Anunţ

Caută printre mesajele de pe forum înainte de a scrie unul nou!
Formulează corect întrebarea sau problema pe care o ai.
Respectă regulile forumului și Codul de Conduită!

#1 26 Feb 2020 11:19:18

Silviano007
Membru
Locaţie: Hunedoara
Înregistrat: 29 Apr 2013
Mesaje: 100

Instalare pe NVME ,cu probleme

Salutare stimati colegi de forum ! Acum cateva zile am instalat "Zorin OS" pe un ssd aflat pe placa de baza (NVME) al desktop-ului meu. Acest SO e neam cu ubuntu, asa că am zis sa-l testez. Stiam ca nu poate sa buteze direct de pe acest mediu , prin urmare am scris bootloader-ul pe alt ssd normal , pe care mai am in dual-boot ubuntu si windows. Nu e prima data cand fac asa ceva si am zis ca e ok, dar nu a fost. Dupa restart grub2 de pe ssd nu mai gasea nimic. ok. Am reparat grub-ul cu un stic pe care am "Boot repair". Acum buteaza normal ubuntu si windows de pe primul ssd, dar sustemul de operare de pe nvme nu. In meniul de boot apare listat, dar cand il selectez imi dă "grub error" ..., no such file or director....must load kernel first...
Dacă ii dau manual calea cu comenzile:
set prefix=(hd0,1) /boot/grub
set root=(hd0,1)
insmod normal
normal
insmod linux
linux /vvmlinuz root=/dev/nvme0n1p1
initrd /initrd.img
boot
Sistemul de pe nvme buteaza normal si functioneaza ireprosabil, dar dupa restart iar nu mai gaseste kernel. Cum pot face sa se pastreze aceste modificari??? Cu update grub sau boot repair nu merge.

Offline

 

#2 03 Mar 2020 20:24:59

Silviano007
Membru
Locaţie: Hunedoara
Înregistrat: 29 Apr 2013
Mesaje: 100

Re: Instalare pe NVME ,cu probleme

Intortochiate sunt caile linux-ului, dar e un sistem atat de flexibil si customizabil. Problema descrisa in postare e rezolvata, asa că se poate inchide acest topic. Pun aici rezolvarea in ideea că poate mai intereseaza pe careva . Unele placi de bază nu stiu sa buteze de pe SSD de tip NVME chiar daca bios-ul le vede ok. In acest caz la instalare atat partitia /boot cat si butloader-ul trebuiesc scrise in alta pare, pe un ssd normal, un hdd sau in cazul meu pe un stick usb3.0. Am creat pe stick o partitie ext4 de 1Gb intitulata /dev/sdb1 pentru /boot. Locatia bootloader-ului in acest caz este /dev/sdb. Pe ssd (NVME) am lasat doar / si /home si o zonă de swap , desi uneori nu e neaparat necesar. La pornire dau F12 si din meniul de boot selectez stick-ul. Acest mod de partitionare in vederea instalarii nu afectează viteza sau performantele sistemului.

Offline

 
Feed

Antet forum

Powered by FluxBB