Anunţ

Caută printre mesajele de pe forum înainte de a scrie unul nou!
Formulează corect întrebarea sau problema pe care o ai.
Respectă regulile forumului și Codul de Conduită!

#1 25 Aug 2010 21:42:19

shadow9063
Membru
Înregistrat: 28 Jun 2010
Mesaje: 318

Salvarea unei liste cu pachetele instalate in sistem

Putem salva o lista cu toate pachetele instalate in sistem, cu comanda:

Cod:

sudo dpkg --get-selections > lista_pachete_instalate

Comanda va genera in /home/user fisierul lista_pachete_instalate, fisier ca va contine o lista cu toate pachetele disponibile in sistem si va avea continutul de forma:

Cod:

acetoneiso          install
acidrip            install
acpi-support          install
acpid            install
acroread              install
adduser            install

Pentru a reinstala aplicatiile folosim comanda:

Cod:

sudo dpkg --set-selections < lista_pachete_instalate

apoi

Cod:

sudo dselect

In cazul in care pachetul dselect nu exista se poate instala

Cod:

sudo apt-get install dselect

Metoda este buna pentru a vedea ce pachete sunt instalate in sistem, si in cazul in care facem o reinstalare, sa putem restaura toate aplicatiile avute inainte. Rezultatul final este asemanator cu clonarea si restaurarea sistemului cu un utilitar gen clonezilla, cu deosebirea ca nu vom avea nevoie de GB de spatiu de stocare pt imagine, ci doar de 2 fisiere text de cativa KB si o conexiune la net.

Acelasi lucru se poate face si in mod grafic, folosin utiltarul APTonCD disponibil in System > Administration. Deosebirea consta in faptul ca daca am sters pachetele de pe hdd (/var/cache/apt/archives), aplicatia APTonCD devine inutila.

Prin salvarea listei de pachete intr-un fisier, impreuna cu o copie a fisierului /etc/apt/sources.list (in cazul in care avem adaugate si alte surse pentru aplicatii), se poate "clona" o instalare pe orice alt calculator. Se instaleaza Ubuntu "fresh install", se inlocuieste /etc/apt/sources.list original cu sources.list al nostru, dupa care se reinstaleaza toate pachetele folosind comenzile de mai sus.

Personal am testat asa: am salvat lista de pachete, am dezinstalat Nexuiz, am dat sudo dpkg --set-selections < lista_pachete_instalate && dselect iar din meniul aparut am ales optiunea [i]nstall. Mi-a reinstalat toate pachetele, inclusiv Nexuiz. Nu am testat si "clonarea" sistemului pe un alt calculator, dar nu vad de ce nu ar functiona.


PC: Intel® Core™ i7-4790 CPU @ 3.60GHz × 8, 16 GB DDR3, Windforce GF GTX 660 1024 MB DDR5, Kingstone SV300S37A SSD 120GB + Samsung SSD 840 EVO 120GB + 2xWD Caviar Green 2TB + WD Caviar RED 3TB + WD Caviar Black 640GB
Linux Mint 17.3 + Linux Mint 17.2 Rafaela 64-bit

Offline

 
Feed

Antet forum

Powered by FluxBB