
Forumul dedicat sistemului de operare Ubuntu în România
Forumul Ubuntu România
Forumul de discuții și asistență al comunității Ubuntu din România
Forumul dedicat sistemului de operare Ubuntu în România
Forumul de discuții și asistență al comunității Ubuntu din România
Neautentificat.
Pagini: 1
Cum as putea sa leg doua calculatoare la al meu fara sa am un server? Ideea ar fi ca hardiscurile celor doua calculatoare sa imi apara si mie iar de pe cele doua sa se vada al meu. Un fel de retea, numai ca nu am server. Nu e obligatoriu sa se vada intre ele tot timpul, insa cand toate trei sunt deschise sa se vada intre ele si sa pot transfera fisiere de pe un calculator pe altul.
Sa zicem ca al meu e calculator-principal si celelalte doua sunt un fel de calculatoare-terminal. Nu e necesar ca cele doua sa se vada intre ele, insa eu as vrea sa le vad.
Offline
Dai în fiecare calculator click dreapta pe folderul care vrei să fie văzut de celelalte și faci ca în imagine. O să se instaleze Samba și o să vezi ce vrei de unde vrei. Asta dacă ai toate computerele în aceeași rețea.
Editat ultima oară de ticridu (11 Oct 2014 15:52:03)
Offline
Hm... adica server? Am router, n-ar merge sa le leg cumva folosind routerul?
Offline
Nu-ți trebuie server. Toate pc-urile sunt la tine în casă, legate prin ruter la net? Dacă da, fă cum ți-am zis.
Offline
Da, toate trei sunt conectate la net prin router. Multam, sper ca merge si pe XFCE (eu folosesc Ubuntu Studio si cele doua sunt pe Xubuntu). Daca intampin vreo problema strig.
Offline
Succes
Offline
Mda, multam, ca o sa am nevoie Nu incepe prea bine:
„net usershare” a întors eroarea 255: net usershare: cannot open usershare directory /var/lib/samba/usershares. Error Permission denied
You do not have permission to create a usershare. Ask your administrator to grant you permissions to create a share.
Offline
Păi trebuie să ai drepturi de administrator ca să faci share. Nu-ți cere parola de admin?
Offline
Ba cere, dar de pe contul asta nu am drepturi complete. Pe toate trei computerele am facut pe langa contul de admin si unul 'de lucru'. Nu drastic, l-am pus pe 'personalizat', ca sa se poata instala programe. Ceilalti doi useri nu cunosc parola de admin de pe computerele lor si nici n-as vrea s-o stie. Daca e nevoie de ceva intervin eu.
Sa inteleg ca orice utilizator care sheruieste un folder trebuie sa aiba user cu drepturi de admin... altfel nu merge... Am ceva setari pe calculatoarele alea - cum ar fi fisierul de hosts - nu-i o idee buna sa cunoasca parola...
Offline
Păi aia e parola de root, pe care ți-o cere numai în cazuri de astea. Poți lăsa contul setat la instalare și nu le dai parola de root. Nu văd de ce ai mai face încă un cont... când ai nevoie să bagi parola, îi scoți pe ăia din caeră, bagi parola și gata...
Offline
Mda, problema e complexa Parola de root e cunoscuta deja, pentru ca altfel nu-si pot instala singuri programele preferate din conturile lor. I-am speriat insa spunandu-le ca pe contul de root pot strica sistemul fara sa-si dea seama, asa ca desi cunosc parola nu indraznesc sa intre. E un cont care se numeste pompos Administrator si acolo nu avem ce sa cautam, ca se strica computerul
Din conturile lor pot instala programe, dar nu pot modifica de exemplu fisierul de /hosts. Iata un exemplu de a accesa Thunar cu drepturi de root de pe un cont care nu e de root:
gigel@administrator-desktop:~$ sudo thunar
[sudo] password for gigel:
Sorry, try again.
[sudo] password for gigel:
Ok, e o pacaleala dar deocamdata functioneaza. Oricum, nu mi se pare foarte ok ca parola de logare in contul de root sa fie aceeasi cu parola de root. Era mai simplu ca pe contul de root sa existe doua parole, una de logare si una care sa te lase sa lucrezi cu sistemul.
Offline
)) Prietene, ai să te încurci într-o zi în atâtea parole, conturi, setări, etc. etc.
Dacă ăia tot știu parola de root, la ce dracu mai ai atâtea setări îmbârligate? Ori nu le-o spui, ori las-o baltă, mai devreme sau mai târziu cineva o să bușească sistemul...
Parola de logare în root să nu fie aceeași cu parola de root? ) Mă faci să râd...
Și dacă ăia dau sudo rm -rf / și merge? Ce te faci? Ți-au bușit sistemul? DA. Ce tre' să faci? Reinstalare. De ce atâta securitate? E rețea în casa ta sau unde? Explică-le ce și cum e cu parola aia și gata...
Offline
Deja e o mare nebuloasă
Offline
Mai mare decât Andromeda, sau cum se cheamă aia...
Offline
Mda, trebuie sa clarific pana nu devine mai mare decat Calea Lactee.
-bun, utilizatorul n-are pasiunea consolei & comenzilor si nici varsta sa se descurce
Asta ca sa mai clarificam din Andromeda. A vazut insa fugar ca interdictiile de pe net tin de un fisier misterios numit hosts. Probabil ca habar n-ar sa-l modifice, dar daca ar cunoaste parola l-ar putea sterge, ceea ce egaleaza cu modificarea. Deocamdata utilizatorul nu si-a dat seama ca parola de logare pe contul de root e fix aia care e necesara pentru modificarea/stergerea unui fisier ca host si e fix aceeasi parola ceruta de Centrul Software Ubuntu.
Eu nu vorbesc la modul general ci vorbesc cunoscand bine utilizatorul in cauza. Vor trece multi ani si se vor schimba multe guverne pana cand va ajunge la subtilitatea consolei si a unei comenzi ca sudo rm -rf /. Eu nu vorbesc la modul general, despre ce poate face un utilizator, ci despre ce stie, ce poate si ce face utilizatorul pe care il stiu eu. D-aia am pus un cont separat, mi s-a parut mai corect asa. In plus pe root mai sunt si niste backap-uri in /home, ori ca utilizator separat nu-ti poti baga nasul in treburile adminului. In fine, daca ai un singur cont e putin nesigur sa folosesti aceeasi parola peste tot, chiar daca esti root. Daca te numesti Vasile si iti faci zeci de conturi de mail inseamna ca trebuie sa folosesti aceeasi parola peste tot? E chiar nerecomandat. Nu stiu cum a fost gandita povestea asta cu parola de root, dar a fost gandita prost. Una e sa INTRI pe un cont si alta e sa MODIFICI un sistem.
Offline
Mailul e una, contul pe un PC e puțin diferit. S-ar putea să greșesc, dar mi se pare că se poate pune o parolă separată pe contul de root. Sau se modifică ceva prin sudoers ca să nu mai poți avea acces chiar la tot. Repet, nu sunt sigur că nu m-a preocupat subiectul...
Iar de sudo rm -rf / poate citi pe net si sa-i vină cheful sa incerce..
Offline
Toata afacerea cu share tine de programul samba mai bine zis samba4, asta asa ca sa stim despre ce este vorba.Samba4 este atit server cit si client.
Offline
wladypauly a scris:
Mailul e una, contul pe un PC e puțin diferit.
Eu nu vorbeam aici de mail si cont, eu vorbeam de ideea de securitate in general. Deci cine a gandit povestea asta n-a gandit-o bine. Povestea cu folositul unei parole e o greseala clasica, e ca si cum ai pune toate paharele in acelasi cos. Poti face sute de partitii pe Linux - oare de ce? nu cumva tot din motive de securitate? - ,dar parola cu care adminul intra pe cont si face misculatii prin sistem e tot aia.
Offline
„net usershare” a întors eroarea 255: net usershare: cannot open usershare directory
typing
sudo nano /etc/samba/smb.conf
in terminal window
and adding line "usershare owner only = False" in global section
definitely solved my 'sharing folder' problem
apoi dai un restart. sursa.
Editat ultima oară de geosoft1 (12 Oct 2014 11:04:56)
Offline
liviumihai a scris:
wladypauly a scris:
Mailul e una, contul pe un PC e puțin diferit.
Eu nu vorbeam aici de mail si cont, eu vorbeam de ideea de securitate in general. Deci cine a gandit povestea asta n-a gandit-o bine. Povestea cu folositul unei parole e o greseala clasica, e ca si cum ai pune toate paharele in acelasi cos. Poti face sute de partitii pe Linux - oare de ce? nu cumva tot din motive de securitate? - ,dar parola cu care adminul intra pe cont si face misculatii prin sistem e tot aia.
Eu zic sa te mai informezi cu privire la parole si securitate pe Linux. Si ai vorbit de mail si de contul de admin/root pe un sistem Linux. Cred ca interpretezi gresit niste date... tu zici sa fie o parola de logare in sistem si una care sa-ti dea voie sa modifici sistemul. Repet, cred ca se poate sa setezi o parola pentru root, diferita de cea de logare. Din ce stiu parola pentru root e lasata blank, tocmai pentru a nu le incurca... si se foloseste parola de logare cu sudo... daca uiti parola de logare, e cam nasol, nu? Si-apoi, zici ca oricum parola aia le-ai spus-o ca sa-si poata instala programe, asa ca nu vad rostul la doua parole...
In fine, fiecare cu parerea lui.
Offline
Pentru mai multe detalii:
man smb.conf
Citeva chestiuni de clarificat samba nu excaladeaza permisiunile deja existente in sistem(adica nu modifica permisiunile) daca sistemul are niste permisiuni proaste nu este vina programului samba ci al altui program sau al utilizatorului.
Incepind cu versiunea 3.0.23 non-root userii pot adauga, modifica sau sterge propriile lor partajari.
Aceast parametru se numeste usershares bineinteles tot un administrator va trebui sa faca aceasta treaba initial.
Un bun utilitar de testare a setarilor este testparm.
Hai sa privim urmatoarea shema:
1.Se creeaza un grup spre exemplu usershares
2. mkdir /usr/local/samba/lib/usershares
chgrp usershares /usr/local/samba/lib/usershares
chmod 1770 /usr/local/samba/lib/usershares
3.In sectiunea de la smb.conf [global] se adauga linia usershare path = /usr/local/samba/lib/usershares
se da comanda smbcontrol all reload-config si gata se pot adauga ,sterge, modifica toti cei din grupul usershares,bineinteles
ca utilizatorul trebuie sa fie in grupul usershares, totul fara drepturi de root.
Editat ultima oară de bispartacus (12 Oct 2014 14:54:31)
Offline
..... te scarpini la urechea stanga cu dreapta. La ce vrei tu, cel mai simplu este sshfs. Montezi unde vrei tot ce e pe cele 2 statii. Ma repet ... samba nu e floare la ureche.
Offline
Pagini: 1