
Forumul dedicat sistemului de operare Ubuntu în România
Forumul Ubuntu România
Forumul de discuții și asistență al comunității Ubuntu din România
Forumul dedicat sistemului de operare Ubuntu în România
Forumul de discuții și asistență al comunității Ubuntu din România
Neautentificat.
Pagini: 1 2
Precizare:
1: versiunea la care se referă acest tutorial (precum și toate legăturile pentru aceasta) este Ubuntu 10.04 pentru 32 biți, deoarece este cea mai potivită pentru o asemenea sarcină, din mai multe motive.
2: metoda necesită o legătură la Internet, pentru că mediul de la care pornește instalarea are nevoie de rețea pentru a aduce pachetele necesare; consider că routerele care dau Internet prin dhcp nu sunt echipamente exotice, greu de găsit în casa omului.
3: ceea ce este descris mai jos este modul meu de lucru; desigur, poate fi îmbunătățit, sunteți liberi să o faceți.
Pentru calculatoarele aflate la limita inferioară a specificațiilor (procesoare~450 MGhz RAM~384), o instalare normală a sistemului de operare Ubuntu nici nu poate fi realizată, deoarece cerințele pentru rularea instalatorului grafic Ubuntu le depășesc lejer. Ați putea încerca varianta instalării de pe discul Alternate, însă veți avea același mediu grafic Gnome, fără a putea alege un alt mediu grafic mai puțin pretențios cu resursele, așadar mai rapid.
Imaginea de bază de la care pornim este discul Ubuntu Minimal. Descărcați această imagine și o ardeți pe un CD folosind din programul preferat opțiunea Scrie o imagine de disc (Burn ISO Image) sau realizați un stick USB de pornire prin utilitarele specifice mediilor Ubuntu/Linux sau Windows, în funcție de ce mașină aveți la îndemână. Aici resursele sunt pe alese, pornind de la Creatorul de discuri USB din Ubuntu, trecând prin Multisystem și Unetbootin, precum și comanda dd, care, credeți sau nu, are și un echivalent în Windows, pentru cei mai avansați.
De-acum aveți imaginea. Porniți calculatorul de pe CD-ul sau mediul USB creat. După pornirea sistemului, urmați instrucțiunile afișate. Printre primele proceduri va fi cea de detectare a plăcii de rețea și configurare a conexiunii Internet. De regulă, un furnizor dhcp sau un router care asigură o conexiune dhcp nu ridică niciun fel de probleme instalatorului text. Dacă vă aflați în altă situație, căutați resurse pe Internet.
Vă folosiți de tastele Tab, de tastele săgeți, de tasta Spațiu și de tasta Enter pentru a muta câmpurile active, pentru a selecta opțiuni și pentru a le confirma. Nu este atât de greu precum credeți.
Există două momente mai delicate, unul în care specificați partițiile sistemului, altul în care realizați selecția programelor. Pentru primul puteți aplela la forumul de față, discuții sunt cu duiumul. În ceea ce privește alegerea pachetelor de instalat, eu aici specific numai serviciul cups, de tipărire. În varianta pe care am instalat-o eu, traducerea în limba română era puțin nefericită, termenul print fiind tradus prin listare. Uitați-vă bine sau nu alegeți nimic, urmând să instalați ulterior acest serviciu.
Acestea fiind spuse, să începem:
Imaginea pe care o veți avea la boot poate fi aceasta:
Tastați Enter pentru a ajunge aici:
Evident, alegeți Install. Veți trece în ecranul de alegere a limbii. Mie-mi place a noastră:
Urmează detecția mapării de tastatură. La fel, folosesc ro std (cu ș,ț, etc) care poate fi încărcată prin procedurile din imaginile următoare. Atenție la caracterele pe care trebuie să le introduceți de la tastatură sau despre care trebuie să dați informații instalatorului (am ales câteva imagini, nu este toată succesiunea de întrebări):
După limbă și tastatură, sunt configurate sursele de programe. Mergeți pe cele implicite, le vom schimba mai târziu din Synaptic.
Dacă nu aveți rețele speciale de internet, lăsați liber câmpul pentru proxi, ca mai jos:
De-acum vor fi aduse pachetele pentru demararea procedurii de instalare. Fiți răbdători, în funcție de netul pe care-l aveți, poate dura câteva minute (dar se face, chiar dacă nu observați activitate.
Ajungeți la configurarea timpului. Alegerea unei sincronizări cu UTC nu creează nici o problemă, în afara situației când aveți dual-boot cu Windows XP. Nu știu de celelalte versiuni mai noi de la Redmont, dar XP-ul câteodată clachează și dă UTC-ul în locul timpului local; instalarea Linux n-are treabă cu grețurile astea.
De-acum încep cu adevărat chinurile facerii. Am ajuns la partiții. Mergem pe manual, că de, vrem Linux, iar asta înseamnă să fim deștepți:
Alegeți apoi discul sau partiția dedicată Linuxului. Eu am o instalare în VB, dar puteți deprinde pașii fără probleme. Pornesc de la un disc (sau voi de la o partiție) gol (goală):
Aleg să creez o partiție nouă pe acel spațiu:
Pe aceasta, care va fi destinată / o fac primară:
Urmează datele despre partiție:
În imaginea de mai jos sunt trecute atributele partiției. De regulă, aici nu aveți ce modifica, DAR dacă atributele nu sunt cele din imagine, vă folosiți de tastele săgeți pentru a vă poziționa pe cîmpul care-l doriți modificat și apăsați Enter pentru opțiuni. Ca dimensiune, recomand pentru / maxim 6-8 GO (rețineți că vrem să aducem la viață un sistem mai vechi, care nu dispune de 200-300-600 GO, precum azi; în instalarea mea virtuală, am obținut max 2 GO ocupați pe root; acum depinde și ce vreți voi să puneți pe sistem).
După ce este gata partiția root (/), trecem la /home. Aici se vor afla documentele, pozele, filmele voastre. Practic, feliem din nou spațiul liber, având grijă să lăsăm o parte goală pentru swap. În exemplul meu am lăsat în jur de 512 MO. recomand 1 maxim 2 (nu cred că veți lucra cu editări grafice complexe sau cine mai știe ce aplicații care să halească memorie ca la balamuc). Puteți alege așadar maximum, minus rezerva pentru swap. Ovom face logică, pentru a putea fi feliată mai târziu, după dorință, dacă veți avea idei trăsnite (partiție dedicată copie date, încercări distribuții Linux).
Avem din nou pagina cu atributele partiției. verificați cu atenție înainte de a confirma finalizarea partiției:
În sfârșit, swap-ul, din rezerva păstrată:
La pagina atributelor partiției, veți avea date eronate:
Modificați-le folosindu-vă de tastele săgeți și Enter, pentru a obține o zonă de swap:
Consultați rezumatul afișat, și dacă totul este în regulă, confirmați. dacă nu, aveți butonul Înapoi.
Procesul de instalare continuă, cu aducerea pachetelor de pe net:
Din nou, fiți răbdători. Urmează configurarea utilizatorului:
Numele complet:
Numele de scenă (așa cum va fi văzut de calculator):
Parola și confirmarea ei (introduceți una puternică, dar nu ceva pe care să uitați ușor):
Veți fi întrebat dacă doriți criptarea dosarului personal. Eu nu vreau, dar alții poate că da. Alegeți în consecință:
Urmează pagina configurărilor pentru actualizări. Alegerea mea este mai jos. oricum, vom face un retuș din Synaptic.
Se aplică setările pentru apt (automat, n-aveți treabă, imagine de control):
Acum vă este prezentată fereastra de alegere a aplicațiilor și serviciilor. Alegeți doar serviciul de tipărire, altceva nu ne interesează acum:
Urmează încărcătorul de sistem (GRUB). Dacă este singurul sistem de operare, nu veți avea listate alte opțiuni. Alegerea implicită, cu GRUB în /dev/sda, este cea câștigătoare.
Următoarea pagină este cea despre care discutam la începutul prezentării: reglarea ceasului de sistem conform cu UTC:
Ultima confirmare va reporni sistemul. Scoateți mediul de instalare (CD/USB) și verificați BIOS-ul pentru a permite pornirea de pe discul fix.
Ceea ce ați obținut este asta, după ce vă autentificați:
Prima comandă în mediul vostru minimal va aduce mediul grafic și câteva utilitare de bază:
sudo aptitude install xorg wdm fluxbox fluxconf synaptic eterm lxterminal
Xorg-ul este serverul grafic, wdm-ul asigură autentificarea în mediul grafic, fluxbox este administratorul de ferestre (de fapt, nu numai, deoarece conține și o suită de aplicații dedicate , synapticul vă permite instalarea, dezinstalarea și configurarea surselor de programe, eterm pune wallpaper-ul și lxterminal este un emulator de terminal mai prietenos cu utilizatorii și resursele de sistem - permite copiere/lipire).
După instalare, reporniți sistemul cu
sudo reboot
Iată cum veți fi întâmpinați de ecranul de autentificare și de mediul grafic:
Prima șmecherie este configurarea Synaptic, astfel:
1. Sursele de programe puse pe serverul principal (main). Este mai stabil, chiar dacă asigură o viteză mai mică (din Settings).
Urmează actualizările, ca mai jos. și nu uitați de Reload (Reîncarcă):
O actualizare importantă este cea a fluxboxului, pentru care adăugați o arhivă de programe ppa:
sudo add-apt-repository ppa:paultag/fluxbox sudo aptitude update && sudo aptitude safe-upgrade
Dacă a mers, ieșiți din fluxbox (Exit) și autentificați-vă din nou. Veți obține asta:
Pentru configurarea ca sistem utilizabil (aplicații, personalizări și probleme întâlnite de mine) apelați la acest topicși la site-ul fluxbox wiki.
Spor la treabă!
Offline
@scdragos: pornește de la Ubuntu 11.04 MinimalCD. În rest, cam ăștia-s pașii.
Offline
+++
In 11.04 e la fel ca si in 10.04, diferenta apare cand vrei sa instalezi gnome, bagandu-ti pe gat fara sa te intrebe unity.
Offline
+1 pt acest tutorial foarte detaliat Marian Vasile.Ar mai fi de adaugat si un file manager doar,de exemplu thunar,pcmanfm sau chiar rox-filer.Optional doar si conky,gkrellm2,wbar,urxvt-unicode,cairo-compmgr sau xcompmgr.
Editat ultima oară de stanca (02 Jul 2011 20:05:44)
Offline
@stanca: da, aici există o listă cu ce folosesc în completarea fluxbox. Și cele adăugate de tine sunt beton!
Offline
foarte frumos...un astfel de material iti poate salva un claculator vechi de la"aruncat la gunoi"...insa am o rugaminte...cum se poate face o instalare pe o concexiune tip rds?...am mai incercat de mai multe ori sa instalaez MinimalCD dar nu stiu cum sa realizez o conexiune la internet...mai poti adauga cateva secvente si despre realizarea unei conexiuni tip DSL?....cum pot fi 'pacaliti" pasii:
1.Conexiune VPN
2.DSL-add
3.Editare conexiune
4.Aplica.....?
Offline
sudo ppoeconf
,si urmezi pasii raspunzand la toate intrebarile cu da.
Offline
Nu se poate cu pppoeconf, trebuie configurata reteaua la inceputul instalarii cand se pregateste pentru a lua pachetele de pe serverele ubuntu.
Cred ca s-ar putea numai cu ceva artificii:
- sa imprumuti temporar un router care sa-l configurezi corespunzator;
- sa configurezi un alt PC ca server ftp unde sa ai ubuntu(de pe un DVVD) la Download-varianta incomoda si neincercata de mine.
Offline
ppa-urile doar pun programele la bătaie...trebuie să-l aduci în sistem, după cum făcut, prin comenzile de instalare. Poți porni un program cu Alt+F2, nume program și Enter.
Poți edita meniul Fluxbox pentru a adăuga un program.
De oprit sistemul, numai din Terminal, cu sudo shutdown -h now sau sudo halt. Da` e rapid, nu?
Medibuntu îl pui exact cu comanda de pe site:
sudo wget --output-document=/etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list http://www.medibuntu.org/sources.list.d/$(lsb_release -cs).list && sudo apt-get --quiet update && sudo apt-get --yes --quiet --allow-unauthenticated install medibuntu-keyring && sudo apt-get --quiet update
Apoi instalezi w32codecs, libdvdcss2, googleearth și ce mai vrei tu. Mai poți pune și ubuntu-restricted-extras
Offline
Nu există. Ce vrei să faci pentru tastatură și mouse?
Offline
Pentru tastatură, din Terminal:
setxkbmap ro std
Restartul va șterge configurarea, și va reveni la cea implicită (us bănuiesc). Pentru a o schimba manual,
setxkbmap us
Pot fi adăugate în meniu, folosind resursele de pe Fluxbox Wiki.
Despre mouse, mă interesez acum.
Offline
Ia vezi cu mouse-ul:
http://www.linuxquestions.org/questions … se-145621/
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=185186
Pentru jucării cu tastatura: http://fluxbox-wiki.org/index.php?title … ard_layout
Viteza are un preț: mai greu de configurat, aproape totul se face prin fișierele text. Mai ai fluxconf și fluxmenu în Alt+F2 dar sunt sărace în opțiuni...
Offline
Dacă nu dai tu de el, voi mai căuta și eu când am timp.
Offline
Da, aveai Ubuntu cu tot tacâmul!
Offline
scdragos a scris:
Hai că ești tare! Am rezolvat și mouse-ul. Mulțumesc mult!
Dacă nu-ți dezactivai chestia cu reputația, te-alegeai cu o gămadă de puncte.
****************************************************************************************
Și setarea mouse-ului ține tot până la primul restart.
Cred că trebuie să existe un fișier de configurare pe undeva, unde se pot personaliza setările.
Chestia cu reputatia tocmai o cautam si eu.
Incearca sa pui toate aceste comenzi necesare in ~/.fluxbox/startup pt a porni automat la fiecare start.
Editat ultima oară de stanca (05 Jul 2011 22:16:33)
Offline
Dupa ce am dat Continua, dupa intrebarea cu Proxy, imi apare un ecran albastru si o dunga gri in partea de jos a lui. Nu se acceseaza reteaua, nu face nimic. E normal asa? Cat sa astept?
LE: Am schimbat mirrorul si tot asa nu face nimic. Cred ca este o problema de la mine. In ce VirtualBox a fost instalat?
Editat ultima oară de big_bum (24 Jul 2011 17:14:15)
Offline
big_bum a scris:
Nu se acceseaza reteaua, nu face nimic. E normal asa? Cat sa astept?
Trebuie doar sa ai rabdare . Asa sta si la mine.
Editat ultima oară de trilogy (24 Jul 2011 18:17:36)
Offline
Da... Asa e. Dupa 20 de minute a pornit. De ce i-a luat atat de mult?
Offline
La mine in virtualbox 4* merge in cateva secunde poate ai setat pe la placa de retea ceva gresit iar pe laptop e lafel
Offline
E setata o placa Intel ca NAT in VBox, iar laptopul e setat prin DHCP Static, wireless.
A pornit instalarea, merge bine, doar ca a stat mult dupa ecranul cu alegerea serverului proxy.
Offline
Pai daca nu ai proxi trebuia sa sari peste... este un buton acolo... si dupa dureaza o secunda
Offline
A stat dupa, de asta mi s-a parut dubios.
Well, instalarea a decurs ok, astept sa trec pe la o vecina sa-mi iau niste piese si vedem daca ne iese in mic server.
(de fapt asta vroiam sa vad, daca ma descurc cu fluxbox )
Editat ultima oară de big_bum (24 Jul 2011 22:39:11)
Offline
Daca aveti probleme cu sunetul e bine sa aruncati o privire si aici:
http://howto.blbosti.com/2010/03/ubuntu … n-console/
Offline
Am instalat minimal cd 12.04 si nu reusesc sa deschid synaptic-ul....imi apare in lista cu aplicatii
.....doar atat ....ceva solutii?
Offline
Ai instalat Synaptic si nu porneste?In 12.04 acest manager de pachete nu vine instalat default el trebuie adaugat manual.
Offline
Pagini: 1 2