
Forumul dedicat sistemului de operare Ubuntu în România
Forumul Ubuntu România
Forumul de discuții și asistență al comunității Ubuntu din România
Forumul dedicat sistemului de operare Ubuntu în România
Forumul de discuții și asistență al comunității Ubuntu din România
Neautentificat.
Pagini: 1 2
Stând eu așa degeaba, mi-a revenit-n cap ideea de a încerca să pun în practică o dorință mai veche, de a realiza o prezentare Ubuntu și respectiv GNU/Linux în unul sau chiar 2 licee din Constanța.
Întrucât pregătirea (0, zero) și "experiența" mea IT&C nu-mi permit să fac treaba asta singur (la un nivel cel puțin rezonabil) m-am gândit să vă invit și pe voi, alături de oricine altcineva din zonă care este dispus să ni se alăture, să participați la acest mini-proiect de promovare, încurajat de reușitele altor colegi.
M-am gândit la 2 unități liceale :
Colegiul National “Mircea cel Batran” pe care sunt onorat că l-am absolvit de curând (1975 e.n.) și la Liceul Tehnologic de Electrotehnica si Telecomunicatii.
Perioada preconizată : în jurul datei de 1.oct.2013 ± 3-4 zile, în funcție de disponibilitatea celor care vor putea și dori să vină.
Putem corela/comasa această activitate cu cea a următoarei întâlniri Dobrogea LUG, adicătelea după muncă ... pac la bere rece la terasă (am găsit alta mai bine situată, chiar pe malul mării și la fel de liniștită)
Știu, prima dată e mai greu, dar dacă vom reuși, pe urmă nimic nu va mai sta în calea tsunami-ului Ubuntu & GNU/Linux țintit către școlile constănțene.
De pierdut n-avem ce pierde, decât max. 2-3 ore dintrun week-end.
Ce ziceți, facem ?
_____________________________________________________
P.S.
Eu mă pot ocupa de relația cu școlile respective sau altele (la propunerea voastră), pot aduce tehnica disponibilă (laptop, internet mobil de bandă largă, materiale promoționale, dacă ne va sprijini Alexandru Cucu cum a făcut-o până acum, etc.) + 1-2 mașini pt. deplasare rapidă [ cu girofar ]
.
Editat ultima oară de Ăla micu' (29 May 2013 14:04:57)
Offline
Ma inscriu.
Offline
Sunt prezent la datorie.
Offline
Hop și eu ,de ce mă lăsați în urmă.
))))
Offline
Mă bucur că nucleul format în ultimele întâlniri a raspuns pozitv la propunerea mea și am ales aceea perioadă pt. că atât 13.04, cât si 12.04LTS se vor maturiza suficient pt. a nu ne crea probeme deosebite la fața locului.
Orice propunere ulterioară acestora de mai sus este binevenită precum si oricare altă contribuție.
Am făcut această propunere pt. data desfăsurării evenimentului, deoarece mi-aș dori sa avem suficient timp la dispoziție pt. mi-ar face o mare placere s-o transformăm întro reușită de care să beneficieze și alti doritori din alte zone ale țarii.
.
Editat ultima oară de Ăla micu' (30 May 2013 07:36:35)
Offline
Am aterizat si eu, cu putin noroc ultimile zile au fost groznice... si vai ce urmeaza... am 10 ore de somn in ultimile 3 zile... acum nu mai pot sa dorm de obosit...
Revenind la subiect, daca sunt in zona contati si pe mine
Offline
*BUMP*
Au trecut sarbatorile, reincepe scoala, urnim carutza din loc?
Offline
Mi-am pregătit căruța (am identificat școlile care au primit laptopuri cu Edubuntu, chiar dacă link a fost șters el poate fi ușor găsit) i-am umflat cauciucurile (am instalat Edubuntu 12.04.3, pachetele pt. gimnaziu, pe un HDD extern EEEPC 901/2008 Intel Atom N270 în seara asta) iar săptămâna viitoare am de gând să vorbesc cu unul sau mai mulți directori de la școlile respective despre problema laptopurilor primite și destinația lor (Windows sau Edubuntu)
Cum am un rezultat concret dau un semnal și încălecăm caii căruței.
.
Editat ultima oară de Ăla mic (03 Jan 2014 21:44:36)
Offline
Actualizare subiect:
-azi, timp de aproape o oră, m-am bucurat de receptivitatea deosebită a doamnei director a Școlii nr. 24 Ion Jalea din Constanța (situată în spatele blocului arcuit, în diagonală cu Liceul "Ovidius") care a vut amabilitatea și curiozitatea să conversăm pe tema Edubuntu (Linux, etc.) cu unul din cele 10 materiale didactice în față, primite în urma acțiunii "1.749 de laptopuri pentru școlile din România"
-laptopurile arată excelent, au dotări satisfăcătoare destinației dorite și au instalate Edubuntu 13.04 (Unity și Gnome fallback) dar deocamdată stau nefolosite (au fost primite cu câteva zile înaintea vacanței de iarnă) deoarece nu există încă o persoană calificată să le administreze (postul va fi ocupat sau nu în urma unui concurs ce va avea loc în zilele următoare)
-școala dispune de o tablă electronică, de monitoare, toate dotate cu port HDMI (ca și modelul de laptop vizionat) astfel încât se poate face o prezentare/promovare decentă
-doamna director și-a arătat interesul deosebit pt. păstrarea, ca sistem de operare, a Edubuntu și a rămas să stabilim de comun acord (telefonic și față-n față) un plan prin care întro anumită zi să ne-ntâlnim noi (cei din DobrogeaLUG) cu cei dispuși din școală (profesorii și mai ales elevii interesați din cele 20 de clasele V-VIII) pt. o primă prezentare.
____________________________
În zilele următoare voi contacta și conducerile celorlalte 3 școli care au fost dotate similar în urma concursului amintit si voi reveni cu amănunte. Chipintaci!
.
Editat ultima oară de Ăla mic (06 Jan 2014 21:37:00)
Offline
Se aude primul scartait de la roti, deci se urneste...e de bine.
Offline
Fac si eu o remarca - Edubuntu si aplicatiile cu care vine acesta exista si in limba romana iar aceste aplicatii au utilitate raportate la programa scolara existenta acum ? La multe scoli utilizarea programelor in limba engleza sau care nu se "lipesc" peste programa nu cred ca va prezenta interes deosebit in afara curiozitatii de moment . Eventual, dupa cateva luni vor ajunge tot cu windows pe ele si utilizate la filme si net ..
Offline
alincar a scris:
Fac si eu o remarca - Edubuntu si aplicatiile cu care vine acesta exista si in limba romana iar aceste aplicatii au utilitate raportate la programa scolara existenta acum ?
Deși azi m-am dus în "plimbare" la prima școală care mi s-a părut că-i mai aproape de domiciliu, nu m-am dus chiar cu lecțiile nefăcute:
-aș putea spune că, dintro sumară informare incluzând instalarea sistemului pe un HDD extern, au aplicații structurare pe grupe de vârstă:
ubuntu-edu-preschool - Preschool
ubuntu-edu-primary - Primary ( ages 6-12) educational application bundle
ubuntu-edu-secondary - Secondary ( ages 13-18) educational application bundle
ubuntu-edu-tertiary - Tertiary ( university level ) educational application bundle
La instalare se pot selecta atât pachetele (aplicațiile) specifice "țintei" cât și mediul de lucru Gnome fallback, Unity fiind implicit.
La pornirea sistemului sesiunea implicită de lucru este Gnome fallback (dacă este instalată).
Nu am avut timp și nici răbdare să analizez nivelul de utilitate al fiecărei aplicații în parte, dar având în vedere că-nțelegerea cu amabila și surprinzător de bine intenționata doamnă director a fost stabilită ca o activitate extrașcolară, rămâne de văzut gradul de interes pe care-l vom reuși a-l trezi în rândul viitorilor utilizatori.
...utilizarea programelor in limba engleza...
Eu l-am instalat pe al meu configurat pt. limba română și bănuiesc că traducerile la versiunea 12.04 sunt aprope terminate și importate și-n Edubuntu.
Eventual, dupa cateva luni vor ajunge tot cu windows pe ele si utilizate la filme si net ..
Dacă-mi făceam plimbarea cu gândul ăsta mă duceam în parc sau la mall.
Este posibil să ai dreptate, dar atât timp cât n-am încercat încă, nu pot face nici o predicție pe termen lung.
Cu 10 laptopuri cu Edubuntu-n laboratorul de informatică al unei singure școli (și-s 4 în toată Constanța care au primit câte 10 bucăți) s-ar putea să avem un oarecare succes.
Legea lui Ohm spune clar: om trăi si om vedea.
.
Editat ultima oară de Ăla mic (06 Jan 2014 20:45:18)
Offline
Legea lui Ohm este: esti ohm cu mine, sunt ohm cu tine.
_________________
Mai știu eu și altă lege a lui Ohm, da' nu-i aici locul potrivit pt. a o enunța.
.
Editat ultima oară de Ăla mic (06 Jan 2014 20:48:41)
Offline
Aveti dreptate ... vom trai si vom vedea !
Offline
Episodul al 2-lea: Școala gimnazială nr. 29 Mihai Viteazul Constanța = eșec cvasitotal.
Adânc ancorată în "AeL" informaticiana m-a informat (scuzați informafonia) că Edubuntu 13.04 este deja o amintire pe cele 10 laptopuri primite, în locul lor fiind instalat Windows 8 (cu licențe oferite de către ministerul de resort) Anul trecut au mai primit încă 15 laptopuri cu Windows 7 Starter. Dotarea cabinetului mi s-a părut excelentă
Atitudinea, deși binevoitoare față de mine (=15 min. în picioare), poate fi încadrată între sceptică și refractară privitor la eventualul interes al copiilor și profesorilor față de Linux în general pe motivele invocate (binecunoscute) ... programa școlară, obisnuința=a 2-a natură, etc.
Singura șansă pe care mi-a acordat-o s-ar putea materializa-n aprilie, în săptămâna "Școala altfel" drept pt. care i-am lăsat datele de contact.
.
Editat ultima oară de Ăla mic (09 Jan 2014 16:38:43)
Offline
Exact ce spuneam în altă parte: programa școlară! Care prevede expres chestii ca MS Office, Windows, Adobe, etc. etc.... nu editor de text, sistem de operare, HTML editor, etc. etc.
Offline
Domnule moderator " Ala Micu " ( imi cer scuze nu va cunosc numele) v-am trimis un mesaj privat.
V-as fi recunoscator daca imi puteti furniza informatiile cerute in aceasta seara.
( este o rugaminte nu o impunere, imi cer scuze daca suna asa
)
Ii rog de asemeni si pe ceilalti membri vechi de aici daca mai au informatii cu privire la cele 1749 sa mi le ofere pe privat.
Editat ultima oară de iulian X (27 Jan 2014 19:44:58)
Offline
V-am trimis răspuns la mesajul dvs. privat, acesta conținând printre altele:
Salut, mai mult decât am postat în forum în cele 2 subiecte nu vă pot spune deoarece nu am ce.
Am contactat 2 din cele 4 conduceri ale școlilor din Constanța care au primit laptopurile și intentionez ca la o săptămână după începerea semestrului al 2-lea (după vacanța din perioada 1-9.febr.2014) să le abordez și pe celelalte 2 în limitele condițiilor meteo din acea perioadă.
Editat ultima oară de Ăla mic (27 Jan 2014 19:58:30)
Offline
Conditiile meteo vor fi foarte favorabile, ca si astazi, dupa spusele tale )
Offline
"Edubuntu și neliniștit" în școlile din Constanța, ep. al 3-lea, al 4-lea și primul (reluare) sau extaz, agonie, respectiv speranță:
- azi, împreună cu gbagape și V3n3RiX am năvălit peste ei, pur și simplu.
Școala Gimnaziala Nr. 16 - Constanta = "omul sfințește locul"
Am fost primiți și invitați în cabinetul directorial de către o doamnă (director adjunct) care după primele 5-10 minute de îndoială exprimată prin suspiciuni de genul "nu ne costă nimic? - dar cum de vă convine să faceți asta benevol, voluntar?, etc." a trecut la acțiune: l-a sunat atât pe directorul școlii cât și pe cel care se ocupă de administrarea sistemului informatic și i-a rugat să vină (de unde erau ei în acel moment) și să participe la discuții.
În 10-15 minute am făcut cunoștință cu directorul, profesor de matematică și utilizator "Linux" din 2002, căruia i-am reluat pledoaria noastră, inclusiv înregistrarea secvenței din știrile unui post de televiziune generalist care critica situația managementului învățământului românesc, care nu este-n stare să profite de cele 1.749 laptopuri cu Edubuntu 13.04 primite gratuit la sfârșitul anului trecut din partea unui lanț de magazine, în speță a celor cca. 1.000 bucăți care zac prăfuite din cauză că profesorii nu știu să le utilizeze.
Acesta a fost atât de-ncântat de ideea unei colaborări cu noi, membri ai comunității Ubuntu România, zona Constanța, încât l-a-nsărcinat pe IT-istul școlii să ia legătura cu I.Ș.J Constanța pentru a cere lămuri/aprobări/etc. inspectorului de specialitate-n privința formei legale-n care 3 oameni de pe stradă (nu ai străzii) fără personaliate juridică (respectiv formă de organizare, asociere, etc.) se pot adresa elevilor în procesul instructiv-educativ chiar și-n mod extracurricular.
Mai mult, a fost atât de amabil și hotărât încât ne-a invitat să participăm la Consiliul Profesoral care era programat să-nceapă-n curând, dându-ne astfel posibilitatea de a ne adresa direct, interactiv, celor care-n viziunea noastră ar fi interfața dintre noi si elevi pe termen lung.
Am avut astfel ocazia (emoționantă pt. mine) de a mă adresa, după 25 de ani, unui număr de peste 30-35 de cadre didactice și sper să fi reușit să conving(em) o parte a lor că "Linux", respectiv Ubuntu este o alternativă convenabilă și demnă de luat în seamă a Windows, atât în procesul școlar cât și-n uzul personal de zi cu zi.
Am încheiat vizita noastră cu mulțumiri reciproce și cu "o poartă deschisă" pentru concretizarea unei acțiuni organizate de comun acord, la care să participe și elevi, întrun viitor cât mai apropiat cu puțință.
I-am acordat conducerii școlii nota 10 pentru receptivitatea, interesul și răbdarea cu care ne-au înconjurat timp de două ore.
__________________________________
Școala Gimnaziala Nr. 33 Anghel Saligny - Constanta = "mulțumim, avem de toate, nu ne trebuie nimic"
În 2-3 minute petrecute-n picioare în holul de intrare, doamna director ne-a explicat pe nerăsuflate cele sintetizate mai sus în ghilimele și faptul că au rezolvat problema expirării suportului versiunii Edubuntu 13.04 prin reinstalare.
__________________________________
Școala Gimnaziala Nr. 24 Ion Jalea - Constanta - reluarea, actualizarea discuțiilor precedente
Doamna director m-a recunoscut, chiar dacă trecuse o lună și jumătate, dându-și acordul rapid pentru implementarea soluției pe care o vom adopta cu directorul de la Școala nr. 16 în privința legalității demersului nostru.
Îi invit și pe cei doi colegi menționați mai sus cu care am fost în turul Edubuntu să-și exprime părerile când vor avea timp.
.
Editat ultima oară de Ăla mic (26 Feb 2014 17:47:03)
Offline
Mii de felicitari celor trei "magi"!
Offline
Pe cuvantul meu, sint mandru ca va sint prieten si sint si colegul vostru de forum. Felicitari pentru tot ce ati facut.
Offline
Îmi doresc ca disponibilitatea responsabililor de acolo să fie măcar jumătate din cea a colegilor noștri. Dacă vor avea ocazia, V3n3RiX, Ăla mic, gbagape și cei pe care-i vor recruta din zona lor vor face treabă foarte bună.
Offline
Pe langa cele deja foarte bine descrise de Nandi, as putea spune ca printre profesori a existat un real interes. Au fost puse intrebari despre securitatea sistemelor Linux, despre aspectul legal, unii dintre ei fiind sceptici ca Linux este gratuit, si despre segmentul de varsta care poate invata Linux. Am avut astfel ocazia sa vorbim despre diversitate, introducand in discutie DoudouLinux si pachetele pe segmente de varsta ale EduUbuntu.
Din pacate am observat ca exista o dezinformare in legatura cu laptopurile cu sisteme Windows preinstalate. Nimeni nu stia ca a platit pe licenta respectiva fara sa vrea in momentul in care au achizitionat un astfel de laptop.
Editat ultima oară de V3n3RiX (26 Feb 2014 22:18:29)
Offline
Unul dintre amănuntele care mi-a scăpat din vedere-n mesajul anterior este acela că ambii directori au fost atât de plăcut surprinși atunci când le-am arătat pe tabletă înregistrarea reportajului (utilizând Kazam) în care apărea unul dintre ei încât m-a rugat să-i partajez fișierul respectiv, lucru pe care binențeles l-am făcut de-ndată.
Se pare că, cu toată proverbiala birocrație românească, promovarea open-sources este mai facilă când ai de a face cu persoane open-minded".
Vă transmit felicitări domnule director! - (în speranța că veți citi aceste mesaje, așa după cum am aflat de la dvs. că urmăriți anumite forumuri de profil)
.
Editat ultima oară de Ăla mic (26 Feb 2014 23:10:24)
Offline
Pagini: 1 2