Forumul dedicat sistemului de operare Ubuntu în România
Forumul Ubuntu România
Forumul de discuții și asistență al comunității Ubuntu din România
Forumul dedicat sistemului de operare Ubuntu în România
Forumul de discuții și asistență al comunității Ubuntu din România
Neautentificat.
Se mai intampla.
Da, din păcate. Oricum mint a făcut o treaba buna, publicand acest anunț!
Cine se mai uita la suma de control dar daca si suma de control este compromisa?
Va rog sa nu dati cu perne, dar eu nu stiu cum se foloseste md5sum asta...stiu ca este un cod care trebuie confruntat cu cel al iso-ului descarcat pentru confirmarea genuine.Dar unde se pune acel cod, cum se face habar nu am.Ma poate lumina cineva?
Eu sunt convins ca aia de la mint au verificat de n ori suma aia, și ce deriva din ea, înainte de a publica anunțul.
UBU a scris:
Va rog sa nu dati cu perne, dar eu nu stiu cum se foloseste md5sum asta...stiu ca este un cod care trebuie confruntat cu cel al iso-ului descarcat pentru confirmarea genuine.Dar unde se pune acel cod, cum se face habar nu am.Ma poate lumina cineva?
Cu md5sum. Descarci *.iso, și în consola scrii:
md5sum nume.iso
Compari ce ai calculat tu cu ce e publicat ca trebuie sa fie.
Tot nu inteleg...Md5sum este un program care "calculeaza" ceva?
Da, compară niște date ale fișierului ISO descărcat cu cele date de creatorul fișierului ISO. E o metodă de a verifica autenticitatea fișierului și integritatea lui. Dacă nu a fost descărcat corect sau dacă s-a „șmenuit” fișierul, suma aia a ceea ce ai tu nu va mai fi la fel cu aia originală.
https://ro.wikipedia.org/wiki/MD5
http://www.linux360.ro/forum/intrebari- … -t857.html
asta așa, la o căutare rapidă
Pe scurt, md5sum e o funcție care care se aplica unui fișier. Ideea este, ca fișiere identice produc sume identice. Deasemenea probabilitatea ca doua fișiere diferite sa aibă aceeași suma md5 este f.f. mica(probabilitate de coliziune). Metoda se aplica de exemplu de către sistemele care detectează modificări de fișiere (hids), ca sa știi dacă te-a hăcuit careva.
Totusi mi se pare cam neprofesionist ca astia de la linux mint sa recomande formatarea mediului si instalarea cind puteau sa specifice clar ce anume program/script este infectat.Mai grav este ca nu se stia asta.Organizatie mica , amatori, o distributie ,organizatie se recunoste si in asfel de cazuri.
Gata, am inteles de pe youtube cum se face.Descarci .iso si md5sum.txt unde gasesti un cod .
Deschizi terminal si navighezi in dosarul unde ai descarcat(cd Downloads), apoi scrii in terminal md5sum si numele iso care poate fi lipit cu soarecele si enter.In cateva sec iti va furniza codul care se afla in .txt .Daca nu coincide e clar ai fost hacuit si esti pe moarte
bula20 a scris:
Totusi mi se pare cam neprofesionist ca astia de la linux mint sa recomande formatarea mediului si instalarea cind puteau sa specifice clar ce anume program/script este infectat.Mai grav este ca nu se stia asta.Organizatie mica , amatori, o distributie ,organizatie se recunoste si in asfel de cazuri.
Auzi, da' la Microsoft, că au găuri de securitate de pe vremea lu' IE 5.5 cum e?? Și pe Windows dai bani... Oricum, bulă, observ că ești mai mult pe lângă pe forumul ăsta, cred că te-am cunoscut înainte sub alte nume... ia fă tu o distribuție beton, imună la orice nu-ți convine. ȘI GRATIS!!
P.S. E mai sigur să formatezi decât să ștergi ce program e infectat.
Totusi nu pot nega ceva evident Echipa Mint, au un stil "amatoricesc" de prea multa vreme , probleme de acest gen vor mai fii daca nu vor inceta sa lucreze cu echipa mica si fara un scop precis.Acum vad ca nu mai pot sa intru nici pe pagina principala Mint http://www.linuxmint.com/
Pentru că le-a fost compromis site-ul (inclusiv forumul). Dacă ai avut cont pe forum, ai face bine să-ți schimbi parola. A fost anunțată treaba de câteva ore... Echipa aia mai are încă de lucru...
Editat ultima oară de wladypauly (21 Feb 2016 22:01:56)
UBU a scris:
Gata, am inteles de pe youtube cum se face.Descarci .iso si md5sum.txt unde gasesti un cod .
Deschizi terminal si navighezi in dosarul unde ai descarcat(cd Downloads), apoi scrii in terminal md5sum si numele iso care poate fi lipit cu soarecele si enter.
Se poate face asta si in mod grafic folosind Brasero ( instrumente/verifica integritate)
Nu ajuta cu nimic daca site-ul a fost compromis si au modificat si sumele de control.
Cel mai sigur e sa fie semnate cu PGP, dar procesul de verificare e mult mai complex.