Forumul dedicat sistemului de operare Ubuntu în România
Forumul Ubuntu România
Forumul de discuții și asistență al comunității Ubuntu din România

Forumul dedicat sistemului de operare Ubuntu în România
Forumul de discuții și asistență al comunității Ubuntu din România
Neautentificat.
Pagini: 1
Subiect închis
Salut,
Inainte de a va prezenta problema cu care ma confrunt vreau sa va spun ca sunt la primul contact cu Ubuntu pe care l-am instalat la sugestia unui prieten si vreau sa spun ca sunt fascinat si spre surprinderea mea curiozitatea de a incerca acest sistem nu mi-a fost deloc diminuata ci dimpotriva cu cat ma documentez mai mult cu atat imi dau seama cat de multe avantaje are fata de batranul Windows (fie el si W 7).
Am instalat versiunea 12.04 si in mare parte merge super Ok cu o singura exceptie.
SI acum Problema : In momentul in care incerc sa fac o copie de siguranta a sistemului primesc urmatorul mesaj din partea aplicatiei (care am inteles ca se numeste Deja Dup)
Nu pot fi create copii de rezerva pentru urmatoarele fisiere. asigurati-va ca le puteti deschide. /boot/System.map-3.2.0-20-generic-pae /boot/System.map-3.2.0-23-generic-pae /boot/vmlinuz-3.2.0-23-generic-pae
Am incercat sa deschid aceste fisiere dar nu am reusit si primesc mesajul ca fisierul este de tip necunoscut.
Vreau sa va spun ca inainte de a imi face curaj sa postez problema pe forum am cautat o rezolvare atat pe forumul acesta cat si pe cel in engleza dar nu am reusit sa gasesc o solutie.
Rog mult utilizatorii mai experimentati care folosesc ubuntu sa-mi puna daca au idee care ar putea fi problema si daca exista vreo rezolvare a acesteia. este o problema a aplicatiei de backup sau poate o problema cu acele fisiere (poate de permisiuni !!???)
De asemenea deoarece imi place sa fac lucrurile ca la carte si cat mai corect posibil in momentul in care am instalat Ubuntu 12.04 am folosit sugestiile voastre de pe forum si am creat 3 partitii separate (swap, /, /home) dar din cate am inteles este recomandat ca si dosarul /var sa fie montat pe o partitie separata.
V-as ruga de asemenea sa-mi impartaiti parerea voastra si sa-mi spuneti care ar fi paritionarea optima pentru Ubuntu. De asemenea pentru ce dosare anume este absolut necesar sa se faca backup.
Pe Windows procedam intr-un mod foarte simplu, faceam backup partitiei pe care se afla sistemul (C) si in momentul in care aparea o problema restauram aceasta partitie dar vazand ca Ubuntu este un sistem total diferit de Windows nu sunt convins ca aceasta abordare este corecta.
Ma gandesc sa fac copii de siguranta pentru toate dosarele aflate pe partitia / si sa le restaurez atunci cand este necesar. Este OK aceasta abordare?
Pe linux, daca este instalat "ca la carte", nu prea e nevoie sa faci copii de siguranta!
Ce inseamna "ca la carte"?
Partitionare corecta a HDD-urilor (daca ai mai multe), o partitie separata pentru /home, acolo unde sunt stocate fisierele utilizatorului, si unul sau doua scripturi care sa automatizeze intalarea programelor imediat ce ai instalat pe curat. Te asigur ca daca nu te apuci sa iti prinzi urechile prin fisierele sistemului, adica alea stocate in "/" si daca nu iti moare HDD-ul, iti va functiona sistemul de operare fara vreo reinstalare ani de zile. Ceea ce ai facut sunt metehne mostenite de la Windows.
Oau asta chiar ca a fost un raspuns rapid :![]()
Tocmai de asta am si intrebat pentru ca sunt convins ca fiind un utilizator de windows am aceste metehne de care trebuie sa ma dezvat.
Totusi din cate inteleg pe linux nu ar fi necesare absolut deloc copiile de siguranta? Mentionez ca nu ma intereeaza absolut deloc sa fac backup la dosarul /home. singurul meu semn de intrebare este vizavi de dosarele sistemului. Sa presupunem ca sterg din gresela un fisier sau fac cine stie ce modificari prin anumite fisiere ale sistemului. Nici in acest caz nu ar fi necesara o restaurare a sistemului? Exista alte metode de remediere a acestor probleme?
Copiile de siguranță sunt o idee excelentă, indiferent de sistemul folosit. Veți afla pe pielea voastră asta, fie că le-ați făcut, fie că nu (mai grav).
@paul.necsoiu: abordarea proprie sistemelor unix-like, cu drepturi de acces/deținători ai fișierelor împiedică accesarea acelor fișiere de către utilitarul pentru crearea copiilor de rezervă, dar împiedică totodată accesarea lor și de alte programe potențial periculoase. Este vorba de un comportament normal al sistemului. De șters/alterat dosare ale sistemului trebuie să te temi dacă intervii pe partiția root cu drepturi de administrare (sistemul te lasă să faci orice vrei deoarece se presupune că ești jupânul care știe tot). În operarea normală așa ceva nu se poate întâmpla; dacă însă dorești să-ți bagi nasul prin acele locuri, cunoașterea nu se dobândește fără a strica și a lua-o de la capăt.
Subscriu la ce a spus marianvasile. In totalitate. Aproape. Daca esti un utilizator normal (adica nu tii servere pe sistem si nu ai date extrem de importante pe sistem) si nu te apuci sa faci experiente atomice cu sistemul de fisiere al sistemului, si ca utilizator incepator ce esti iti prinzi urechile strict in directorul /home, unde se afla aproape toate setarile utilizatorului, nu prea iti cade sistemul, asa cum pateai pe windows. In cel mai rau caz stergi de tot ceea ce ai in /home si o iei de la capat.
Daca in schimb incepi sa umbli prin sistemul de fisiere aflat in "/", asa cum eu am facut de multe ori atunci.... ei bine atunci eu mi-am configurat un stick cu Ubuntu boot-abil, si doua scripturi pe care sa le rulez la reinstalare si care imi reinstaleaza tot ceea ce am nevoie pentru un sistem functional. Ramane sa aranjez eu manual diferite briz-briz-uri cu care eu m-am obisnuit. Bine ai venit printre noi. INcearca sa te acomodezi cu sistemul de operare, o vreme si apoi poti sa treci si la "experimente".... Mai citeste si pe aici diferitele probleme si rezolvari care sunt dezbatute.
Vezi ca ai si ubuntuone pentru a salva diferite fisiere de configurare on-line.
@marianvasile, scuza-ma ca nu sunt adeptul salvarilor de siguranta. daca am date foarte sensibile pur si simplu le scriu pe dvd si gata. E mai putina bataie de cap. daca ai servere si trebuie sa fii mereu on se schimba calimera!
Eu am tot timpul o imagine a / facută cu Clonzilla, iar pentru /home fac săptămânal cu Deja Dup. Nu prea am avut nevoie de ele, dar nu se știe niciodată. De ce sa mă chinui cu o reinstalare când o restaurare durează 15 minute?
Pentru ca asa iti mentii proaspete anumite cunostinte si, poate, acumulezi unele noi?
Cum a spus si marianvasile numai stricand si reparand tu cu manuta ta reusesti sa inveti.
Păi d-aia mi-am și făcut copii de siguranță, ca să pot face teste și strica liniștit
.
@ticridu
Cercetand pana in acest moment am gasit si eu multe indrumri catre folosirea Clonezilla si cam asta ar fi si intentia mea sa fac o copie de siguranta a partitiei / (desi nu sunt convins ca este necesar ca absolut tot din aceasta partitie sa fie salvat) pe care sa o pot utiliza ulterior.
De fapt poate nici nu imi este necesara aceasta imagine a partitiei si am sa incerc sa explic de ce spun acest lucru, si anume vazand cat de diferit este linuxul ma gandesc ca este posibil ca sa realizez ceea ce doresc si altfel si am sa incerc sa prezint mai jos 2 variante care cred ca ar putea fi folosite.
In primul rand vreau sa definim clar obiectivul si anume :
Gasirea unei metodei optime atat ca, complexitate cat si ca timp pentru a reveni la o versiune de Ubuntu functionala cu toate aplicatile si setarile, permisiunile , etc pastrate.
Si acum dupa toata cercetarea pe care am facut-o pana in acest moment cred ca ar fi posibile urmatoarele variante.
1. Crearea unei copii de siguranta a intregii partitii / cu Clonezilla care asa cum o vad eu este practic similar cu crearea unei copii de siguranta a partitiei C(Sistem) din Windows cu Actonis True image sau alt utilitar.
Din punctul meu de vedere si ca fost utilizator de windows aceasta varianta ar fi destul de oprtuna , DAR din cate am vazut, si exceptand faptul ca Clonezilla este ceva mai greu de utilizat, acesta trebuie intodeauna lansat de pe un stick/CD/DVD. Si aici l-as ruga pe ticridu sa-mi spuna daca exista vreo posibilitate ca Clonzilla sa fie instalat direct in Ubuntu si lansat de acolo.
2. Cea de-a doua varianta care cred ca ar fi posibila este mai mult o idee si o intrebare catre comunitate.
Sa presupunem ca avem un Ubuntu functional pe care am instalat si configurat o gramada de aplicatii. Sa spunem acum ca facem o copie de siguranta cu Deja Dup a tuturor fisierelor din partitia / la care avem acces ca administrator ( Observ ca Deja Dup nu face copii de siguranta pentru o serie de fisiere, care presupun ca sunt fisierele la care nu avem acces ca Admin ele fiind accesibile doar ca root).
Acum sa presupunem ca se intampla ceva cu partitia / si dorim sa revenim la starea anerioara a sistemului.
Ar fi posibila urmatoarea abordare ????
Instalam ultima versiune de Ubuntu folosind stick-ul butabil si apoi cu Deja Dup restauram toate fisierele carora le-am facut copii de siguranta. Va recrea aceasta varianta un sistem in care am instalate si setate toate aplicatiile pe care le aveam si inainte ???
Pentru ca daca acest lucru este posibil din punctul meu de vedere aceasta ar fi cea mai simpla si mai rapita abordare.
Eu nu am instalat niciodată Clonezilla în Ubuntu, dar nici nu am vrut. Dacă se strică Ubuntu cu ce mă ajuta ca am și Clonezilla instalat?
Eu folosesc MultiSystem pentru a pune Clonezilla pe stick și a buta direct de pe el.
Uite aici și aici niște tutoriale de utilizare a programului (Clonezilla). Să știi ca este foarte simplu, și eu sunt foarte mulțumit.
Cred că e bună și varianta pe care ai spus-o tu dar iți ia mult mai mult timp să refaci sistemul. Gândește-te că trebuie să reisntalezi și apoi să mai pui și backup ul.
Editat ultima oară de ticridu (26 Apr 2012 12:07:22)
@ticridu,
Miii de multumiri
. Cele 2 aplicatii sugerate de tine sunt extraordinare si impreuna ofera o solutie simpla pentru exact ceea ce cautam. Mai mult decat atat Stickul Multy System poate fi folosit pentru instalarea a diferite imagini.
Testand insa cele 2 aplicatii si restaurand imaginea creata de Ubuntu am observat ca setarile cum sunt setarile de desktop si aplicatiile blockate pe lansator nu sunt restaurate. Din cate am inteles aceste setari apartin fiecarui utilizator in parte si sunt pastrate in fisierul ascuns /home/username/.config
Intrebarea mea este ce fel de configurari sunt pastrate in acest fisier? Sunt pastrate setarile numai pentru aplicatiile care vin odata cu sistemul sau sunt pastrate setarile pentru absolut toate aplicatiile inclusiv cele instalate ulterior?
Daca sunt pastrate pentru toate aplicatiile atunci pentru resaurarea rapida si corecta a unui sistem Ubuntu cred ca am putea folosi inca o metoda pe care am gasit-o cercetand acest forum si anume am putea instala ultima versiune a sistemului si pentru reinstalarea tuturor aplicatiilor pe care le folosim si care nu vin impreuna cu sistemul am putea crea niste scripturi de instalare automata a acestor pachete. Dar acest lucru numai daca toate aceste aplicatii folosite in prealabil isi pot lua cofigurarile din dosarul /home/username/.config altfel ar fi o munca repetitiva care din punctul meu de vedere nu merita.
Daca cineva foloseste sau a incercat macar aceasta varianta de restaurare va rog sa ne confirmati daca este viabila sau nu.
De asemenea daca, cunoasteti va rog sa postati linkuri catre tutoriale sau documentatii privind configurarile utilizatorilor pastrate in dosarul /home/username/.config.
PS: Multumesc mult comunitatii cu ajutorul careia un incepator ca mine a inceput sa dezlege misterele linux si care mi-au inlaturat toate preconceptiile cum ca este un SO mult prea complex. Aceasta comunitate este de departe cea mai activa comunitate pe care am postat pana in acest moment (am primit raspuns la prima mea intrebare dupa doar cateva minute). Asta nu a facut decat sa-mi dea incredere ca, orice proleme vor aparea cu siguranta se vor gasi raspunsuri intr-un timp rezonabil pe acest forum.
Dacă ai partițiile / și /home pe același hard poți face o singură copie cu Clonezilla pentru ambele partiții. Atunci la restaurare vei avea totul complet.
Subiect închis
Pagini: 1