Anunţ

Caută printre mesajele de pe forum înainte de a scrie unul nou!
Formulează corect întrebarea sau problema pe care o ai.
Respectă regulile forumului și Codul de Conduită!

#1 01 Apr 2016 17:50:36

redabaris
Membru nou
Înregistrat: 01 Apr 2016
Mesaje: 3

Microsoft aduce BASH in Windows 10

Salutare!
Conform acestui articol:LINK parteneriatul Canonical-Microsoft văd că i-a amploare.
Mi se pare ciudat că nimeni, până în momentul de față, de-aici de pe forum, n-a discutat acest subiect și nu, nu este o păcăleală de 1 aprilie.
A mai existat prin 2006 un trădător pe nume SUSE Linux (OpenSUSE) care a făcut aceleași mișcări murdare. Și atunci, ca și-acum trăiesc cu impresia că sânt unele persoane din zona FLOSS care-s ahtiate după bani, altfel nu înțeleg toată această vrăjeală ieftină. De data asta trădătorul se numește Canonical.
P.S.: Nu-s utilizator Ubuntu, dar sânt utilizator GNU/Linux de vreo 7 ani. Acesta este primul forum în limba română pe care am intrat în toți anii ăștia, doar ca să arăt că și-n lumea FLOSS există oameni „murdari”. Rușine Canonical, ți-ai trădat utilizatorii.

Offline

 

#2 01 Apr 2016 17:59:07

Alexandru.Cucu
Administrator
Locaţie: -21.8021247, -154.6975949
Înregistrat: 17 Jun 2008
Mesaje: 6976
Site web

Re: Microsoft aduce BASH in Windows 10

Nu e nicio tradare. Microsoft va rula doar binare din Ubuntu, sub Windows.
Lucrul asta nu poate decat sa ne bucure. Probabil vor fi destui care vor face saltul la Ubuntu dupa ce vor descoperi tool-urile specifice smile

Canonical doar ii lasa sa foloseasca brandul Ubuntu, in rest nu au cu ce sa-i ajute. Nu se vor duce resurse inutil catre proiectul asta.

Offline

 

#3 01 Apr 2016 18:44:56

redabaris
Membru nou
Înregistrat: 01 Apr 2016
Mesaje: 3

Re: Microsoft aduce BASH in Windows 10

@ Alex Cucu
Să ne bucure? Nu prea cred. Din punctul meu de vedere, cel al unui incepator, atunci când întinzi mâna și-i oferi pe tavă ce ai mai bun (in cazul de față shell-ul și userland-ul) se traduce prin moarte precoce. Dezvoltatorii așteptau demult schimbarea asta, să nu mai folosescă Cygwin sau GNU/Linux în emulator. După un pas de genul ăsta, mai urmează alți 10.
Cu ce se alege comunitatea Open Source în urma acestui „parteneriat”? Cu ce s-a ales și după 2006, adică, cu nimic. Office-ul de la Microsoft nici acum nu-l văd portat pe GNU/Linux, formatul .odt nici acum nu este implementat cum trebuie in suita Microsoft Office, dar pe de altă parte, tu (Canonical) vii și-i dai sculele cele mai de preț.
Chestia că toată lumea are de câștigat....îmi pare rău dar nu mai ține.
Vedem cum va fi. În principal am să urmaresc declarațiile lui Stallman, că-s curios ce părere are, nu prea bună, în niciun caz.

Un comentariu de pe pagina respectivă:
„ Lilian A. Moraru

Exactly CLI(Linux tools) are the attractive part of Linux(Ubuntu), not Unity...
In a few years this will render Linux useless. I totally see big corporations switching to Windows 10 to have the full package(Windows enterprise software + Linux CLI power).
We at work currently boot Windows and then a VMWare with Ubuntu installed in it, to do all of our software development. People are asking for native Linux machines(because the performance is bad with Windows + VMWare) but we can't have them since there are some applications that run only on Windows. With this feature, we won't need the Linux VMWare any more.
We would need only Windows.”

Editat ultima oară de redabaris (01 Apr 2016 18:49:32)

Offline

 

#4 01 Apr 2016 21:31:45

oldred
Membru
Locaţie: Oradea
Înregistrat: 13 Feb 2008
Mesaje: 92

Re: Microsoft aduce BASH in Windows 10

Am fost utilizator de windows ani de zile, ani in care am fost nevoit sa instalez la softuri furate, sa reinstalez sistemul de operare pana m-am urat. De ceva ani buni folosesc Ubuntu si nu mai am nevoie de asa ceva. Mai mult, ce ofera Ubuntu ca si OS, niciodata nu vom vedea la Bill... Variante open source la orice soft care ruleaza sub windows (.exe), asistenta non-stop (daca stii ce vrei si unde sa cauti) si asa mai departe... Parerea mea e ca acest subiect nici nu ar trebui deschis... Orice intelegere s-ar face intre cele 2 companii, personal nu ma afecteaza... Intre Ubuntu si Windows, voi alege intotdeauna Ubuntu... Probabil unii utilizatori de windows, cand vor descoperi utilitati din Ubuntu, se vor gandi la o migrare, la fel ca si mine in trecut si probabil multi altii... Apoi legat de tradare, faptul ca 2 companii se inteleg in privinta unor softuri, nu imi suna a tradare... Noi (romanii) suntem tradati, dar nu de Canonical!

Offline

 

#5 03 Apr 2016 00:56:25

Tibus
Membru
Înregistrat: 21 Oct 2007
Mesaje: 243
Site web

Re: Microsoft aduce BASH in Windows 10

Nici eu nu inteleg cu ce poate afecta negativ asta. Pe mine ma afecteaza mult din cauza ca imi place si Windows 10 si Ubuntu la fel de mult, vad avantaje si dezavantaje in ambele, deci o sa ma ajute extrem de mult sa am asta in Windows.

Dar useri ca mine cred ca sunt destui de putini, de regula sunt Ubuntu 100% sau Windows 100% .

Offline

 

#6 03 Apr 2016 10:11:52

geosoft1
Membru
Locaţie: Râmnicu Vâlcea
Înregistrat: 21 Sep 2009
Mesaje: 3735

Re: Microsoft aduce BASH in Windows 10

eu nu mi-as dori sa vad functionatlitati din Ubuntu in Windows si cu atat mai putin din Windows in Ubuntu (asta ar mai lipsi sa-l faca praf si pe asta smile).
in plus asa cum se poate intui Microsoft nu face niciodata ceva in folosul utilizatorului ci in folosul sau. asa ca orice astfel de caracteristici aparent utile nu sunt decat mecanisme de scoatere de pe piata a competitorilor, urmarirea actiunilor utilizatorului si jumulirea lui sistematica de bani.
in ritmul asta o sa ne trezim ca la un  moment dat in lumea Linux nu o sa mai ai loc de Microsoft si de marile lui realizari...
hmm

Editat ultima oară de geosoft1 (03 Apr 2016 10:12:28)


Daca raspunsul nu te multumeste, probabil nu ai pus intrebarea potrivita.
Registered linux user #542751

Offline

 

#7 03 Apr 2016 17:49:18

redabaris
Membru nou
Înregistrat: 01 Apr 2016
Mesaje: 3

Re: Microsoft aduce BASH in Windows 10

@ Tibus
  Aici este de fapt un schimb, care, ca-ntotdeauna este în defavoarea uneia dintre părți (la fel ca-n cazul cu OpenSUSE de-acum câțiva ani din care nu prea se vede nimic, exceptând Mono, probabil). În cazul nostru, Microsoft a dat la schimb .NET si Microsoft Visual Studio care se pot rula nativ sub Ubuntu. Nu-mi dau seama câți dezvoltatori folosesc astea 2 de mai sus în Linux și pentru Linux. Repet: pentru comunitatea GNU/Linux sau dacă vreți, comunitatea Ubuntu.
  Dustin Kirkland a spus-o clar: momentan se portează BASH si tot userland-ul din Ubuntu dar nu se vor opri aici, acesta va fi doar începutul.
  Momentan poate nu-ți dai seama cum poate afecta negativ toată chestia asta, dar în maxim 5 ani vei vedea schimbarea. Dacă studiezi comportamentul companiilor mari (Microsft este doar un exmplu) ai să-nțelegi că lucrurile nu-s chiar atât de roz. Mai devreme sau mai târziu, Microsoft iși va pune amprenta peste Ubuntu....asta dacă nu cumva o va cumpăra cât de curând, în următorii ani adică.
  Și acum. Presupunem că toată „mișcarea” asta cu mutatul a luat sfârșit, de ce-aș mai folosi Ubuntu nativ, când îl pot folosi direct din Windows. Nu mă interesează interfața grafică, dar pâna atunci îi vor da și ăsteia de cap, mai greu, dar o vor face. 
  Că ție îți place Windows 10, n-am nimic de comentat, dar ai citit "Privacy Statement"? Întreb doar, nu dau cu parul, că, din câte am văzut în atâția ani, utilizatorii Windows nici măcar EULA n-o citesc, dar se plâng că îi spionează Microsoft. Dacă tu ești de acord cu ceea ce scrie în Privacy Statement, atunci este ok, înseamnă că știi ce faci.

Editat ultima oară de redabaris (03 Apr 2016 21:19:39)

Offline

 

#8 03 Apr 2016 21:21:40

wladypauly
Membru
Locaţie: Pascani
Înregistrat: 14 Jun 2011
Mesaje: 4822
Site web

Re: Microsoft aduce BASH in Windows 10

Dacă aș fi „trompetă” aș zice că nu mă afectează, dacă Ubuntu va fi luat de Microsoft, voi trece la altă distribuție. (deși stau pe KDE, care, din ce știu, nu mai este „aromă oficială”). Dar problema e mult mai complexă. Mulți am ales Linux tocmai că nu e Microsoft, nu are problemele Windows. OK, are altele, dar pentru mine, ca utilizator obișnuit, dacă trag linie și adun, Linux e mult mai profitabil decât Windows, ca timp și bani economisiți. (Dacă ziceți că nu ajut cu nimic în schimb, vă dau exemple, dar nu vreau acum...). De ce aș renunța eu la Ubuntu/Linux? Și atunci? Ce văd? Ubuntu dă mâna cu Windows. Ce să cred eu, ca utilizator obișnuit, care am ajuns aici tocmai că voiam să scap de Windows? Repetăm povestea Skype și Swift Keyboard de pe Android? Luăm aplicația (și) pentru că are un user base enorm? Cred că toată povestea asta e de fațadă, vom vedea care-i treaba, așa cum zice colegul nostru mai sus... parcă e un scenariu scris de ăia de la „Silicon Valley”...


Răspunsul va fi pe măsura întrebării!
I am curious. Since I'm not a cat, that's not dangerous. House M.D.
(Adică ceva de genul „Curioșii mor repede, dar nu mor proști”)

Offline

 

#9 03 Apr 2016 22:46:30

bula20
Membru
Înregistrat: 18 Jan 2016
Mesaje: 498

Re: Microsoft aduce BASH in Windows 10

Microsoft poate sa aduca orice daca publica si modificarile facute si cu conditia sa publice si codul sursa asta este valabil  la GNU printre care se afla si interpretorul bash.Microsoft , ca si un utilizator obisnuit daca respecta regulile GNU poate sa modifice sisa foloseasca orie foarte bine este sub licenta GNU.


Procesor:GenuineIntel ,Intel(R) Atom(TM) CPU  230   @ 1.60GHz, placa video intel G945,
2GB ram, 160GB hdd.

Offline

 

#10 04 Apr 2016 21:50:31

XeNNo
Membru
Locaţie: Navodari - Constanta
Înregistrat: 03 Oct 2009
Mesaje: 889
Site web

Re: Microsoft aduce BASH in Windows 10

Mie imi este teama de legatura dintre cele doua datorita vulnerabilitatilor care vor creste in exploatare ....
Ma refer la ...stiti si voi ... cu cat ceva este folosit mai mult cu atat el se va supune unor atacuri mai puternice ...
Trebuie sa-mi caut un OS mai putin folosit smile


EN | RO |

Offline

 

#11 04 Apr 2016 22:24:07

wladypauly
Membru
Locaţie: Pascani
Înregistrat: 14 Jun 2011
Mesaje: 4822
Site web

Re: Microsoft aduce BASH in Windows 10

XeNNo a scris:

Trebuie sa-mi caut un OS mai putin folosit smile

MS-DOS? Symbian? Free DOS? tongue Zic și eu, că și io-s în căutari d-astea...


Răspunsul va fi pe măsura întrebării!
I am curious. Since I'm not a cat, that's not dangerous. House M.D.
(Adică ceva de genul „Curioșii mor repede, dar nu mor proști”)

Offline

 

#12 04 Apr 2016 23:07:09

Anca_Emanuel
Membru
Înregistrat: 28 Jan 2011
Mesaje: 1759

Re: Microsoft aduce BASH in Windows 10

Nimeni nu a zis unde e articolul original: http://www.zdnet.com/article/microsoft- … indows-10/

Acum văd pe net comentarii că Microsoft, cu noul șef e mai deschis spre sursă deschisă, etc.
Nu știți că e un căpcăun care ia de la orice producător de telefon cu android de la 5 la 15 dolari pe unitate. Și aici discutăm de miliarde.
La atâta bănet e imposibil să nu te apuce iubirea de linux...

Editat ultima oară de Anca_Emanuel (05 Apr 2016 12:19:49)

Offline

 

#13 04 Apr 2016 23:57:18

iulian X
Membru
Înregistrat: 02 Feb 2012
Mesaje: 835

Re: Microsoft aduce BASH in Windows 10

Anca_Emanuel a scris:

Nimeni nu a zis unde e articolul original: http://www.zdnet.com/article/microsoft- … indows-10/

De la mama lor :

http://insights.ubuntu.com/2016/03/30/u … evelopers/

https://blogs.windows.com/buildingapps/ … n-windows/

Editat ultima oară de iulian X (04 Apr 2016 23:58:52)

Offline

 

#14 06 Apr 2016 18:46:50

bula20
Membru
Înregistrat: 18 Jan 2016
Mesaje: 498

Re: Microsoft aduce BASH in Windows 10

Normal Ubuntu este o distributie linux si poate rula teoretic pe kernel linux (care este nativ), freebsd (in lucru ) sau pe schelet de Windows (nu cred ca poate rula pe kernelul de windows) cu shellul grafic Unity poate rula pe orice inclusiv android , sau pe scule apple de aceea se numeste shell.
Altii faceau treaba asta demult dar nu a bagat de seama nimeni sau se prefaceau ca nu observa : https://windows.kde.org/
deci nu este mare halvita .

Editat ultima oară de bula20 (06 Apr 2016 18:55:48)


Procesor:GenuineIntel ,Intel(R) Atom(TM) CPU  230   @ 1.60GHz, placa video intel G945,
2GB ram, 160GB hdd.

Offline

 

#15 06 Apr 2016 22:31:15

wladypauly
Membru
Locaţie: Pascani
Înregistrat: 14 Jun 2011
Mesaje: 4822
Site web

Re: Microsoft aduce BASH in Windows 10

Știam de KDE-Windows, dar ultima dată când am încercat, kate dădea rateuri ca un motor ne-reglat... big_smile


Răspunsul va fi pe măsura întrebării!
I am curious. Since I'm not a cat, that's not dangerous. House M.D.
(Adică ceva de genul „Curioșii mor repede, dar nu mor proști”)

Offline

 

#16 06 Apr 2016 22:35:02

buffer overflow
Membru
Locaţie: Mangalia
Înregistrat: 09 Jul 2010
Mesaje: 1442

Re: Microsoft aduce BASH in Windows 10

Bash in windows...O "gluma" it-ista care nu poate sa scoata de la mine decat un zambet ironic.Sunt hoarde intregi, poate chiar s-ar forma un mic imperiu, de utilizatori exe-isti care nu au habar de existenta...cmd.Intr-o astfel de siutatie, mai putem vorbi de bash...?Bun, cine se simte un pic tradat poate alege o alta distributie."C-asa-i n Linux".Ai de ales. smile Running Bash on Ubuntu on Windows!

Editat ultima oară de buffer overflow (06 Apr 2016 22:39:13)


LINUX.WELCOME/home

Offline

 

#17 07 Apr 2016 00:55:00

Tibus
Membru
Înregistrat: 21 Oct 2007
Mesaje: 243
Site web

Re: Microsoft aduce BASH in Windows 10

Bash in windows nu e pentru hoarde, este cum a spus Microsoft, pentru programatori.
Mie nu mi se pare o gluma deloc, o sa incerc sa-l folosesc, mai rau decat cmd nu poate fi smile

Offline

 

#18 07 Apr 2016 19:48:33

guletz2002
Membru
Locaţie: Brasov
Înregistrat: 09 Sep 2009
Mesaje: 1512

Re: Microsoft aduce BASH in Windows 10

Eu folosesc bash pe win, de mult, am si ceva scripturi pe care le rulez prn ssh. Pt mine e f util.


Daca retea Nu e, atunci nimic nu e !!!
LiCo : Proud GNU/Linux User since 2003.

Offline

 

#19 07 Apr 2016 21:36:12

geosoft1
Membru
Locaţie: Râmnicu Vâlcea
Înregistrat: 21 Sep 2009
Mesaje: 3735

Re: Microsoft aduce BASH in Windows 10

fac un copy/ponta la un comentariu al meu de la G+:

din punctul meu de vedere miscarea asta este si va fi o porcarie. Windows nu va fi niciodata mai puternic numai pentru ca ruleaza niste aplicatii Linux si o linie de comanda. Windows a fost si este un sistem prost prin modul cum a fost gandit. faptul ca anumite scule se vor porta doar vor induce ideea fundamental gresita ca pe Windows se poate face ceea ce se face pe Linux ne mai fiind nevoie de o distributie Linux.
si acum exista scule portate din Linux in Windows (git,gawk,gcc..). nu inseamna ca Windows-ul e  mai puternic cu ele. sculele alea au valoare pe un sistem serios, robust, fiabil, securizat, cu drepturi nu pe o bazaconie virusabila care merge ca porcu' dupa doua zile de la instalare...

guletz2002, si eu am niste scripturi awk pe care le rulez pe Windows ca asta mi-au dat la servici sad dar treburile serioase tot pe Ubuntu le dezvolt ca nu am baza in copilul lu' Bill smile


Daca raspunsul nu te multumeste, probabil nu ai pus intrebarea potrivita.
Registered linux user #542751

Offline

 

#20 07 Apr 2016 23:08:58

wladypauly
Membru
Locaţie: Pascani
Înregistrat: 14 Jun 2011
Mesaje: 4822
Site web

Re: Microsoft aduce BASH in Windows 10

E ca și cum ai pune motor de Ferrari pe Logan...


Răspunsul va fi pe măsura întrebării!
I am curious. Since I'm not a cat, that's not dangerous. House M.D.
(Adică ceva de genul „Curioșii mor repede, dar nu mor proști”)

Offline

 
Feed

Antet forum

Powered by FluxBB