
Forumul dedicat sistemului de operare Ubuntu în România
Forumul Ubuntu România
Forumul de discuții și asistență al comunității Ubuntu din România
Forumul dedicat sistemului de operare Ubuntu în România
Forumul de discuții și asistență al comunității Ubuntu din România
Neautentificat.
Ma, acum sigur, putem sa fim cat de ezoterici si complicati vrem. Evident ca exista scenarii/use-case-uri in care raspberry nu e potrivit. Dar exista atat de multe altele in care raspberry este solutia ieftina si versatila....
In scenariul de care vorbeai (sau - pentru a adauga un pic de drama- la computerul care coboara barele de racire in reactorul nuclear) evident ca nu pui un Raspberry. Dupa cum - la un astfel de use case - nici un PC de pe emag, cu Ubuntu pe el nu cred ca ar face fata.
Acum, daca ai chef sa faci un mic sistem de supraveghere video sau sa iti faci un proiect de automatizare a casei (gen: opreste luminile la ora 08:00, porneste priza de la cafetiera la ora 08:05, opreste caldura la 09:00, porneste suprevegherea video la 09:10 ...etc)... raspberry e prietenul tau, chit ca poate "greseste" o jumatate de secunda.
... Sau poate vrei un supercomputer la 3500 de euro (64 de procesoare si 1tb de ram) care sa iti calculeze a 10^20-a zecimala a lui pi....
Editat ultima oară de RazTaz (10 Feb 2015 16:36:08)
Offline
.... ma repet, acasa e ok. Ca si supercomputer care sa calculeze pi, NU e ok, pt ca e pe ARM. ... presupunand ca ma intereseaza ca acele calcule sa fie ok. Daca nu na intereseaza rezultatul .... DA este OK. Zoneminder este ok timp de 1 poate 2 luni pe scula aia, daca nu sunt multe evenimente. Dupa aia .... nu mai tine. Si pe un desktop zoneminder are probleme daca am multe evenimente. Nu mai zic de spatiu de stocare necesar ... pana la 8-64 Gb pot tine fimele pe un card .... dar dupa aia pe ce le tin? Sa cauti prin 1-2000 de evenimente e greu si pe desktop, nu-ui asa?
Offline
^ o singura remarca: sa stii ca nimic nu te impiedica sa pui un hard extern la un Raspberry PI.
Offline
Da se poate pune un Hdd extern..... dar cautarea in baza de date nu o rezolva acel hdd. Rezolva doar partea de stocare a filmelor.
Offline
Tocmai am cumparat un raspberry pi 3 si am o problema extrem de enervanta: nu functioneaza la monitor prin cablu hdmi (LG 22M45 cu HDMI). Merge foarte bine conectat prin acelasi cablu HDMI la doua televizoare. M-am chinui toata ziua cu setarea fisierului config.txt, fara rezultat. Pe tv-uri am reusit orice rezolutie dar pe monitor, nimic. Efectiv monitorul spune ca nu e conectat nimic la el, desi cand dau drumul la raspberry s-ar vedea ca primeste ceva, trezeste un pic monitorul. As fi recunosctor daca cineva mi-ar putea da niste indicatii.
Offline
Am rezolvat prin cumpararea unui cablu HDMI mai scurt (aprox 1m) si de mai buna calitate. Las aceste doua mesaje sau le sterg?
Offline
... da de ce sa le stergi? Poate patesc si altii, si se scot cu varianta data de tine!
Offline
Am intrat in posesia unui Odroid-C2 ... adica un fel de raspberry3 dar pe steroizi. Puncte tari fata de raspberry3:
- placa de retea Gbit, ne-cuplata pe acceasi magistrala cu port-le USB
- watch-dog - daca crapa kernelul, se face automat reboot(util la sisteme automate)
- 2GB RAM
- rezolutie 4k pe partea de video
- stocare si pe eMMC in afara de card SD
Acum am pus ultima versiune de ubuntu-lts, si sunt ceva probleme, dar cred ca in cateva luni se vor rezolva ...
Impresii(fara nici o optimizare fata de varianta de pe site de la producator):
- fata de Rspberry2(pe care am avut ocazia sa-l testez), mere mult mai bine, si se misca f. cursiv(exceptie partea de video gen youtube unde mai sunt niste chestii care trebuie rezolvate de dezvoltatori)
- browsingul este super OK, si nu vad mare diferente la site-le pe care le vad regulat
- editarea de fisiere XLS/DOC cu libre-office este acceptabila, si se poate lucra binisor
- PDF-le de descarca si se deschid destul de repede
- cu firewall activat se misca chiar bine .....
Cam atat deocamdata. Urmeaza sa vad cum se misca ceva servicii gen server/cluster/etc.
Offline
Sa ma dau si eu mare: am ajuns la al treilea Pi (B+, 2 si acum - 3).
Pe Pi3 am Openelec - e principalul meu medicenter. Merge uns. Iar pluginul streams ma ajuta sa stau la curent cu programele/stirile de acasa.
Pe Pi2 am pus Raspbian si il folosesc (deocamdata) pentru 2 lucruri:
- Cu Motioneye - pe post de sistem de securitate (cam)
- Scanner de retea (cu Clamav) pentru samba shares de pe NAS. (ca NAS-ul are un debian vechi - 5 si e prea prost procesorul si slab ca sa il las pe el sa faca scanarea).
-[later edit] BOINC
Pe B+ l-am dus acasa, in Romania si functioneza pe post de mediacenter (tot cu openelec). Planuiesc sa fac pe el (pe un sd card separat) un transmitter FM pentru un mic post de radio pirat (putere/acoperire [later edit: nu chiar] f. mica), ca proiect de vacanta, cu baiatul meu.
Editat ultima oară de RazTaz (02 May 2016 20:26:03)
Offline
.... interesant. Partea cu clamav cum o faci ca îs curios! Știi tu omul cat trăiește învață. Și eu vreau sa mai testez, sa vad când am timp: iscsi-client, nfs, AoE și glusterfs-client. De zfs nu mai zic...!
Offline
partea cu clamav se poate face ca la carte sau se poate face muncitoreste (cum am facut-o eu): intrucat am configurat Motioneye sa salveze capturile pe NAS -( si pe Dropbox, dar asta e alta poveste), Motioneye face asta montand pe Raspberry share-ul de pe NAS. Daca tot e montat shareul, am bagat in cron (pe raspberry) sa faca periodic clamscan (cu optiune de remove direct) pe directorul ala cu samba share-ul montat. Mai ales ca acelasi share e ala unde d'loadez filme si alte spanacuri de pe torente.
Editat ultima oară de RazTaz (27 Apr 2016 22:30:45)
Offline
A reusit cineva sa instaleze astrerisk pe ArchLinux pe RaspberryPi?
Offline
RazTaz a scris:
partea cu clamav se poate face ca la carte sau se poate face muncitoreste (cum am facut-o eu): intrucat am configurat Motioneye sa salveze capturile pe NAS -( si pe Dropbox, dar asta e alta poveste), Motioneye face asta montand pe Raspberry share-ul de pe NAS. Daca tot e montat shareul, am bagat in cron (pe raspberry) sa faca periodic clamscan (cu optiune de remove direct) pe directorul ala cu samba share-ul montat. Mai ales ca acelasi share e ala unde d'loadez filme si alte spanacuri de pe torente.
Ma gandeam eu ca asa faci ... de aia am si intrebat Nu e varianta cea mai eficienta sa scanezi din cron cu clamav. Foloseseste incron. El urmareste evenimente de acces la FS(scriere de exemplu, urmat de inchiderea fiserului). Si mai poate rula un script, care sa scaneze cu clamav atunci cand se scrie un fisier si apoi acel fisier se inchide(CLOSE_ON_WRITE). Asa scanezi cu clamav doar fisierele care sufera evenimentul de scriere, si nu TOATE fisierele de pe disc/share.
Offline
@guletz2002
Si mai poate rula un script, care sa scaneze cu clamav atunci cand se scrie un fisier
Asa scanezi cu clamav doar fisierele care sufera evenimentul de scriere, si nu TOATE fisierele de pe disc/share.
Dacă faci acel script, o să te rog să mi-l dai și mie
.... nu e nici o inginerie aici. E exact acceadi comanda cu care scanezi cu clamav din linie de comanda. Pana am aflat de incron scanam si io din cron 1-2 TB de date. Si dura cam o zi sau pe aproape. Dupa faza cu incrond, dureaza cateva ore... mult mai putin, cel putin in cazul meu. Si e si mai sigur decat cu cron. Daca faci din cron e posibil sa iei un virus intr-un fisier sa zicem acum, si pana porneste scanarea din cron sa treaca ore, timp in care acel fisier sa fie accesat de zeci de ori. Deci si riscul e mai mare cu varianta cron.
Editat ultima oară de guletz2002 (29 Apr 2016 13:56:30)
Offline
pai da, dar atunci incron trebuie sa ruleze pe NAS, nu?
Offline
Cred ca da. Oricum nu consuma resurse.
Offline
Salut,
O idee despre cum as putea transforma acesta in mediacenter?
Model ASUS Tinker Board.
Config:
Rockchip RK3288 Quad-core 1.8GHz
ARM Mali-T764 GPU supports Support OpenGL ES1.1/2.0/3.0, OpenVG1.1, OpenCL, DirectX11
1 x HDMI supports up to 4K display
1 x 15-pin MIPI DSI supports up to 1080P
LPDDR3 2GB
1 x wireless 802.11 b/g/n & BT 4.0, GB LAN
1 x 40-pin headers for I2C/SPI/PWM/I2S/UART/SPDIF module extension
1 x 15-pin MIPI CSI slot for camera
4 x USB 2.0 ports
Slot Card
Linux - Debian
O descriere mai amanuntita
Editat ultima oară de Carioca (16 Jan 2017 13:02:33)
Offline