Anunţ

Caută printre mesajele de pe forum înainte de a scrie unul nou!
Formulează corect întrebarea sau problema pe care o ai.
Respectă regulile forumului și Codul de Conduită!

#1 30 Apr 2012 12:41:50

fulgerulnegru
Membru nou
Înregistrat: 01 Oct 2011

Baterie

Mi-am luat un laptop nou dell xps 17 si vreau sa stiu cum pot sa folosesc pe baterie si bateria sa nu o deteriorez:

1) sa o incarc si o sa descarc

2) sa o incarc la 100% si sa pastrez pe acumulator , calculatorul nu imi mai arata ca mai incarca bateria

Daca alcineva stie o solutie mai buna sa mi-o spuna si mie.

#2 30 Apr 2012 13:11:10

dacian
Membru
Locaţie: middle of nowhere
Înregistrat: 10 Apr 2007

Re: Baterie

La utilajul meu saptamanal fac o descarcare/incarcare completa, adica rulez pe baterie pana se opreste singur apoi i-l bag la incarcat. Si acum bateria ma tine cel putin o ora jumate (si e destul de vechi laptopul + ca e folosit intensiv).

#3 30 Apr 2012 13:16:23

fulgerulnegru
Membru nou

si restul saptamani cum faci

#4 30 Apr 2012 13:33:07

vladi
Membru
Locaţie: București
Înregistrat: 27 May 2011

Cum este corect:
- bateria nu se descarca la mai putin de 8% (pentru ai pastra capacitatea de stocare)
- cand laptopul este tinut in priza, bateria trebuie scoasa

Editat ultima oară de vladi (30 Apr 2012 15:03:41)

#5 30 Apr 2012 13:49:06

fulgerulnegru
Membru nou

si ce fac daca cum este la dell xps bateria are o forma ca o barba si imi tine laptop la un unchi fata de orizontala (adica mai ridicat decat orizontala)

#6 30 Apr 2012 14:00:03

dacian
Membru

Da, tot la 8% se opreste laptopul si la mine. Iar in restul saptamanii las bateria la locul ei (in laptop) si agregatul i-l folosesc pe incarcator. Eu nu scot bateria pentru ca mai lucru la diverse chestii si nu vreau sa ma trezesc cu surprizele renelului.....

#7 30 Apr 2012 14:07:01

fulgerulnegru
Membru nou

ce inseamna 'agregatul i-l folosesc pe incarcator"?

#8 30 Apr 2012 14:15:33

ticridu
Membru
Locaţie: Calarasi
Înregistrat: 17 Sep 2010

Adică laptopul îl folosește pe încărcător cu bateria în el. Așa fac și eu.

''Cu prostia te poți lupta, dar ea întotdeauna învinge'' I.L.Caragiale

#9 30 Apr 2012 14:46:09

vladi
Membru

Stiu ca cei mai multi procedeaza asa, dar este gresit. Utilizarea bateriei in timp ce laptopul este alimentat la priza, ii scade foarte mult durata de viata.
Daca va temeti de fluctuatii de curent, luati un UPS. Iesiti mai ieftin asa decat sa cumparati alta baterie pentru laptop.

Editat ultima oară de vladi (30 Apr 2012 15:02:36)

#10 30 Apr 2012 15:00:41

dacian
Membru

Daca este gresit sau nu chiar nu stiu. Dar cand am luat laptopul (acum vreo 2 ani) tinea bateria 2 ore si acum ma tine lejer o ora jumate.

#11 30 Apr 2012 15:02:56

vladi
Membru

Faci cum vrei, dar este bine sa cunosti si metoda corecta.

#12 30 Apr 2012 15:22:58

fulgerulnegru
Membru nou

Da , dar ce sa fac ca bateria mea nu este una plana?

#13 30 Apr 2012 15:28:53

Alexandru.Cucu
Administrator
Locaţie: Snagov
Înregistrat: 17 Jun 2008
Site web

Daca il tii in priza cu acumulatorul conectat tu practic ai un PC cu UPS.

Nu are rost sa scoti bateria ca oricum se opreste incarcarea cand e gata. Altfel vedeai numai laptopuri explodate smile
Cauta "lipo overcharge" pe Youtube ca sa vezi ce s-ar intampla la supraincarcare.
http://www.youtube.com/watch?v=CORysPF3rmk

Cel mai sanatos ar fi sa incarci bateria pana la 80% si sa il folosesti asa. Mai nou am vazut ca producatorii de laptopuri livreaza si ceva soft pentru Windows care permite incarcarea pana la nivelul asta.

Pe GNU/Linux nu stiu daca exista asa solutie, dar promit ca ma documentez smile

De lucrurile astea trebuie sa tii cont de la inceput. Daca acumulatorul e dus... inlocuire si dup'aia grija smile

#14 30 Apr 2012 15:28:59

ticridu
Membru
Locaţie: Calarasi
Înregistrat: 17 Sep 2010

Scoate-o dacă te incomodează. Ai primit răspunsuri ca să știi ce trebuie să faci.

''Cu prostia te poți lupta, dar ea întotdeauna învinge'' I.L.Caragiale

#15 30 Apr 2012 15:33:31

fulgerulnegru
Membru nou

Problema e ca daca scot bateria aerisia lui se blocheaza  si atunci fac mai mult rau decat bine. Plus de asta ce inseamna UPS , si tu ce zici in sensul ca incarc pana la 80 % bateria si o folosesc asa cu acumulatorul .
Mentionez ca laptop meu este nou nout, imi arata ca nu mai incarca cand e plin

Editat ultima oară de fulgerulnegru (30 Apr 2012 15:50:32)

#16 30 Apr 2012 16:21:56

Alexandru.Cucu
Administrator
Locaţie: Snagov
Înregistrat: 17 Jun 2008
Site web

UPS = Uninterruptible Power Supply - http://en.wikipedia.org/wiki/Uninterrup … wer_supply
Se opreste incarcarea cand acumulatorul e plin si foloseste energia de la adaptor direct deci nu folosesti acumulatorul cand e bagat in priza, comuta pe el doar daca se intampla ceva cu energia de la priza.

Nu stiu cat ajuta chestia cu incarcatul pana la 80%, dar daca unii producatori recomanda asta presupun ca stiu ei ceva smile

#17 30 Apr 2012 17:32:41

xCs
Membru
Locaţie: Iaşi, România
Înregistrat: 09 Apr 2007
Site web

Eu iti recomand sa folosesti laptopul in mod normal, adica cu bateria il el si conectat la priza. De ce? Pentru ca: bateria actioneaza ca un "buffer" pentru eventualele fluctuatii de tensiune si/sau caderi de tensiune. Deci cred ca ai prefera sa ti se arda bateria si nu laptopul la o fluctuatie mai amre de curent si sa p[latesti 200 - 300 RON pe o baterie decat 2000 - 3000 RON pe un laptop + daca stai fara baterie si iti cade curentul si tu lucrezi la ceva in momentul ala ... cam pierzi munca ...

Deci consider ca a folosi laptopul cu bateria in el si alimentat e cel mai corect.

Exemplu: am un HP Compaq 6735s de 3 ani si 2 luni si la inceput tinea bateria 2,5 h . acum tine cam 1,5 h ... iar bateria este de 6 celule ...iar una de 8 celule o poti gasi noua pe eBay la un pret derizoriu ...

P.S. explicatia a fost asa, mai pentru cineva fara cunostinte in domeniul energiei, pentru ceilalti cititi regimuri tranzitorii dintr-o carte de electronica / electrotehnica

Editat ultima oară de xCs (30 Apr 2012 17:34:31)

Vă rog evitaţi a-mi trimite mesaje pe forum ... verific adresa de email afiliată incredibil de rar ...

#18 30 Apr 2012 18:27:21

sun zun
Membru nou
Înregistrat: 07 Feb 2012

@xCs adaptorul laptopului este compus din niste componente mai sofisticate... plus multe diode... daca vine de exemplu 380 de volti in adaptor, lapotopul nu va pati nimic crede-ma. eu imi folosesc laptopul meu pe adaptor fara baterie in el cu o descarcare si incarcare o data la saptamana. bateria merge brici smile

professional atheist

#19 30 Apr 2012 19:55:22

dacian
Membru

Cu sau fara baterie foloseste-l si nu-ti mai fa griji, ca oricum nu te tine asa de mult incat sa-l lasi mostenire la nepoti......

#20 30 Apr 2012 20:07:47

fulgerulnegru
Membru nou

dacian a scris:

Cu sau fara baterie foloseste-l si nu-ti mai fa griji, ca oricum nu te tine asa de mult incat sa-l lasi mostenire la nepoti......

Foarte bine punctat , dar eu vreau sa reziste cat mai mult si sa lucrez cat mai optim

#21 30 Apr 2012 20:28:01

Anca_Emanuel
Membru
Înregistrat: 28 Jan 2011

Probabil exista un manual, eu nu prea am cautat.
Am cautat in schimb ceva acumulatori standard pentru aparate foto: Sanyo Eneloop: http://www.eneloop.info/home/eneloop-user-guide.html
Nu stiu daca e la fel, dar numarul de reincarcari e clar: peste 1000.
In plus: intre reincarcari, timpul de descarcare al bateriei e de peste un an.

Editat ultima oară de Anca_Emanuel (30 Apr 2012 20:29:39)

#22 30 Apr 2012 20:43:55

Ăla micu'
moderator
Locaţie: Constanța
Înregistrat: 10 Feb 2010
Site web

Exemplu  personal  bazat  pe  experiența  proprie  multiplicată de 3 laptop-uri  și  nu  recomandare.

.

[REZOLVAT] ? => DONEAZĂ !     
SWAP -sursa.    .....
Mesaj anti-troll.     Ubuntu = umanitate către ceilalți

#23 01 May 2012 03:50:05

adrianrly
Membru
Locaţie: Piteşti, Argeş
Înregistrat: 26 Feb 2012

sun zun a scris:

@xCs adaptorul laptopului este compus din niste componente mai sofisticate... plus multe diode... daca vine de exemplu 380 de volti in adaptor, lapotopul nu va pati nimic crede-ma. eu imi folosesc laptopul meu pe adaptor fara baterie in el cu o descarcare si incarcare o data la saptamana. bateria merge brici smile

Diodele blocheaza trecerea curentului intr-un anumit sens si sunt folosite la conversia CA-CC. Sa stii totusi ca si o dioda polarizata invers va ceda la o anumita tensiune(tensiune de strapungere).
Tu te referi la regulatoare de tensiune si transformatoare.

Bateria face parte din categoria consumabilelor. Odata si odata tot o schimbi.

Editat ultima oară de adrianrly (01 May 2012 03:50:28)

http://forum-lines.ru/rez/ab225036.gif
----
12.10 on Dell N5010 and F17 on Aspire One D260

#24 01 May 2012 09:09:23

marcelbanu
Membru
Locaţie: Deva
Înregistrat: 20 Sep 2009
Site web

Nu pățește nimic bateria dacă e ținută în laptop cînd acesta este în priză, pentru perioade lungi de timp. Laptopurile păstrează tensiune la bornele bateriei (cînd este băgat în priză) atît cît să țină bateria la un procent de încărcare de 98%. La laptopurile ținute în priză bateriile își pierd proprietățile în timp tocmai pentru că nu le mai formatezi din cînd în cînd.
Bateria de laptop se deteriorează și singură în timp, dar mult mai puțin. Factorii care contribuie la deteriorare sînt temperatura mediului ambiant și gradul de încărcare.
Este totuși de recomandat să se scoată bateria din laptop în cazurile în care ventilația laptopului nu este foarte bună adică se încinge foarte tare, deoarece temperatura ridicată  la care este supusă bateria duce la descărcarea ei și nu faptul că este  conectată mereu la laptop. Mă refer la un laptop care are ventilația bună și nu se încinge cînd funcționează.

Ce să fac atunci cînd folosesc laptopul pe baterie, pentru ca aceasta să mă țină cît mai mult?
-        Oprește conexiunea wireles(Wi-Fi) si BlueTooth-ul – dacă nu le folosești.
-        Păstrează bateria și conectorii ei  curați. Curăță conectorii bateriei  regulat cu un bețișor cu vată (gen bețișoare de urechi).
-        Nu asculta muzică sau vizualiza filme sau filme de pe dvd – activitățile multimedia consumă foarte multă energie electrică
-        Deconectează toate dispozitivele externe precum modemuri de internet sau dispozitive de tip USB. Folosește touchpadul laptopului în locul unui mouse USB.
-        Ajustează luminozitatea ecranului, cu cît e mai puțin luminos cu atît salvezi mai multă energie.
-        Setează-ți laptopul sa închidă ecranul și hard diskul după 10 minute de inactivitate.
-        Redu volumul difuzoarelor sau setează-le pe mute.
-        Dacă ai o placă wireless, oprește-o cînd nu o folosești.
-        Încearcă să nu folosești  CD-uri sau DVD-uri deoarece unitățile optice sînt printre cele mai mari consumatoare de energie electrică dintr-un laptop.
Dacă pleci de la  laptop pentru o perioadă scurtă de timp folosește Standby, această funcție îți va stoca  pe RAM toate aplicațiile și activitățile tale iar monitorul și hard diskul se vor opri, deci vei salva energie.

Editat ultima oară de marcelbanu (01 May 2012 09:28:47)

Scurtă prezentare aplicații Ubuntu Lucid Lynx (10.04)
Ubuntu Lucid Lynx
Utilizator linux: 508056

#25 01 May 2012 09:45:13

dacian
Membru

Anca_Emanuel a scris:

Probabil exista un manual, eu nu prea am cautat.
Am cautat in schimb ceva acumulatori standard pentru aparate foto: Sanyo Eneloop: http://www.eneloop.info/home/eneloop-user-guide.html
Nu stiu daca e la fel, dar numarul de reincarcari e clar: peste 1000.
In plus: intre reincarcari, timpul de descarcare al bateriei e de peste un an.

Din cate am citit eu (pe ceva forumuri de electronica) bateriile de laptop au in ele, pe langa circuitele de protectie (la temperatura, la descarcarea excesiva etc) si o memrie EEPROM in care sunt stocate, printre altele, capacitatea constructiva a bateriei (a celulelor de fapt), numarul de incarcari efectuate si alte informatii. Si tot din acele informatii am inteles ca laptopul pastreaza bateria incarcata in procent de 100% (adica sa fie tot timpul plina) dar, si aici e "smecheria" o descarcare/incarcare de 5-10% nu e considerat un ciclu complet de incarcare. Din aceasta cauza eu aplic metoda mea specificata mai sus, metoda care da rezultate in cazul meu.

Feed

Antet forum