Anunţ

Caută printre mesajele de pe forum înainte de a scrie unul nou!
Formulează corect întrebarea sau problema pe care o ai.
Respectă regulile forumului și Codul de Conduită!

#1 02 Feb 2014 18:20:19

geosoft1
Membru
Locaţie: Râmnicu Vâlcea
Înregistrat: 21 Sep 2009
Mesaje: 3735

Instalare si configurare mediu de lucru pentru limbajul Go in Ubuntu

Pornind de la acest acest mesaj, cum tot aveam ceva timp in perioada de iarna,am zis sa-i dau o sansa limbajului Go. nu o sa intru in detalii de limbaj pentru ca este foarte bine documentat dar o sa rezum instalarea mediului de dezvoltare si inceperea lucrului cu acest limbaj pe Ubuntu. exista foarte multe informatii pe aceasta tema in diverse medii dar nimic care sa descrie o metoda de lucru simpla, eficienta si fara multe linii de comanda alambicate si descurajante pentru un incepator.

nota: pentru cine nu stie limbajul Go a fost dezvoltat la Google iar o treapta de mare maturitate a fost atinsa abia in Decembrie 2013 in ansamblul compilator,pachete,mediu de dezvoltare. limbajul este destinat dezvoltarii de software pentru servere dar are si aplicare in zona de software de uz general. asta inseamna ca desi se adreseaza celor care dezvolta aplicatii si servicii de retea,web,..etc,poate fi folosit si la aplicatii cu interfata grafica (gtk de exemplu) cu folosirea unor pachete terțe. pentru cei care vin din zona c/php/python filozofia e diferita dar odata inteles, la nivel conceptual, limbajul ofera o putere superioara pe multe segmente de programare.

deci, vrem sa dezvoltam programe in Go, incepem asa:

1. resursa principala este golang.org. de aici pornim.

2. descarcam compilatorul de aici
go1.2.linux-386.tar.gz (32bit)
sau
go1.2.linux-amd64.tar.gz (64bit)
in functie de platforma pe care lucram si o dezarhivam in $HOME. o sa rezulte un director numit go.

nota: de remarcat ca nu e nevoie sa se instaleze nimic. exista si o varianta instalabila in depozite dar e mai indicata metoda descrisa aici.

3. dezvoltarea in linie de comanda e dificila. un proiect terț interesant este LiteIDE. acesta este un mediu de dezvoltare specializat pe limbajul Go. il descarcam de aici
liteidex20.1.linux-386.tar.bz2 (32bit)
sau
liteidex20.1.linux-amd64.tar.bz2 (64bit) si in aceeasi maniera se dezarhiveaza in $HOME. rezulta un director LiteIDE.

nota: versiunile sunt cele de la data scrierii acestui tutorial.

4. un mic artificiu pentru utilizatorii de Ubuntu+Unity (da, Unity e o chestie buna smile)
facem un fisier .desktop de unde vom lansa LiteIDE plus alte utilitati.

Cod:

nano .local/share/applications/liteide.desktop

cu urmatorul continut:

Cod:

[Desktop Entry]
Version=1.0
Encoding=UTF-8
Name=LiteIDE
Comment=LiteIDE is a simple, open source, cross-platform Go IDE.
Exec=/home/USER/liteide/bin/liteide
Icon=/home/USER/go/doc/gopher/gophercolor.png
Type=Application
Categories=Network;

Actions=programs;doc;http

[Desktop Action programs]
Name=go-programs
Exec=nautilus go-programs/src %U
OnlyShowIn=Unity;

[Desktop Action doc]
Name=doc
Exec=firefox golang.org %U
OnlyShowIn=Unity;

[Desktop Action http]
Name=http
Exec=firefox localhost:8080
OnlyShowIn=Unity;

nota: inlocuiti USER cu numele vostru de utilizator din Ubuntu salvati si trageti de fisier pe bara laterala. veti avea o scurtatura la LiteIDE cu un mic gopher ca si icoana cool
in plus la click dreapta pe icoana aveti cateva scurtaturi utlile. le puteti extinde modificand fisierul liteide.desktop de la Actions in jos. trucul e valabil si pentru alte programe care au lansator in bara laterala. datorita pozitiei acestui fisier este vizibil si in dash la cautari gen go sau liteide.

5. acum avem instalat tot ce trebuie. ne mai stabilim doar un spatiu de lucru. pentru asta facem un director in $HOME numit go-programs si in el altul numit src. ordinea e oarecum importanta. vom mai vedea si de ce.

Cod:

mkdir -p go-programs/src

6. pornim LiteIDE din bara laterala. singurul lucru care  mai trebuie facut este sa-i spunem mediului unde este spatiul de lucru.pentru asta mergem in meniul View->Manage GOPATH->Add Directory si scriem /home/USER/go-programs. USER este desigur numele vostru de utilizator din Ubuntu.

7.gata! acum putem scrie primul program. pentru asta facem un proiect nou.
File->New, alegem Go1 Command Project, dam un nume si apasam OK.
LiteIDE ne ajuta si genereaza un mic sablon Hello World. Apasam Ctrl+R (run).
daca totul a mers bine vom vedea asa ceva:

Cod:

Hello World!
Success: process exited with code 0.

pasul urmator este explorarea mediului de dezvoltare. avem o gramada de utilitati: file browser,web browser,debuger. atentie, depanatorul nu e prea grozav dar asta pentru ca in spate foloseste dbg care nu prea e compatibil cu tot ce au integrat dezvoltatorii in Go. practic anumite coduri nu o sa le puteti depana. probabil in viitor se va remedia acest lucru.
daca v-ati incurcat prin setari,stergeti directorul $HOME/.config/liteide. veti reseta mediul la default. nu afecteaza proiectele.

ok, acum ce scriem? documentatie e gramada, dar Go, desi are la baza structura limbajului C, difera prin constructie si filozofie. un inceput bun este aceasta carte online care este mai mult o sinteza a documentatiei mult mai usor de digerat si de inteles decat documentatia oficiala in sine. cartea este totusi utila in a face trecerea spre intelegerea documentatiei. nu este insa suficienta pentru a scrie cine stie ce programe complexe.

va urma... smile

Editat ultima oară de geosoft1 (08 May 2014 14:46:26)


Daca raspunsul nu te multumeste, probabil nu ai pus intrebarea potrivita.
Registered linux user #542751

Offline

 

#2 05 Feb 2014 18:08:44

geosoft1
Membru
Locaţie: Râmnicu Vâlcea
Înregistrat: 21 Sep 2009
Mesaje: 3735

Re: Instalare si configurare mediu de lucru pentru limbajul Go in Ubuntu

continuare...
lucrul cu software terț (third party), git.

Go vine cu o colectie standard de pachete. pachetele in Go sunt ceea ce in alte limbaje sunt numite librarii sau biblioteci. totusi, acestea nu acopera decat o mica parte din necesar. dezvoltarea aplicatiilor complexe se face integrand coduri si pachete scrise de diversi contributori. la Google se incurajeaza lucrul in colaborare cool

un exemplu comun de lucru cu software terț il reprezinta aplicatiile care necesita baze de date pentru care Go ofera doar o interfata. asta inseamna ca din punct de vedere al programului scrii acelasi cod dar pentru a te lega fizic de o baza de date sau alta ai nevoie de un driver pentru acea baza de date. pachetele standard cu care vine compilatorul nu ofera insa acele drivere. totusi, se recomanda utilizarea driverelor terțe de aici.

pentru utilizarea lor sau chiar a altui software dezvoltat de altcineva in sistem git va trebui sa lucram, desigur, cu git. git e un sistem de dezvoltare software in colaborare si o implementare foarte utilizata e github. git are o multime de comenzi dar ideea e sa-l folosim acum doar pentru a putea integra software-ul scris de altii in programele noastre. Go vine cu un wrapper peste git si practic nu vom lucra direct cu comenzi git dar va trebui sa-l avem instalat.

procedam asa:

1. instalam git
sudo apt-get install git

[edit]
2. sa zicem ca vrem sa lucram cu baze de date mysql. trebuie sa descarcam driverul in spatiul de lucru asa cum zice aici si sa-l importam in programul nostru.
pentru asta, facem un proiect nou in LiteIDE si in main.go si scriem linia de cod care va importa driverul in program.

Cod:

import _ "github.com/go-sql-driver/mysql"

3. executam comanda Build->Get care vede ca avem nevoie de un pachet de pe github, respectiv driverul mysql si il descarca in $GOPATH/src/github.com/go-sql-driver/mysql smile

acum putem folosi driverul mysql in programul nostru.

in aceeasi maniera putem folosi driverul de sqlite sau oricare altul din lista de drivere. este suficient sa scriem linia de import sau sa facem copy/paste la un exemplu functional in proiectul nostru iar LiteIDE descarca la comanda Get proiectul corespunzator de pe github si il pune astfel incat sa fie utilizabil mai departe de catre programele noastre.

nota: comanda Get se da o singura data sau daca s-a modificat intre timp proiectul pe github.

va urma... smile

Editat ultima oară de geosoft1 (22 Feb 2014 12:20:51)


Daca raspunsul nu te multumeste, probabil nu ai pus intrebarea potrivita.
Registered linux user #542751

Offline

 

#3 22 Feb 2014 12:24:54

geosoft1
Membru
Locaţie: Râmnicu Vâlcea
Înregistrat: 21 Sep 2009
Mesaje: 3735

Re: Instalare si configurare mediu de lucru pentru limbajul Go in Ubuntu

continuare...
scrierea de programe cu interfata grafica.

un proiect interesant care ne ajuta sa scriem de programe cu interfata grafica pe bazata pe GTK este go-gtk.

in mare proiectul este un warapper peste niste librarii din sistemul de operare. va trebui sa descarcam acest proiect de pe github si sa-l legam de programul nostru. proiectul are un README cu ceva linii de comanda dar mi-am propus sa lucrez la un nivel mai inalt smile

totusi, ca sa pot compila exemplele din acest proiect sau programe noi, am nevoie sa instalez in prealabil urmatoarele pachete:

Cod:

sudo apt-get install libglib2.0-dev libgtk2.0-dev

pasul urmator este sa deschid mediul de dezvoltare LiteIDE de care am facut vorbire in topicul anterior si fac un proiect nou numit spre exemplu DemoGTK. apoi ma duc aici, unde autorul a pus un mic program demonstativ si copiez codul sursa in proiectul meu DemoGTK in main.go.

in aceeasi maniera ca la topicul anterior rulez din meniul Build al lui LiteIDE, in aceasta ordine, comenzile Get, Build, Run. LiteIde vede ca ma leg de un proiect de pe github, il descarca in go-programs, compileaza programul meu care foloseste acel cod si il ruleaza. rezultatul este o fereastra cu diverse elemente grafice. mai departe e studiu si imaginatie...
smile

Editat ultima oară de geosoft1 (22 Feb 2014 12:25:54)


Daca raspunsul nu te multumeste, probabil nu ai pus intrebarea potrivita.
Registered linux user #542751

Offline

 

#4 07 Aug 2014 09:47:46

geosoft1
Membru
Locaţie: Râmnicu Vâlcea
Înregistrat: 21 Sep 2009
Mesaje: 3735

Re: Instalare si configurare mediu de lucru pentru limbajul Go in Ubuntu

dupa mai multe experiente cu limbajul Go si mediul de dezvoltare LiteIde, s-a dovedit necesara existenta unui program de instalare care sa faca operatiile pe care le-am povestit mai sus. necesitatea a venit in principal din dorinta unui copil de a incepe sa invete programare in acest mediu dar care este totusi depasit de linii de comanda, versiuni de compilator, versiuni ide, scurtaturi, cai de cautare,...etc.

asa ca am facut un script care determina ultimele versiuni ale programelor de mai sus, le instaleaza si creaza tot mediul necesar programarii in Go. scriptul creaza si un lansator customizat deocamdata (din motive obiective) doar pentru Unity, o customizare pentru o mai buna eficienta a mediului de dezvoltare cat si un proiect de test pentru a vedea daca totul a mers bine. totul intr-un singur click.

a doua mare utilitate este actualizarea versiunilor la compilator si ide pe masura ce avanseaza. in acest caz se ruleaza scriptul din nou.

proiectul se gaseste aici. se descarca scriptul se face executabil si se ruleaza in Terminal sau cu dublu click smile

Editat ultima oară de geosoft1 (30 Aug 2014 18:24:57)


Daca raspunsul nu te multumeste, probabil nu ai pus intrebarea potrivita.
Registered linux user #542751

Offline

 

#5 30 Aug 2014 18:31:20

geosoft1
Membru
Locaţie: Râmnicu Vâlcea
Înregistrat: 21 Sep 2009
Mesaje: 3735

Re: Instalare si configurare mediu de lucru pentru limbajul Go in Ubuntu

primul release major 1.0.3.x (vine cu template pentru programe free conform gnu.org!).
urmatoarea versiune va avea suport pentru git (instalare, configurare, clonare proiect,...) cool

Editat ultima oară de geosoft1 (06 Sep 2014 00:03:55)


Daca raspunsul nu te multumeste, probabil nu ai pus intrebarea potrivita.
Registered linux user #542751

Offline

 

#6 09 Sep 2014 18:16:45

geosoft1
Membru
Locaţie: Râmnicu Vâlcea
Înregistrat: 21 Sep 2009
Mesaje: 3735

Re: Instalare si configurare mediu de lucru pentru limbajul Go in Ubuntu

un review asupra programul de instalare a fost publicat pe Webupd8. ii multumesc lui Alin Andrei pentru asta cat si pentru sugestiile lui asupra programului.

Editat ultima oară de geosoft1 (09 Sep 2014 18:24:57)


Daca raspunsul nu te multumeste, probabil nu ai pus intrebarea potrivita.
Registered linux user #542751

Offline

 

#7 28 Feb 2015 19:08:35

geosoft1
Membru
Locaţie: Râmnicu Vâlcea
Înregistrat: 21 Sep 2009
Mesaje: 3735

Re: Instalare si configurare mediu de lucru pentru limbajul Go in Ubuntu

urmatoarea versiune va avea suport pentru git (instalare, configurare, clonare proiect,...)

am lansat Gopei 1.0.4.0 milestone cu suport pentru git. daca aveti deja cont pe github sau va faceti unul, din instalare legati mediul de dezvoltare cu acel cont iar de sub LiteIDE clonati si actualizati proiectele pe github. comunicatia cu github o facem cu chei ssh cool
proiectul are cateva noutati, corecteaza o multime de buguri si poate fi utilizat inclusiv pentru scrierea scripturilor bash. se recomanda interfata Unity pentru care a fost scris.


Daca raspunsul nu te multumeste, probabil nu ai pus intrebarea potrivita.
Registered linux user #542751

Offline

 

#8 08 Apr 2015 19:52:00

geosoft1
Membru
Locaţie: Râmnicu Vâlcea
Înregistrat: 21 Sep 2009
Mesaje: 3735

Re: Instalare si configurare mediu de lucru pentru limbajul Go in Ubuntu

urmatoarea versiune va avea suport pentru git

am lansat Gopei 1.0.4.4 si cu asta intram intr-o alta etapa de maturizare a mediilor de programare. ce avem nou:
-legatura automata la instalare intre calculator si contul de pe Github prin chei ssh transparente pentru utilizator.
-moduri de instalare diferite cu facilitati diferite pentru incepatori si profesionisti (sempai mode vs sensei mode).
-pentru profesionisti avem si command line mode pentru go.
-classroom mode pentru ore de curs unde indiferent ce setari fac elevii nu pot strica mediul de dezvoltare.
-comenzile clone si repo de sub ide (care sunt niste scripturi) cloneaza proiecte si creaza depozite din proiectele voastre (go,bash,..etc). practic nu mai trebuie sa intri pe Github din browser. lucrezi de sub ide colaborativ fara sa stii comenzi Git sau cine stie ce notiuni de Linux.
-mediul se preteaza foarte bine la scripturi bash! Gopei e dezvoltat in acest ide.
-mai multe scurtaturi utile pe launcher (Unity only).
-manual de instalare si utilizare detaliat.
-instalare completa cu suport Github in 1-2 minute. practic te poti muta pe alt calculator si instant iti reiei lucrul fara sa instalezi medii complicate. dai doar o comanda.

proiectul e free as in free speach and free beer smile
daca are cineva sugestii sau un feedback sunt deschis la discutii pe acest subiect.

Editat ultima oară de geosoft1 (08 Apr 2015 19:56:13)


Daca raspunsul nu te multumeste, probabil nu ai pus intrebarea potrivita.
Registered linux user #542751

Offline

 

#9 08 Jul 2015 11:55:16

geosoft1
Membru
Locaţie: Râmnicu Vâlcea
Înregistrat: 21 Sep 2009
Mesaje: 3735

Re: Instalare si configurare mediu de lucru pentru limbajul Go in Ubuntu

am lansat Gopei 1.0.4.6 cu suport pentru slide-uri si prezentari cum vedeti in speech-urile celor de la Google smile

Editat ultima oară de geosoft1 (08 Jul 2015 11:56:30)


Daca raspunsul nu te multumeste, probabil nu ai pus intrebarea potrivita.
Registered linux user #542751

Offline

 

#10 27 Sep 2015 15:32:44

geosoft1
Membru
Locaţie: Râmnicu Vâlcea
Înregistrat: 21 Sep 2009
Mesaje: 3735

Re: Instalare si configurare mediu de lucru pentru limbajul Go in Ubuntu

Gopei Shell a fost mentionat in newsletter-ul online golangweekly o publicatie Cooper Press.
cool


Daca raspunsul nu te multumeste, probabil nu ai pus intrebarea potrivita.
Registered linux user #542751

Offline

 

#11 19 Apr 2016 20:42:07

geosoft1
Membru
Locaţie: Râmnicu Vâlcea
Înregistrat: 21 Sep 2009
Mesaje: 3735

Re: Instalare si configurare mediu de lucru pentru limbajul Go in Ubuntu

Tocmai am lansat Gopei Shell 1.0.5. Cum in LiteIDE s-a adaugat suportul pentru Delve, primul debugger serios pentru limbajul Go, am venit in intampinare cu suportul de instalare pentru Delve intr-o forma usoara si accesibila.
Fara lini de comanda complicate, fara mari cunostiinte in Linux si totul foarte bine documentat in manualul de utilizare.
Compatibil cu Ubuntu 16.04.
cool

Editat ultima oară de geosoft1 (19 Apr 2016 20:42:51)


Daca raspunsul nu te multumeste, probabil nu ai pus intrebarea potrivita.
Registered linux user #542751

Offline

 

#12 19 Apr 2016 21:41:58

guletz2002
Membru
Locaţie: Brasov
Înregistrat: 09 Sep 2009
Mesaje: 1512

Re: Instalare si configurare mediu de lucru pentru limbajul Go in Ubuntu

Nu sunt programator, dar nu pot sa nu realizez, ca...  E ceva munca în spate la ce faci tu..  Felicitări Geo, și bafta în continuare.


Daca retea Nu e, atunci nimic nu e !!!
LiCo : Proud GNU/Linux User since 2003.

Offline

 

#13 23 Apr 2016 19:57:59

geosoft1
Membru
Locaţie: Râmnicu Vâlcea
Înregistrat: 21 Sep 2009
Mesaje: 3735

Re: Instalare si configurare mediu de lucru pentru limbajul Go in Ubuntu

da, se pune foarte mult accent pe Go in Ubuntu si nu numai...eu il vad limbajul viitorului...

cand am inceput acest proiect nu exista o solutie simpla de instalare si configurare a unui mediu de dezvoltare pentru go astfel incat sa fie accesibila oricui. erau tot soiul de tampenii incurcate in jurul a tot soiul de editoare care mai de care mai nepotrivite (incepand cu minunatul vim mad)... in fine lucrai o zi intreaga sa ajungi la un Hello World... yikes
eu am incercat (si cred ca am si reusit intr-o masura) sa ofer solutia cea mai simpla si productiva...

totusi in ultima vreme pare ca VSCode vine tare din urma... desigur, in stilul bizar si incalcit de la Microsoft dar se apropie din ce in ce mai mult de ceea ce ar trebui sa fie o solutie simpla dar serioasa de dezvoltare...

Editat ultima oară de geosoft1 (23 Apr 2016 20:00:39)


Daca raspunsul nu te multumeste, probabil nu ai pus intrebarea potrivita.
Registered linux user #542751

Offline

 

#14 24 Apr 2016 15:06:22

TARA24.
Membru
Înregistrat: 23 Dec 2010
Mesaje: 995

Re: Instalare si configurare mediu de lucru pentru limbajul Go in Ubuntu

Este interesant Limbajul, am trecut si eu putin prin documentatia lui. Eu sunt de parere ca Haskell este de departe mai bun, insa este o parere proprie nu o analiza experimentala adecvata.
In orice caz sufera de aceesi boala ambele limbaje ==>> Garbage Collection. Grrr

Oricum felicitari pentru cea ce faci. Sunt convins, ca cei care vor dorii suport legat de GO au de la tine tot ce le trebuie.

Bafta in continuare.

Editat ultima oară de TARA24. (24 Apr 2016 15:27:39)


Orice decizie pe care esti pe cale sa o iei, gandeste-o de cel putin 3 ori.
Din momentul in care ai luat-o nu mai conteaza de cate ori ai gandit-o.
Fi destept, foloseste ce ti se potriveste nu ce ti se impune.

Offline

 

#15 25 Apr 2016 23:18:06

geosoft1
Membru
Locaţie: Râmnicu Vâlcea
Înregistrat: 21 Sep 2009
Mesaje: 3735

Re: Instalare si configurare mediu de lucru pentru limbajul Go in Ubuntu

mda, limbajul go nu este panaceul universal dar il vad ca pe tehnologia viitorului intrucat rezolva multe din problemele actuale. are si el o multime de lipsuri, multe considerate ne necesare de catre autori. de exemplu nu o sa poti sa scri niciodata un kernel exclusiv go pe structura actuala a limbajului. dar in schimb rezolva o multime de alte lucruri mult mai utile si care se faceau greu in alte limbaje. exista multe proiecte migrate din diverse limbaje in go.

legat de limbajele functionale, multe sunt interesante si ok ca si concept dar au o mare problema, curba de invatare greoaie cat si mentenanta dificila a proiectelor. in plus este foarte greu sa gasesti specialisti in Haskell,Erlang sau Scala de exemplu. practic daca nu esti Twitter sau Facebook nu te apuci de proiecte in limbaje functionale ca nu ajungi nicaieri.

Editat ultima oară de geosoft1 (25 Apr 2016 23:18:43)


Daca raspunsul nu te multumeste, probabil nu ai pus intrebarea potrivita.
Registered linux user #542751

Offline

 

#16 14 May 2016 15:34:31

geosoft1
Membru
Locaţie: Râmnicu Vâlcea
Înregistrat: 21 Sep 2009
Mesaje: 3735

Re: Instalare si configurare mediu de lucru pentru limbajul Go in Ubuntu

am lansat Gopei 1.0.5.1. pe langa ceva restructurari in cod, noutatea este comanda `get` care intr-o maniera simpla te ajuta sa instalezi/actualizezi periodic diverse alte tool-uri utile fara sa stii comenzi complicate sau depozitele de unde provin. acum sunt putine dar vor mai fi implementate comenzi utile.
http://i.imgur.com/DgAd0dj.png

planurile pentru 1.0.6 includ lucrul in cloud si asta va fi o chestie tare de tot. chipintachi!

Editat ultima oară de geosoft1 (14 May 2016 15:38:27)


Daca raspunsul nu te multumeste, probabil nu ai pus intrebarea potrivita.
Registered linux user #542751

Offline

 

#17 14 Jul 2016 22:22:19

geosoft1
Membru
Locaţie: Râmnicu Vâlcea
Înregistrat: 21 Sep 2009
Mesaje: 3735

Re: Instalare si configurare mediu de lucru pentru limbajul Go in Ubuntu

intr-un mare efort Gopei shell a fost rescris in totalitate si a devenit The Convergence, un instalator pentru mediul de dezvoltare go multiplatforma (poate chiar primul). testat pana acum pe 14 platforme diferite inclusiv Mac si versiuni de Linux desktop si server din diverse ramuri (Ubuntu,Debian,Fedora,Sabayon,FreeBsd...etc). in plus aduce si multe noutati si va face trecerea spre versiunea urmatoare de cloud.

nu mai detaliez ca e mult de povestit, cei interesati vedeti anuntul oficial aici.

are si un wiki aici.

[le] daca este cineva dispus sa ajute la testare pe alte sisteme decat cele din wiki ar fi apreciat.

Editat ultima oară de geosoft1 (14 Jul 2016 23:34:51)


Daca raspunsul nu te multumeste, probabil nu ai pus intrebarea potrivita.
Registered linux user #542751

Offline

 

#18 01 Aug 2016 21:43:59

geosoft1
Membru
Locaţie: Râmnicu Vâlcea
Înregistrat: 21 Sep 2009
Mesaje: 3735

Re: Instalare si configurare mediu de lucru pentru limbajul Go in Ubuntu

multumesc colegului Bobses pentru timpul acordat testarii pe Arch Linux cat si pentru articolul despre proiect.


Daca raspunsul nu te multumeste, probabil nu ai pus intrebarea potrivita.
Registered linux user #542751

Offline

 

#19 01 Aug 2016 21:54:53

Bobses
Membru
Locaţie: Iaşi
Înregistrat: 05 Jun 2006
Mesaje: 436
Site web

Re: Instalare si configurare mediu de lucru pentru limbajul Go in Ubuntu

N-ai pt. ce. Nu trebuia. Mulțumirile trebuie să le primești tu, pentru munca pe care o depui. Eu n-am făcut decât puțină publicitate proiectului, pentru simplul fapt că îmi place ideea pe care o dezvolți.

Offline

 

#20 06 Aug 2016 16:23:03

geosoft1
Membru
Locaţie: Râmnicu Vâlcea
Înregistrat: 21 Sep 2009
Mesaje: 3735

Re: Instalare si configurare mediu de lucru pentru limbajul Go in Ubuntu

odata cu versiunea 1.7 Gopei shell introduce noul tool pentru quick deploy in cloud (codename Quantum Teleporter)

proiectul se gaseste aici (pagina wiki contine documentatia), vezi anuntul oficial.

asa cum ii spune si numele conceptul este unul simplu, implementare (quick deploy) prin replicare fara versionare la aplicatia ta lucrata local, pe un server Linux,Mac,pe Amazon,un server al firmei...oriunde doar avand un ssh server instalat si clientul ssh existent pe masina ta Linux sau Mac.

exemplu, eu compilez pe masina mea Linux (cross compilare pentru alta masina daca e cazul,se face cu un click in LiteIDE)  un programel server web sa zicem de exemplu, il teleportez pe Macul tau cu o comanda si dupa restart Macul tau ruleaza in continuare serverul pus de mine, sau la fel pe un server Linux. tu il poti prelua si continua dezvoltarea...sau il teleportezi mai departe pe un server Linux...scenariile pot continua.

e util cand ai de scris aplicatii si vrei sa le urci in forma identica pe diverse servere cu diverse arhitecturi sau alte pc-uri, mac-uri, sa faci teste pe sisteme de operare diferite... altfel, inseamna sa te muti cu proiectul si cu sculele de dezvoltare acolo unde ai nevoie, sa compilezi acolo. asa stai la un singur pc si prin comenzi simple init,teleport si deploy faci totul de la distanta. compilezi local si rulezi remote. la final lasi treaba pornita in startup-ul masinii remote.

documentatia pentru cloud este pe pagina de wiki. poate fi folosit si in combinatie cu alte limbaje si proiecte, nu tine de un limbaj sau altul desi a fost dezvoltata in contextul programarii in go. poate fi utilizat si in linia de comanda separat.

atentie, nu are versionare pentru ca e o aplicatie de implemetare finala nu de dezvoltare. pt dezvoltare versionata se foloseste github sau similar.

deocamdata se foloseste unu la unu cu masina remote, sunt planuri pentru lucru unu la n servere/masini remote (quick mass deploy).

proiectul este functional dar inca in faza de dezvoltare. daca sunt sugestii,idei,de imbunatatire,feedback sunt deschis la discutii.

Editat ultima oară de geosoft1 (06 Aug 2016 16:26:45)


Daca raspunsul nu te multumeste, probabil nu ai pus intrebarea potrivita.
Registered linux user #542751

Offline

 
Feed

Antet forum

Powered by FluxBB