Anunţ

Caută printre mesajele de pe forum înainte de a scrie unul nou!
Formulează corect întrebarea sau problema pe care o ai.
Respectă regulile forumului și Codul de Conduită!

#1 21 Apr 2012 10:16:23

-=VeNoM=-
Membru
Înregistrat: 01 Feb 2011

[REZOLVAT] Partitionare fara pierderea datelor

Am avut in dual boot ubuntu 10.04.4 cu Arch . Am sters ubuntu , am refacut grub-ul dar acuma mia ramas spatiu liber si doresc ca spatiul liber sa il combin cu /home .
Uitati imaginea de mai jos . Partitia unde am instalat Arch , am fost nevoit sa o fac "Extended" , iar dupa stergerea ubuntu-lui mi-au ramas 2 bucati cu spatiu liber .
Ei bine doresc sa unesc aceste 2 bucati sa fie una , si bucata finala sa o combin cu partitia /home , astfel incat sa nu pierd date de pe /home .

http://i.imgur.com/zeFF6.png

PS: Sper sa nu fie inchis/sters la prima citire .... stiu ca nu are legatura stransa cu ubuntu dar de acolo pleaca ... se putea intampla la fel daca aveam Ubuntu in "Extended" si stergeam Arch ... smile

Editat ultima oară de -=VeNoM=- (21 Apr 2012 17:11:50)

Desktop: E8400 @ 3.60GHz/4GB DDR2 @ 800MHz/GTX460 1GB/HDD WD 500GB + HDD 1T WD (ext)
Laptop:  Intel Core i3 @ 2.40Ghz/4GB DDR3 /IntelHD 3000 + Nvidia GT 520M 1GB/HDD 320GB

#2 21 Apr 2012 10:37:14

ticridu
Membru
Locaţie: Calarasi
Înregistrat: 17 Sep 2010

Re: [REZOLVAT] Partitionare fara pierderea datelor

Nu prea ai cum sa le unești. Una e la inceput iar una e la sfârșit. Doar pe ce de la sfârșit o poți folosi la home.

''Cu prostia te poți lupta, dar ea întotdeauna învinge'' I.L.Caragiale

#3 21 Apr 2012 10:56:17

Alexandru.Cucu
Administrator
Locaţie: Snagov
Înregistrat: 17 Jun 2008
Site web

Dar nici pe aia de la sfarsit direct, va trebui sa faci ceva cu partitia swap.

Muta partitia extinsa sda4 cu totul spre stanga, apoi o redimensionezi sa fie cat tot discul, stergi partitia swap (sda7), redimensionezi partitia pentru /home (sda6) cat sa mai ramana niste spatiu pentru swap, faci iar partitia swap si actualizezi /etc/fstab cu noile UUID-uri (la swap se schibma sigur).

E bine sa te gandesti de la inceput cum vrei sa arata hard-discul.
Eu folosesc asta:
http://img813.imageshack.us/img813/238/devsdagparted296.png
swap nu folosesc pe hard-disc, am o manevra cu zram, dar ar fi fost undeva la coada pe partitia extinsa.
Primele 3 partitii sunt cele de baza apoi in partitia exstinsa am o partitie care dupa cum ii spune si calea unde e montata, e pentru stocare. Aici daca nu am ce face pot redimensiona si adauga alte minunatii la coada.
Dupa cum vezi, totul e asezat in ordine si chiar daca nu am de gand prea curand sa modific ceva imi va fi destul de usor.

#4 21 Apr 2012 10:59:07

ticridu
Membru
Locaţie: Calarasi
Înregistrat: 17 Sep 2010

Am făcut un test și merge să modifici tot. Dar există riscul să bușești datele. Fă mai întâi o imagine cu Clonezilla la tot ce ai.

''Cu prostia te poți lupta, dar ea întotdeauna învinge'' I.L.Caragiale

#5 21 Apr 2012 11:05:03

Alexandru.Cucu
Administrator
Locaţie: Snagov
Înregistrat: 17 Jun 2008
Site web

Am pierdut si eu date la redimensionare in special la partitii NTFS, dar am recuperat totul cu testdisk.
Daca imi aduc bine aminte partitiile ext4 se redimensioneaza super rapid.

#6 21 Apr 2012 15:43:30

tzepu
GM
Locaţie: Bistrita
Înregistrat: 14 Feb 2008
Site web

Te felicit pentru alegerea făcută. Dar..... ce treabă mai are asta cu Ubuntu?
Tu mai ai Arch pe sistem, nu?
De ce nu scrii pe forumul lor, că doar na, e vorba de Arch nu de un fost Ubuntu.

Te-am "satisfăcut"? Dă o bere.

#7 21 Apr 2012 17:11:32

-=VeNoM=-
Membru
Înregistrat: 01 Feb 2011

Am reusit , multumesc mult de sfaturi .
Cum am facut ? Pentru cei care sunt cu sau vor fi cu aceeasi problema .
1. Am intrat in Gparted de pe Live CD cu Ubuntu 10.04
2. Am inchis swap (click dreapta pe bucata de swap si am dat Swapoff ,Apply)
3. Am redimensionat dupa bunul plac [fara sa pierd date ... in cazul meu]
4. Apply and reboot.

tzepu@ De ce aici si nu acolo ? Pai aici primesc raspuns rapid , in cateva minute sau ore, dar acolo stau o zi doua pentru aproape acelasi raspuns/aceleasi raspunsuri ca si aici .
Nu ma intelege gresit , ador acesta comunitate, dar in cazul in care ma duc pe alta comunitate care nu e foarte des frecventata de utilizatori , prefer sa revin "umil" si sa imi exprim opiniile,parerile,sfaturile,s.a.m.d .

Desktop: E8400 @ 3.60GHz/4GB DDR2 @ 800MHz/GTX460 1GB/HDD WD 500GB + HDD 1T WD (ext)
Laptop:  Intel Core i3 @ 2.40Ghz/4GB DDR3 /IntelHD 3000 + Nvidia GT 520M 1GB/HDD 320GB

Feed

Antet forum