Anunţ

Caută printre mesajele de pe forum înainte de a scrie unul nou!
Formulează corect întrebarea sau problema pe care o ai.
Respectă regulile forumului și Codul de Conduită!

#1 08 Jul 2009 01:57:56

vaduvatibi
Membru
Locaţie: Craiova
Înregistrat: 16 Jul 2008
Mesaje: 30

Placa video Nvidia 8400M GT - Problema BIOS oare?

Am un laptop Sony Vaio FZ21M care imi da batai de cap hmm
Daca instalez Ubuntu/Windows(XP, Vista, 7) totul merge impecabil pana in momentul in care instalez driverele de la placa video. Din momentul in care le-am instalt dau un restart si cand sa booteze S.O.-ul, surpriza, imi apare splash screen-ul iar dupa acea se stinge monitorul GDM nu mai apare (adica dupa ce sistemul de operare incarca driverele video) si ramane asa. Inca un detaliu: nu se aude nici sunetul acela odata cu lansarea GDM-ului sau pe windows sunetul acela al windowsului - "welcome". Daca bootez in windwos si intru in safe mode (nu se mai incarca driverul video) sistemul booteaza dezinstalez driverul si totul merge dupa aceea.
Problema este clar ca se intampla ceva cu placa video! Acum intrebarea este: Ce se intampla?
Se poate ca biosul meu sa o fi luato razna???
Folosesc dual boot si e posibil sa fi "contractat" vreun virus prin stupizenia aia indispensabila de windows... Dar acum din cate stiu eu nu e posibil sa flashuiesti biosul din windows. As dori sa il flashuiesc dar si aici am intampinat cateva problem majore. BIOS-ul este de la Phoenix (phoenix trusted core) iar la ei pe site daca ajung ma trimit sa iau ceva ce la ei pare free hmm (BIOS Agent Plus) care este free dar doar sa scanezi daca doresti sa iti iei varianta de bios platesti neutral
Am cautat in lista de updateuri de pe siteul de la sony dar nici vorba de vreun bios nu neaparat update macar versiunea pe care o am eu acum nici macar atat.... (spre deosebire de cei de la asus...)
Sunt foarte incepator in flashuirea BIOSului si as dori si eu cateva sfaturi in privinta asta... Daca eu iau varianta de bios ca a mea, trusted core, si ma bag sa il "instalez" yikes este vreo problema? (biosul meu este putin modificat fata de acela adica optiunile de setare a frecventelor nu exista si multe nu exista singurul lucru care exista e sa setezi ceasu, ordinea de boot si cam atat nici macar nu pot sa vad si eu temperaturile, sa setez si eu cata memorie ram sa manance placa video, nimic... neutral (offtopic: nu va luati laptopuri sony... O sa regretati ca dati o avere pe el si e vai mama lui)
Nu pot sa il trimit la service deoarece nu mai este in garantie si ma costa foarte mult transportul pana in Belgia deoarece numai acolo se repara laptopurile de la Sony ca vezi Doamne ei sunt prea speciali neutral Transportul intra in categorie transporturi fragile si te indoaie la bani plus manopera plus piesele (placa de baza ca am placa video integrata pe ea). In concluzie ori il repar ori ramane asa sau ALTU sad Am mare nevoie de ajutor o informatie o sugestie ceva orice ...
Multumesc anticipat


Daca lumea ar fi cum vrem sa fie atunci ar trebui sa fim in rai...

Offline

 

#2 08 Jul 2009 17:56:05

Johane
Membru
Locaţie: Craiova
Înregistrat: 19 Oct 2008
Mesaje: 865
Site web

Re: Placa video Nvidia 8400M GT - Problema BIOS oare?

@vaduvatibi:Cam multe întrebări într-un singur topic dar o să încerc să răspund la cât mai multe.
Nu cred că bios-ul a luato razna.Dacă o lua probabil nu mai pornea deloc laptopul.Din câte am înțeles eu se pare că ai pus driverele greșite pentru placa ta video și din cunoștințele mele Bios-ul nu se poate infecta cu viruși sau alte lucruri.Și incă un lucru:NU iți recomand să flash-uiești BIOS-ul deoarece poți rămane cu latopul ca piesă de muzeu.Pentru driverul placa ta video poți încerca: http://www.nvidia.com/object/linux_disp … 18.14.html

Editat ultima oară de Olteanu.Ștefan (08 Jul 2009 17:56:50)


Membru Craiova Linux Users Grup
"The mind is like a parachute - it works only when it is open"

Offline

 

#3 08 Jul 2009 18:06:26

marianvasile
Administrator
Locaţie: Bucuresti
Înregistrat: 15 Jan 2008
Mesaje: 4042

Re: Placa video Nvidia 8400M GT - Problema BIOS oare?

bios-ul poate fi rescris și din windows, și din linux. poate fi și atacat, este un program. eu am rescris mai multe bios-uri, trebuie să fii foarte atent la versiunea pe care dorești să o instalezi, adică să fie cea destinată mașinii tale și, în cazul desktopurilor, să ai un UPS (mult mai bine decât să te rogi să nu se întrerupă curentul).
chestia e că se recomandă doar în cazul în care noua versiune chiar aduce ceva în plus față de ce ai tu (recunoaște cine știe ce hardware ai schimbat în sistem sau aduce un plus de calitate).

problema ta însă cred că care legătură strict cu driverele plăcii video, întrucât bios-ul asigură pornirea și comunicarea între componente până la încărcarea sistemului de operare. de aici încolo treaba lui s-a terminat. mai rîmân niște redundanțe legate de alimentare ș.a.). la mine de ex. am instalat pe notebook un dvd read only - cd rrw și bios-ul nu-l vede neam (cu ultima variantă pentru mașina mea, veche de 6 ani). la preluarea controlului de către sistemul de operare, e bine mersi.

Editat ultima oară de marianvasile (08 Jul 2009 18:14:29)


Tot ceea ce mâinile tale prind să săvârșească, fă cu hotărâre, pentru că în groapa în care te vei duce nu există nici faptă, nici punere la cale, nici știință și nici înțelepciune. (Ec. 9:10)

Offline

 

#4 08 Jul 2009 18:36:42

stanca
Membru
Locaţie: Bucuresti
Înregistrat: 03 May 2009
Mesaje: 1167
Site web

Re: Placa video Nvidia 8400M GT - Problema BIOS oare?

Incearca drivere video mai vechi,si eu am ramas blocat la versiunea 169 in windows si 173 in linux.

Offline

 

#5 08 Jul 2009 19:51:35

Johane
Membru
Locaţie: Craiova
Înregistrat: 19 Oct 2008
Mesaje: 865
Site web

Re: Placa video Nvidia 8400M GT - Problema BIOS oare?

@marianvasile:Ai dreptate la partea cu "este un program" dar trebuie specificat că BIOS-ul este un program 'special' care nu se poate accesa atat de ușor.Si până acum nu am auzit în viața mea de viruși care să infecteze Bios-ul.


Membru Craiova Linux Users Grup
"The mind is like a parachute - it works only when it is open"

Offline

 
Feed

Antet forum

Powered by FluxBB