Anunţ

Caută printre mesajele de pe forum înainte de a scrie unul nou!
Formulează corect întrebarea sau problema pe care o ai.
Respectă regulile forumului și Codul de Conduită!

#1 11 May 2013 17:50:54

baas
Membru nou
Locaţie: Pordenone,IT
Înregistrat: 11 May 2013
Mesaje: 6

Boot aleatoriu LinuxMint Nadia

Bine v-am găsit! Sunt un nouvenit pe linux, in special Ubuntu (raring)  si Linuxmint (Nadia). Dacă la inceput am cochetat ceva mai mult de doua luni cu Fedora, acum incerc sa ma obișnuiesc si cu alte distro-uri. Fac asta mai mult di curiozitate, nu sunt in domeniu, ci un utilizator ''casnic'', și aș dori sa învăț ceva care să-mi fie util mult timp deacum înainte.
De fapt, am realizat (opinie personală) ca aș putea înțelege filozofia si funcționarea linux nu prin utilizarea unui singur sistem care s-a mulat aproape perfect pe configurația hardware-ului meu, in speță Fedora 16 86_64.amd, ci prin încercarea tuturor distribuțiilor majore. Fiind începător totuși, am preferat să aștept puțin până a aborda Slackware, Arch sau chiar Debian. De fapt am aruncat o privire si prin Debian, până acum cel mai atrăgător -dacă pot spune așa ceva fără a supăra partizanii altor distro-uri!

Așa am ajuns să mă apropii de Ubuntu, Mint sau Zorin, după ce în prealabil am avut dualboot-uri Fedora-Rosa(tare!) , Fedora-Mageia (cam nefinisată și cu un Grub 1.5 care cred că ar merita un upgrade). Știu că pare o salată, mai ales pentru un incepator si o perioadă scurtă de timp, dar eu incep să acumulez vitaminele wink si anume informație, linie de comandă, lucruri care nu le-am întâlnit în windows.
Dacă e să fiu cinstit, am învățat mai mult în patru luni de newbie linux decât în ceilalți ani (mulți!) de uindăus user! Mai bine mai târziu decât niciodată! smile
Așa că astăzi am o săptămână de când am dat yum/urpmi/yast (uitasem OpenSUSE!) pe sudo apt-get & co. și mi se pare că voi continua pe această distribuție o bucată bună de timp...
 
Sper că nu v-am plictisit cu monologul meu, dar e primul post pe acest forum si am profitat de acest lucru pentru o succintă prezentare. Revenind la subiect, vreau să vă cer puțină iluminare într-o problemă agasantă dar, sper eu, nu insurmontabilă.

Am un Aspire cu AMD Turion(tm) 64 X2 Mobile Technology TL-60 × 2, RAM 4 GB  și nVidia 8600MG (placa grafică originală era un 8400, dar nu cred că are importanță) pe care zburdă (când boot-ează!) LinuxMint 14 (Nadia) 64bit Kernel 3.5.0.17-generic cu GNOME 3.6.0 (Cinnamon).
Spun când boot-ează deoarece e destul de greu să-l conving să pornească intotdeauna (sistemul), cel mai des lăsându-mă, după pornirea Grub și trecerea celor zece secunde, cu ecran negru.
Dacă până la urmă pornește se oprește cu o eroare de tip conflicts with video rom mem [mem0x000c0000-0x000cd1ff].
Înțeleg că nu se ''pupă'' cu placa grafică, dar atunci de ce in ''momentele bune'' boot-ează fără nici o problemă?

Mai precizez că Nadia e pe /dev/sdb iar pe /dev/sda am Raring, tot 64 bit, fuge și el dar mă omoară Unity-ul. Grub-ul e pe /dev/sda, citisem de o scăpare a dezvoltatorilor Mint in ceea ce privește funcționarea cu Grub pe /dev/sdb și l-am mutat cu grub-install după ce am bootat de pe un livecd supergrub2disk.
Partiționarea e cea clasică(?) desktop/începător: 20 Gb pentru root, 2 Gb de swap si restul /home.

Acum aștept răspunsurile voastre și vă mulțumesc anticipat, chiar dacă o să-mi spuneți că s-a mai discutat...Eu unul nu am găsit un răspuns satisfăcător, mă gândesc aici și la varianta nomodeset (chiar dacă nu știu cât e de valabilă in cazul meu, aș vrea să o încerc dar nu știu cum sa ajung să editez quiet splash și dacă ajută la urma urmei...) apoi, dacă nu pățeam lucrul acesta, mai eram eu pe Forumul Ubuntu?
O seară bună!
____________________________________________________________________

Editat ultima oară de Ăla micu' (11 May 2013 20:54:08)

Offline

 

#2 11 May 2013 21:11:50

Ăla mic
Moderator
Locaţie: Constanța
Înregistrat: 10 Feb 2010
Mesaje: 5600

Re: Boot aleatoriu LinuxMint Nadia

Cu alt mediu de lucru în afară de Cinnamon ai încercat ?

Personal m-am oprit la Mint 13 MATE și voi mai încerca numai versiunile Mint LTS.
După cum mi-a mers Ubuntu 12.10 n-am mai fost curios să-ncerc Mint 14.

GRUB-ul îl poți instala și pe un card de memorie (eu am unul vechi de 256MB) pe care-l folosesc în situații de instalare S.O. incerte, temporare, etc. pt. a nu-mi găsi de lucru cu restaurarea BURG de pe SSD.

Îmi pare rău că n-am putut să te ajut decât cu editarea mesajului tău care, fiind scris cap-coadă fără alineat nou, era puuuuțin mai greu de urmărit.
.

Editat ultima oară de Ăla micu' (11 May 2013 21:14:24)

Offline

 

#3 11 May 2013 23:54:23

baas
Membru nou
Locaţie: Pordenone,IT
Înregistrat: 11 May 2013
Mesaje: 6

Re: Boot aleatoriu LinuxMint Nadia

Mulțumesc pentru răspuns și scuze pentru editarea pe care ai făcut-o din cauza grabei mele!

Cu BURG și superboot-manager abia ce am bușit, bine de tot, un dualboot Ubuntu/Mageia, dar cred că e vina francezilor care folosesc o variantă diferită/veche, nu că eu nu aș fi făcut totul ca la carte big_smile....Ideea cu cardul de memorie e nouă pentru mine, deci trebuie să o încerc neapărat și să văd cum stă treaba. Dar nu cred că mă va ajuta cu ceva, strict în acest caz vreau să spun, bănuiala mea e că problema e undeva la mediul grafic și nu în secvența de boot( mamă, ce român adevărat sunt!, deja îmi arunc cu opinia...).

Am ales Cinnamon pentru că îmi place mai mult decât oricare alt DE văzut pe Mint, chestie subiectivă, pe Fedora prefer Gnome, în Rosa KDE...Am încercat Mate,dar nu m-a atras. După cum vedeți am făcut niște alegeri mai mult ''ochiometrice'', nu am pretenții că înțeleg prea mult diferențele dintre DE-uri, știu totuși să le aleg cât de cât, în funcție de performanțe și eficiența energetică (câtă baterie și resurse papă)!


LE.    Nu știu dacă cineva mai urmărește topicul, oricum nu prea se leagă mult de Ubuntu, dar aș vrea să mai pun o întrebare! Chiar dacă s-ar putea să fiu (total!) pe lângă, e posibil totuși să editez grub.cfg montând imaginea iso cu un program tip FuriusIsoMount? Să modific linia cu GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=”quiet splash”? Sau chiar direct pe stick? Ce ziceți?

Nu știu cât m-ar ajuta, oricum sesiunea LiveCD pleacă fără nici o problemă, necazurile începând după instalare, dar și atunci lucrurile merg, când merg, atât cu Gallium cât și cu driverul nVidia. Comportamentul nu diferă, în ambele cazuri am aceleași simptome: boot-ează când ''vrea mușchii lui'' sad , atunci când o face consumul CPU e de 100% (nu știu cât e de normal, dar Clementine, deschis doar pe MagicFM, îmi ''mănâncă'' în Mint vreo 80-90% din CPU) și se supraîncălzește (lucru nemaiîntâlnit cu alte distro).

Trebuie să țin cont și de faptul că am placa video, procesor & co. răcite doar de un ventilator iar gura de aerisire e foarte mică, acest lucru ducând acum vreo doi ani la arderea plăcii video originale. Nu aș vrea să am aceeași surpriză, mai ales acum când am realizat că PC-ul meu poate funcționa normal, fără a se transforma într-o tigaie încinsă așa cum se întâmpla sub windows.

Îmi place mult cum arată LinuxMint 14 și e frustrant să nu îl pot folosi cu configurația mea. Dacă e să nu meargă, să nu meargă sad, am în continuare Raring și SUSE, dar e păcat că nu am găsit o rezolvare, probabil m-am concentrat prea mult pe eroarea care am sesizat-o initial...Voi încerca o reinstalare dacă reușesc să editez grub.cfg direct in stick, dacă nu...mai căutăm! smile

Editat ultima oară de baas (14 May 2013 13:10:29)

Offline

 
Feed

Antet forum

Powered by FluxBB