
Forumul dedicat sistemului de operare Ubuntu în România
Forumul Ubuntu România
Forumul de discuții și asistență al comunității Ubuntu din România
Forumul dedicat sistemului de operare Ubuntu în România
Forumul de discuții și asistență al comunității Ubuntu din România
Neautentificat.
Am doua PC-uri care merg ambele cu acelasi Ubuntu 14.04. Se afla in camere diferite, la o distanta de circa 4-5 m. Primul computer are internet prin cablu, cel de al doilea nu are deloc. Mi s-a recomandat un router wireless si as vrea sa aflu mai intai cateva amanunte:
- ce brand imi recomandati pentru Ubuntu 14.04?
- routerul necesita descarcarea si instalarea unui driver proprietar (la fel cum se intampla cu placa video, driverul instalandu-se prin programul Drivere aditionale)?
- alte specificatii de care ar trebui sa tin seama atunci cand voi comanda routerul (voi reveni eventual si cu ce au ei pe stoc, sa vedem daca e compatibil)?
Multumesc mult.
Offline
Verifică prin specificații dacă merge pe Linux, dacă e un magazin real poți citi și pe cutie. Eu am un TP-Link TL-WR740N care funcționează sigur pe Ubuntu/ Linux.
Offline
Confirm compatibilitatea "conservei" (conf. definiției lui guletz2002) de mai sus cu GNU/Linux.
.
Offline
O "antichitate" luată la ofertă: Serioux SRX-WR150A1. Nu e pretențioasă, dar își face treaba. Fără probleme pe GNU/Linux de 1 an de zile, pe altele .......nu știu.
Offline
Nu contează că ai Linux, Windows, sau alt sistem de operare
Routerul nu are nevoie de driver, are nevoie doar de configurare scurtă, care se poate face ori printr-un program de al lor, ori prin browser accesând o adresă IP de genul 192.168.0.1 sau alte combinații la final (o să scrie în cărticica de utilizare). Unele routere din câte știu vin cu wirelessul activat fără parola, astfel încât poți să faci configurarea chiar și de pe un telefon mobil (cu wi-fi), dacă nu vine cu wireless activat, conectezi un cablu de la router la pc și accesezi acel IP.
Acum întrebarea este ce viteză ai la conexiunea de internet? Dacă ai abonamentul de la RDS (Digi Net Fiberlink 1000) sau ceva care are peste 1000Mbps, trebuie să fii atent să-ți alegi un model care să suporte așa viteză pe lan (ca să nu-ți meargă mai încet prin cablu decât acum).
Dacă ai 100Mbps sau sub, îți recomand unul din aceste două routere (nu sunt mare expert, nu am trecut prin multe cu routerele, dar îți recomand ce am folosit eu și nu am avut probleme):
http://www.emag.ro/router-wireless-n-30 … EMC92BBBM/
http://www.emag.ro/router-wireless-n-tp … EK772BBBM/
Acesta pare ok pentru 1000Mbps (nu l-am încercat, deci nu pot să garantez):
http://www.emag.ro/router-wireless-tp-l … E5V3KBBBM/
http://www.pcgarage.ro/routere-wireless … -wr1042nd/
Baftă
Editat ultima oară de micku7zu (11 Jul 2014 19:24:06)
Offline
Se pare că nu știi foarte multe despre routere.
Ce trebuie să reții e faptul că îți oferă serviciul DHCP, rețea locală, ip alocat automat, plus celelalte setări.
(după ce l-ai configurat inițial prin interfața web)
Se poate folosi apoi tot ce are wifi, rețea: tv smart, telefon cu wifi, PC, laptop, tabletă, indiferent de sistemul de operare: linux, mac, windows, fără alte setări sau alt soft suplimentar.
p.s. Vezi că a mai fost discutat subiectul privitor la cel mai bun: http://forum.ubuntu.ro/viewtopic.php?pid=186057#p186057
(păreri personale evident)
Editat ultima oară de Anca_Emanuel (11 Jul 2014 20:04:31)
Offline
@Ăla mic
Pune-i un OpenWrt sau DD-WRT
@liviumihai
Conteaza ce bani ai....TL-WR740N sau TL-WR840N
Editat ultima oară de xxvirusxx (11 Jul 2014 22:57:50)
Offline
Ăla mic a scris:
Confirm compatibilitatea "conservei" (conf. definiției lui guletz2002) de mai sus cu GNU/Linux.
.
Mersi de re-amintire.....
Offline
.... depinde de buget, de cunostintele tale despre networking si de noroc. Daca vrei ceva simplu de configurat ai deja diverse recomandari. Dar din pacate acel router este posibil sa opereze la tine acum sau in viitor intr-o zona cu alte zeci de routere de pe la vecini. Daca vei fi intr-o astfel de situatie, ... o sa vezi ca routerul pierde conexiuni, semnal prost. In astfel de situatii .... se vede diferenta intre "conserve"(gen TP LINK, dar mai sunt si multe altele) si SCULE(gen mikrotik) care merg si cu 20~30 de routere in jur. Si crede-ma ca acasa de cand am mikrotik, in cativa ani nu am pierdut semnalul wifi niciodata(si folosesc curent 2 telefoane un tv si 2 laptop-ri pe wifi si 2 servere pe ethernet) Si sunt si f. fiabile(si mi-au trecut prin mana sau administrez zeci de modele), an decurs de cativa ani. Ai upgrade-ri minimal la 2-3 luni atat la soft cat si la firmware. Ai poate sute de chestii care se pot seta la el.
Dar trebuie sa inveti sa le configurezi, ceea ce ia timp si ne e chiar f simplu..... Dar odata setat merge super ok, si asta indoferent ce au vecinii tai ......
Offline
Fac alta treaba: incarc calculatoarele in masina, ma duc la magazinul de unde ma aprovizionez io de ani de zile - au si service pentru orice - le cer sa-mi gaseasca ei un router si sa mi-l configureze. Pe urma intru in setari, le notez, memorez si incerc sa le dau de cap.
Numai sa aflu de la voi un parametru de viteza. Cu cat ar trebui sa mearga?
Offline
totusi, pentru cine se sperie de Mikrotik, treaba nu e chiar asa cum pare. desi programarea lui e putin spus complicata, prima pagina ofera tot ce trebuie pentru o configurare casnica fara cunostiinte in domeniu. adica, date conectare la provider, parola la wireless, canal, norma de tara, ip router, plaja dhcp, parola router. nu ai treaba cu restul de setari pentru chestii profesionale. se poate lua unul ieftin de exemplu RB951-2n dar va avea marele avantaj spus mai sus de guletz2002 si pe care il sustin si eu, nu ai probleme cu ceilalti si nu iti pica.
Editat ultima oară de geosoft1 (12 Jul 2014 10:42:03)
Offline
Totusi in cazul in care nu ai laptop poti opta pentru conexiune cu fir care este muult mai stabila decit una radio prin router plus ca este si mai ieftin.
Offline
....Numai sa aflu de la voi un parametru de viteza. Cu cat ar trebui sa mearga?
Numai să aflăm de la tine:
lspci | grep -i wireless
și furnizorul de internet + tipul contractului pt. ca să nu dai banii pe un echipament (router) ale cărui performanțe, în privința vitezei, depășesc cu mult tipul conexiunii sau al plăcilor de rețea.
Par egzampîl, la mine:
nandi@Acer ~ $ lspci | grep -i wireless
03:00.0 Network controller: Intel Corporation Centrino Wireless-N 105 (rev c4)
nandi@Acer ~ $
Google zice: Max Speed 150 Mbps
Eu am contract cu RDS de tip FTTB ((fiber-to-the-building) de 100Mb/s
.
Editat ultima oară de Ăla mic (12 Jul 2014 16:05:46)
Offline
Ăla mic a scris:
Google zice: Max Speed 150 Mbps
.
de ce google ?
iw dev wlan0 link | grep bitrate | awk '{print $3,$4}'
.
iwconfig wlan0 | grep "Bit" | awk '{print $2, $3}'
Editat ultima oară de TARA24. (12 Jul 2014 16:36:45)
Offline
Offtopic, scuze!
TARA24. a scris:
...de ce google ?
Simplu, pt. că eu nu am atâtea cunoștințe despre GNU/Linux câte ai tu și multi alții din acest forum, dar nu am nici o jenă în a recunoaște asta public.
.
Offline
Atentie la vitezele astea mari pe wireless daca viteza din contract este de vreo 100Mbit/s si se conecteaza vreo doi clienti wireless cu 50Mbit/s rezulta simplu ca la conexiunea cu fir nu va mai ramine nimic-personal am setat la conexiunea din router standardul G pt ca la N clientii wireless gituiau reteaua cu fir, bineinteles ca la 1GBit/s nu sint asemenea probleme, deocamdata.
Offline
Ăla mic a scris:
Numai să aflăm de la tine:
lspci | grep -i wireless
Am bagat comanda in consola si nimic... nu afiseaza nimic...
Nu ma deranjeaza sa aiba o viteza buna chiar daca furnizorul nu are. Poate ca maine imi schimb furnizorul. Contractul nu-l mai stiu, e vechi de peste 10 ani. Merge ok, nu ma plang deloc.
Pe pagina de RDS, la testul de viteza imi da: Latency 8ms, download 48.42, upload 59.12.
Offline
Interesant ar fii cit esti dispus sa cheltui pt. aceasta treaba.Pe site-urile de comert la distanta sint routere second-hand de vreo 50 de RONI sa zicem ok de genu dlink dir 600 , 615 .
Offline
N-am spus? Pana in 200 RON (inclusiv). Nu e o suma care sa ma arunce la coltul strazii.
Offline
M-am gindit la asta (sint fan dlink) http://www.fanplace.ro/wireless/d-link/ … %2BSupport
Offline
Arata ok, l-as lua...
Offline
.... si mai vorbim dupa 1 an...... Prietenii stiu de ce !!!
Offline
Daca te referi la configurat il vor configura ei la firma. Pe de alta parte daca e dificil de configurat va trebui sa ma gandesc la altul. Am expediat deja pe putin 10 mailuri si am primit deja cateva raspunsuri. In cateva mi se spune ca e simplu de configurat.
Mi-au recomandat chiar un simulator de configurare:
Simulator de configurare pentru model de router
Offline
.... lasa configurarea, ca aia o faci o singura data. Ce faci dupa ..... cu el? Uita-te sa vezi cate upgrade-ri de firmware ai la el intr-un an de zile(probail ca in cel mai fericit caz ai max 2/an, daca este acceptabil pt. tine OK, cum a fost cu ssl-ul, sa stai juma de ani si sa astepti ca producatorul sa-ti astupe gaura de securitate)! Ce o sa faci cand in jurul tau vor fi 5-6 routere, si o sa vezi ca pierzi semnalul de cateva ori pe zi? Daca te trezesti mai tarziu ca vrei si altceva de la "conserva"(bonding,fail-over intre 2 ISP-i,vpn, email, scripturi de monitorizare, server de sharing, server de ftp, limitari de banda, prioritizari de trafic, flow-control, proxy http sau sock, blocare automata de IP-ri cu crackeri, script-ri, shedule gen cron, tool-ri de diagnosticare gen traffic sniffer, ping, traceroute, IP-ri multiple pe orice interfata, suport pe usb pt stick-ri de Internet Mobil, si inca alte poate sute de facilitati = MikroTik) ? O sa dai alti bani, si o sa iei alta scula.....care are un singur avantaj de fapt: SE CONFIGUREAZA USOR Am pus si eu o "conserva" de 4 bulioane nu de 2 tot de la acelasi fabricant de "prastii"(TPLink), undeva in centru(zona rezidentiala Brasov, pe lanaga Piata Sfatului), ..... dupa ora 14.00 can veneau elevii de la scola si dadeau drumul la routere, gata, pica wifi-ul si de 2-3 ori pe ora(cu 5-6 routere in jur). Am pus un Mikrotik in loc, pretul a fost cam la fel, si merge de aproape un an, cu mai multe routere in jur, si NU SE MAI DECONECTEAZA deloc. Si viteza e mult mai buna fata de "prastia" care a fost inainte.
Oricum, banii sunt ai tai, si tu decizi ce e mai bine sa faci cu ei. Dar gandestete BINE inainte ca exista si alte variante semnificativ mai bune. Daca te hotarasti pe Mikrotik, ma oblig eu sa ti-l configurez(undeva intr-un week-end), si cu o singura obligatie in schimb:
- iti adaugi la semnatura de pe Forum asta: am router MikroTik si nu Conserve !"
Offline
Eu am tp-link (luat cu vreo 90 de lei), 6-7 routere in jur si n-am caderi de semnal, totusi aveam cu d-link. Eu zic ca merita sa risti 60 de lei pe un router ieftin si usor de configurat decat sa bagi 300 intr-un produs pentru profesionisti. Nu zic ca nu ar ar fi bun, totusi eu nu mi-as lua. Am experimentat chiar si un router serioux. Avea caderi de semnal, dar rare (1/zi in medie).
Offline