Anunţ

Caută printre mesajele de pe forum înainte de a scrie unul nou!
Formulează corect întrebarea sau problema pe care o ai.
Respectă regulile forumului și Codul de Conduită!

#1 28 Jan 2017 15:02:46

Laurentiu_D
Membru nou
Înregistrat: 28 Jan 2017
Mesaje: 2

Refacere partitie de pe HDD factory / recovery, stearsa

Salut,

Va rog, poate cineva  sa imi spuna daca si cum se poate reface partitia originala, factory recovery, alocata pe HDD atunci cand un laptop vine cu sistem de operare preinstalat.

Sunt nou utilizator de Ubuntu (14.04), doar pentru ca am cumparat un laptop (Dell Inspiron 7559 - Intel i7) care are preinstalata aceasta versiune.

Dupa mai putin de o ora de utilizare obisnuita (browsing, succinta familiarizare cu Ubuntu), sistemul de racire a pornit (2 coolere) si nu s-a oprit decat dupa restart. La scurt timp dupa restart coolerele au pornit din nou, functionand fara oprire. Am cautat info despre aceasta situatie si din pacate am vazut ca sunt multi care se confrunta cu ea, e dezbatuta pe multe forumuri iar solutiile, cel putin cele gasite de mine, nu par convingatoare. Posibila solutie recomandata era, in unele cazuri, trecerea pe Windows.

Oricum aveam nevoie sa folosesc laptopul pe Windows, am incercat sa vad cum pot avea cele doua OS fara sa afectez instalarea Ubuntu. Initial am gasit pe HDD patru partitii:
1. ESP (efi) /dev/sda1
2. OS Partiton /dev/sda2 Basic Data (factory recovery partition... presupun)
3. Linux filesystem /dev/sda3
4. Swap

Am pastrat ESP (1) si OS Factory Partition (2) si am sters  Filesystem (3) si Swap (4). Am facut stick USB recovery si image recovery: ubuntu-14.04-amd64-dell_A00.ISO, inainte de a trece la instalarea Windows-ului.

In Windows sistemul de racire a functionat cam la fel de defectuos, coolere pornite constant chiar si in starea idle, chiar si dupa setari modificate in advanced power management. Singurele rezultate vizibile le-am obtinut cu HWinfo unde se pot customiza nivele de viteza a ventilatoarelor / praguri de temperatura. Dar HWinfo interfereaza cu OS si sunt momente de freeze (le-am observat cel mai bine la utilizarea mouse-ului si la redarea sunetelor).

Am vrut sa revin la Ubuntu dar in loc sa utilizez optiunea recovery de pe partitia HDD am ales sa folosesc imaginea de pe stick USB si nefiind familiarizat cu toate optiunile / modalitatile de reinstalare, am sters Factory / Recovery Partition. Mi-am dat seama de asta doar cand am incercat sa folosesc tool-ul Dell Recovery preinstalat in Ubuntu (vers. Dell). In loc sa imi apara doua optiuni la acest tool: 1. sa fac o imagine de recovery sau 2. sa utilizez imaginea deja existenta pe HDD, a doua optiune, de utilizare a imaginii de pe HDD, disparuse. Cu 'Disks' in loc de cele 4 partitii initiale, am vazut doar 3: EFI, Filesystem si Swap.

Am reluat instalarea Ubuntu, in varianta customizabila sa zic asa, am creat 4 partitii cu intentia ca Partition 2 sa fie alocata salvarii datelor de pe stick-ul USB de recovery, astfel incat sa refac partitia Factory recovery pe HDD. Bineinteles... nu a functionat asa de simplu. Am facut mount ISO pe partitia 2 dar Dell Recovery tool nu mi-o recunoaste ca partitie de unde se poate face recovery.

Probabil am scris prea mult, oricum am omis sumedenia de incercari nereusite de a reface aceasta partitie. Nu am gasit nici o informatie concreta legata de acest subiect si asta m-a surprins. Oare sunt chiar singurul ... care sa stearga aceasta partitie "esentiala" pentru a ramane in configuratia originala de vanzare a unui laptop?

Poate cei mai multi nu fac aceasta greseala sau nu ii mai afecteaza pierderea partitiei de recovery. Cele mai multe info de pe net sunt legate de modul cum sa faci Recovery Image dar nu ma ajuta la nimic, aceasta imagine o am deja dar e externa, pe stick. Cand am ajuns pe forumuri prea tehnice, chiar nu mi-am mai dat seama daca ofereau intr-adevar solutii sau nu, era prea complexa abordarea.

Nu stiu daca e medie sau complexa aceasta operatiune, dar poate pe acest forum sunt oameni care stiu daca sau cum se poate aduce HDD-ul la starea "initiala", bineinteles, ma refer in primul rand la refacerea partitiei (nu recuperarea - eventual cu softuri de recuperare date)  care permite reinstalarea OS direct de pe HDD.

Daca este o solutie deja prezentata pe acest forum (in momentul in care scriu nu am gasit ceva exact pe acest subiect) sau in alta parte, va rog sa imi atasati link.

Daca are cineva rabdare sa scrie un raspuns cu etapele care m-ar duce la solutie mi-ar fi de mare ajutor.

Va multumesc,
Laurentiu

Offline

 

#2 28 Jan 2017 22:38:32

Anca_Emanuel
Membru
Înregistrat: 28 Jan 2011
Mesaje: 1735

Re: Refacere partitie de pe HDD factory / recovery, stearsa

Așa ca idee de început, eu probabil aș fi clonat hdd-ul laptopului. Ca să ai ceva de pe care să recuperezi bit cu bit identic.
Pe urmă poți să modifici cum dorești.

Dacă nu ai făcut acea clonă, mergi în magazin, ia același model de laptop, și mituiești pe careva să poți face o clonă de hdd, pentru că în altă parte nu ai de unde.

Offline

 

#3 29 Jan 2017 00:36:32

hritcucos
Membru
Înregistrat: 11 Feb 2008
Mesaje: 199

Re: Refacere partitie de pe HDD factory / recovery, stearsa

...sau mai cumperi repede inca unul identic, online, clonezi hdd-ul, il refaci si pe celalalt si le returnezi pe amandoua

Offline

 

#4 29 Jan 2017 11:21:44

Laurentiu_D
Membru nou
Înregistrat: 28 Jan 2017
Mesaje: 2

Re: Refacere partitie de pe HDD factory / recovery, stearsa

Multumesc pentru aceste variante cu clonarea HDD-ului, tot cautand pe forumuri am gasit o sugestie legata de Clonezilla... metal backup, lucruri mai speciale sa zicem. Da, acum dupa ce am vazut acele info, le recomand din plin oricui se aventureaza sa modifice date, partitii, etc, de pe un HDD. Odata clonat HDD-ul esti sigur ca il poti recupera 100%... sau 99,99% (stiti, iaurtul...). Daca cineva stie ca inclusiv in aceasta situatie pot aparea probleme, va rog, lasati un mesaj.

Initial am crezut ca stickul si imaginea de recovery vor fi suficiente, chiar inainte de trecerea la Windows am facut mount pe partitia 2 - Factory Reset, si am vazut ca datele de pe ea "coincideau" cu cele de pe ISO backup (la prima vedere...) erau aceleasi foldere si cam aceleasi info, sigur nu am cautat fisier cu fisier... bit cu bit smile, dar am crezut ca si in cazul stergerii, avand imaginea de backup, pur si simplu o pot transfera inapoi pe HDD dupa instalarea Ubuntu. Nu mai spun, mi-am imaginat ca va fi recreata prin insasi instalarea de pe stick... adica un fel de complete/total backup... nu doar a OS-ului ci si a partitiei, sa fie si ea, cuminte acolo, ca la inceput, ca asa ar fi frumos, pentru un utilizator obisnuit, care face si el constiincios recovery image recomandata.

Variantele sugerate, prin care as ajunge acum sa am o clona n-ar fi corecte, nu intentionez sa mituiesc pe cineva si nici sa iau produse doar pentru a le returna. Mi s-ar parea mai corect ca un cumparator sa nu fie pus in situatia sa depinda de instalarea unui free OS. Daca e Windows sau Mac, da, inteleg, e licenta la mijloc. In cazul Ubuntu as zice ca e vorba doar de o adaptare cu inserarea driverelor pentru modelul de laptop pe care e instalat.

Pana la urma, dpdv tehnic, e chiar atat de dificil sa faci accesibile, vizibile, informatiile din ISO backup, de catre Dell Recovery tool, daca le transferi intr-o partitie creata special cu scopul de factory reset? Cu ce ar fi diferit bakupul ISO de partitia de pe HDD? Ce proprietati ar trebui sa aiba aceasta partitie pentru a fi recunoscuta drept Factory Reset Partition? Pot intelege limitarile de a face o asemenea partitie doar pentru a proteja modificarea ei cu un ISO prelucrat cu rea intentie. Dar asta deja e prea mult.

Daca cineva stie totusi o posibilitate de a reface partitia, astept in continuare un raspuns. De asemenea, o sugestie de a face rost de o clona a HDD-ului, intr-un mod corect. De exemplu nu m-ar deranja sa stiu ca un service specializat poate face o asemenea instalare care nu afecteaza pe nimeni. Nu e vorba de o reparatie a vreunui defect ascuns, cu "dalta si ciocanul", pur si simplu o rescriere a unei informatii... volatile.

Multumesc pentru raspunsurile de pana acum, sper sa fie de folos si altora aceasta intamplare.

Offline

 

#5 29 Jan 2017 16:36:09

Anca_Emanuel
Membru
Înregistrat: 28 Jan 2011
Mesaje: 1735

Re: Refacere partitie de pe HDD factory / recovery, stearsa

^Îmi cer scuze pentru exprimarea de mai sus. Să presupunem că magazinul de unde ai cumpărat laptopul are un departament de service.
Ai putea ruga pe cineva de la service să facă o clonă și să îți dea share pe Google Drive (15GB gratuit) de exemplu. Serviciul suplimentar ar putea fi contra cost, sau nu, dacă îi rogi frumos.

Cum se clonează un hdd cu ajutorul comenzii dd: https://wiki.archlinux.org/index.php/disk_cloning
De văzut cum se face o imagine compresată:

Cod:

dd if=/dev/sdX conv=sync,noerror bs=64K | gzip -c  > /path/to/backup.img.gz

Forum de discuții: http://en.community.dell.com/support-fo … t/19670784 (de săpat mai mult)

Editat ultima oară de Anca_Emanuel (29 Jan 2017 17:33:28)

Offline

 

#6 29 Jan 2017 19:46:23

Anca_Emanuel
Membru
Înregistrat: 28 Jan 2011
Mesaje: 1735

Re: Refacere partitie de pe HDD factory / recovery, stearsa

Din experiența personală: laptop Dell cu drivere proprietare pentru touchpad, plus altele, am rezolvat instalând o versiune ulterioară de Ubuntu.
Eventual poți testa o versiune mai nouă de kernel, care are driverele incluse.

Editat ultima oară de Anca_Emanuel (29 Jan 2017 19:48:07)

Offline

 

#7 16 Mar 2017 18:07:56

cipry79
Membru
Locaţie: Iasi
Înregistrat: 13 Apr 2010
Mesaje: 77

Re: Refacere partitie de pe HDD factory / recovery, stearsa

hritcucos a scris:

...sau mai cumperi repede inca unul identic, online, clonezi hdd-ul, il refaci si pe celalalt si le returnezi pe amandoua

Nu e nevoie de clonare , incepind cu windows 8 odata activata licenta de server nu va mai fi nevoie sa o tastezi la urmatoarea instalare de OS, se va activa automat cum ai acces la internet.
Pe scurt , poti instala windows-ul linistit , drives se descarca de pe site-ul producatorului.

Offline

 
Feed

Antet forum

Powered by FluxBB