep 2010 00:21:00)

Offline

 

#23 12 Sep 2010 02:56:20

gohan
Membru
Înregistrat: 13 Mar 2010
Mesaje: 62

Re: cms facut de tine

desigur. pe mine m-ar multumii sa fie si numai critici, ca asa il imbunatatesc.

Offline

 

#24 12 Sep 2010 06:16:40

dacian
Membru
Locaţie: middle of nowhere
Înregistrat: 10 Apr 2007
Mesaje: 904

Re: cms facut de tine

Greseli facute:
-tag-ul title nu este dinamic (fiecare pagina are un tag title static)
-prea multe fisiere css
-meniu static
-la modificarea template-ului esti nevoit sa modific 3 fisiere (index, about si contact)
-doar un singur template implementat
-nu sunt filtrate toate intrarile in baza de date (pericol de mysql-injection)

Sfaturi:
-renunta la paginile statice (about si contact) si incearca sa le implementezi direct in index.php (te poate ajuta un case sau poti face cate pagini vrei cu ajutorul bazei de date)
-meniu in baza de date

Cam atat momentan.

Offline

 

#25 12 Sep 2010 18:09:27

gohan
Membru
Înregistrat: 13 Mar 2010
Mesaje: 62

Re: cms facut de tine

ms dacian. ma bucur ca mi-ai zis toate astea. cat despre paginile about si contact stiu ca nu sunt ok facute astfel. dar le-am pus acolo in ultimul moment... doar ca fapt.

la ce te referi cand zici meniu in baza de date ?

Offline

 
Feed

Antet forum

Powered by FluxBB