Anunţ

Caută printre mesajele de pe forum înainte de a scrie unul nou!
Formulează corect întrebarea sau problema pe care o ai.
Respectă regulile forumului și Codul de Conduită!

#1 08 Mar 2018 22:47:42

AndiCT
Membru nou
Înregistrat: 08 Mar 2018
Mesaje: 2

Indecis

Salutare,

Am sistemul următor, pe scurt (CPU+MOBO+RAM+GPU+Storage): G4560, H110M-DGS R3.0, 1050Ti, 120GB SSD și 1TB HDD.Nu este ceva wow, dar nu asta contează. Ideea e că nu folosesc sistemul pentru treburi serioase sau pentru ceva mai special. In afară de browsing, office, programming și niște gaming mai răruț (că-i mai drăguț), PC-ul nu are altă trebuință. Nu fac editări foto / video, modelări 3D sau mai știu eu ce lucruri mai sofisticate. „Nothing fancy”, cum ar zice chinezul.

Îmi plac mult calculatoarele, IT-ul și științele exacte. Asta așa, ca o super scurtă irelevantă prezentare.

Astfel că am ajuns să mă gândesc că poate ar trebui să fac o schimbare. După cum bine știți, o minune nu ține mai mult de 3 zile (așa s-ar zice). Eh, în cazul meu, de când am sistemul ăsta, adică de prin vară, cred că i-a fost mutată carcasa de 15 ori de pe birou sub birou, de sub birou înapoi pe birou, de pe birou pe un suport care-l tine deasupra solului și tot așa. Tot simt nevoia de câte-o schimbare. Să nu mai zic de poziția tastaturii, mouse-ului sau mousepad-ului. Pe astea le-am mutat când pe acel suport sau cum s-o numi el, pentru tastatură de la birou, când înapoi pe birou. Și multe altele, dar am intrat in detalii și nu prea are rost. Ați înțeles voi. Bine că nu simt nevoia de ceva nou la capitolul hardware, că s-ar cam fi dus banii pe componente. Mă rog. Mi-e că ajung până pe la depoluarea calculatoarelor și termin cu Lorin și ezoterismul, că și-așa era în vogă când am tras ultima dată vizita pe la Cafenea.

Mă intorc la șovăială. În ultimul timp m-am tot documentat despre Linux. Mi se pare foarte interesant, l-am încercat, îl încerc chiar și in acest moment pe PC și nu prin VM sau LiveCD, ci instalat pe SSD. In ultima lună am trecut prin 7 distributii, dar nici nu cred ca trebuia sa încerc atâtea, într-un final.  Debian, Ubuntu, Mint, Fedora, openSUSE, elementary OS și acum Manjaro. Fiecare are minusurile și plusurile sale. In fine, nu îmi pot da eu cu părerea, începător fiind.

Sunt mulțumit de Linux, dar nu prea știu dacă merită o eventuală aventură completă, adică o mutare definitivă la Linux. Nu de alta, dar dacă mă aventurez, nu mă mulțumesc numai cu faptul că mă voi descurca să umblu prin el și să îmi fac treaba. Vreau să îl învăț și să intru “sub capotă”, cum s-ar spune. Am găsit și un curs interesant pe edX, făcut de The Linux Foundation, intitulat “Introduction to Linux”. Introducere, introducere, dar are vreo 20 de capitole, dacă îmi amintesc bine.

Mă simt foarte confortabil cu Windows. Folosesc Windows de prin 2005, de când am pus mana pe un calculator pentru prima dată. A se nota faptul că am numai 16 ani, deci nu am zeci de ani de experiență.
Altceva în afară de Windows n-am prea pipăit, pe desktop. Mai foloseam eu Mac OS cu portia când mai treceam pe la un tovarăș, dar altceva nu.

Windows 10 l-am tot folosit neactivat, fără un CD-Key băgat. Mi-a tot aruncat Microsoft cu “Activate Windows”, dar am tot trecut peste. Licență nu-mi prea vine sa cumpăr și varianta aia cu pălărie neagră nu-mi surâde. Setările astea de confidențialitate și datele trimise către Microsoft nu pot să zic că mă îngrijorează, dar nici că nu mă interesează de ele.

După cum am precizat anterior, mare gamer nu sunt. Înainte eram. Chiar pierdeam timpul liber jucandu-mă. De vreo două luni am tăiat drastic din portia de gaming și am ajuns cam pe la 1 ora / săptămână de joacă. Și nu mă forțez. Mă simt mai bine așa.
In ora aia jucată in weekend cât pentru toată săptămâna, dacă găsesc ceva care să mă distreze și să mă deconecteze de tot, e perfect. Așadar, nu am pretenții.

Singurul aspect pe care ar trebui sa îl mai acopăr ar fi proiectele școlare, făcute in programele de Office. Sunt a X-a și până acum nu a trebuit sa prezint ceva in Word / PowerPoint / Excel. Întotdeauna proiectele și portofoliile școlare le-am scos la imprimantă. Am auzit ca sunt probleme de compatibilitate între Microsoft Office și LibreOffice sau oricare alte alternative, astfel că documentele nu sunt afișate la fel in ambele programe, in special când e ceva mai complex, cu mai multe elemente grafice sau cine știe ce formatare. Până la urmă as putea folosi Microsoft Office Online care este gratuit și in browser sau aș putea scrie totul folosind LibreOffice și la final să salvez totul într-un PDF, nu?  Soluții există, numai să merite efortul!

Nu sunt nebun după personalizare. Deși sunt atent la detalii, nu sunt genul care să își personalizeze desktop-ul, sa își pună teme noi, icons noi și lucruri de genul. Prefer ca după instalare să am ceva “Ready to go”. Nu stau eu prea mult să îmi admir wallpaper-ul sau desktop-ul.

Și încă ceva despre mine, sunt destul de fixist. Dacă ceva nu sta cum vreau eu să stea pe birou sau altundeva la mine in camera, cel puțin, trebuie sa iau totul și sa rearanjez. Monitorul îl țin in marginea biroului, dar in linie cu marginea biroului. Mousepad-ul este aliniat cu marginea biroului. Când stătea carcasa pe birou, trebuia ca aceasta sa fie cu “picioruțele” fie in margine la linie, fie sa fie paralelă cu marginea biroului. Și multe altele  Sunt ciudat?

Dacă stau eu frumos in pat cu fața in sus, privirea spre tavan și mă gândesc bine, ajung lejer la concluzia că nu există motive pentru care sa nu fac “switch-ul” la Linux. Și cred ca am dreptate, nu?

Ce părere aveți? Ce recomandări îmi puteți face?

Scuzați mesajul lung, dar am încercat sa fiu cât se poate de explicit.

Mulțumesc anticipat! O seară frumoasă!

Editat ultima oară de AndiCT (08 Mar 2018 22:48:24)

Offline

 

#2 09 Mar 2018 16:47:07

bula20
Membru
Înregistrat: 18 Jan 2016
Mesaje: 498

Re: Indecis

Aa, si acum noi trebuie sa incercam sa cinvingem, ceva de genu instaleaza Ubuntu ca e bun ha ha haa ....


Procesor:GenuineIntel ,Intel(R) Atom(TM) CPU  230   @ 1.60GHz, placa video intel G945,
2GB ram, 160GB hdd.

Offline

 
Feed

Antet forum

Powered by FluxBB